Ei bine, fătările au început de ceva timp, iar oierii speră să realizeze un procent de supraviețuire a mieilor cât mai ridicat până la momentul înțărcării.
În prima săptămână de viață se înregistrează, mai cu seamă la oile cu miei gemeni, cele mai mari pierderi de miei (3-5%), majoritatea fiind cauzate de lipsa sau de cantitatea prea mică de colostru disponibil la unele oi (2-4%).
Mielul nou născut are stomacul glandular (cheagul) foarte dezvoltat (60%), iar prestomacele sunt rudimentare (rumenul – 30%, rețeaua – 6% și foiosul ocupă doar 4% din volumul total al compartimentelor gastrice) și mai puțin funcționale. După 10-14 zile de viață, mieii încep să consume otavă și concentrate iar prestomacele evoluează, deținând ponderea în compartimentele gastrice la vârsta de 4-5 luni.
La 20-30 minute după fătare, mieii viguroși se ridică și caută ugerul oii mame, încercând să consume colostrul matern.
Colostrul este un lapte special concentrat, secretat de oaia mamă în primele 2-3 zile după fătare, cu un conținut de 33-34% substanță uscată, din care 21-22% reprezintă proteina, 9-10% – grăsimi, 1% – lactoză și 10% – săruri, comparativ cu laptele de oaie normal, care conține doar 18-22% substanță uscată, dar care are un conținut în lactoză mai ridicat (4,5%). Colostrul are un conținut crescut în vitaminele A și C, fiind de zece ori mai mare față de laptele normal.
Beneficiile colostrului de oaie
Colostrul se evidențiază însă prin conținutul în substanțe imunogene, în principal imunoglobuline, care se absorb ușor în primele 12 ore de viață și asigură mielului rezistență la îmbolnăviri pe o perioadă de 10-12 zile, timp în care acesta își dezvoltă sistemul de apărare împotriva agenților infecțioși.
La nașterea mielului singurele surse de energie disponibile sunt glicogenul hepatic și muscular, grăsimile și proteinele mobilizatoare, precum și țesutul adipos brun, situat în regiunea perirenală, ingvinală și prescapulară, a cărei culoare devine albă la vârsta de cca 30 zile. Prin consumul de colostru, a cărei digestibilitate este maximă, pot fi satisfăcute cerințele mielului în energie și proteină.
Administrarea colostrului la momentul potrivit
Primul tain colostral trebuie asigurat în primele 20-30 minute de viață, nu mai târziu de o oră, și repetat la intervale scurte în prima zi, pentru a se asigura un aflux maxim de imunoglobuline și substanțe nutritive, având în vedere volumul redus al cheagului la noul născut.
Un alt motiv îl constituie faptul că permeabilitatea vilozităților intestinale este maximă numai în primele 6-12 ore. După 12 ore, capacitatea de absorbție a componentelor colostrale imunizante scade vertiginos, menținându-se la un nivel redus și chiar descrescător încă circa 14-28 ore.
Mieii mai bine dezvoltați la naștere consumă o cantitate de colostru și de lapte de 3-5 ori mai mare față de cei slab dezvoltați, care sunt incapabili să realizeze o creștere compensatorie.
În primele zile, mieii sug la intervale scurte de aproximativ o oră, numărul reprizelor de supt fiind de 20-30 ori/zi la mieii din fătări simple și de 50-55 ori/zi la mieii gemelari. Pe timpul nopții, frecvența suptului descrește în primele 2-3 săptămâni, după care o egalează pe cea din timpul zilei. Mielul poate ingera 400-600 g de lapte/zi în prima săptămână de viață.
Durata suptului se reduce de la 1 minut și 20 secunde în primele 2 zile după fătare la 45 secunde în a patra săptămână. Dacă mielul nou născut nu reușește să sugă singur, va fi ajutat de crescător să găsească ugerul oii. Mieilor mai puțin viabili, mai întâi li se mulge colostru în gură și apoi li se introduce mamelonul în gură.
Și mieii orfani au nevoie de colostru
Întrucât încercările de obținere a unui substituent de colostru nu au dat rezultate concludente, având în vedere importanța biologică cu totul deosebită a colostrului, se recomandă recoltarea acestuia de la oile cu surplus de producție și păstrarea lui pentru a fi folosit la mieii orfani.
Totodată, mieii proveniți de la oile care nu au lapte și produșii orfani trebuie ajutați să sugă colostru în prima zi de viață de la oile adulte bune de lapte și care au un singur miel.
Colostrul de oaie poate fi înlocuit cu cel de vacă, asigurându-se 50 ml/kilogramul de greutate vie a mielului.
După faza colostrală urmează cea de alăptare propriu-zisă, când alimentul principal în hrana mieilor îl constituie laptele sau substituenți ai laptelui, în paralel cu introducerea treptată în hrană a nutrețurilor de origine vegetală.
Substanţele imunogene din colostru
Colostrul conține factori cu caracter antimicrobian nespecifici, precum:
- lizozimul, care contribuie la liza bacteriilor gram-negative, condiționând caracterul bactericid al imunoglobulinei A;
- lactoferina, a cărei acțiune bacteriostatică se manifestă prin complexarea fierului, pe care îl face indisponibil pentru germenii bacterieni;
- lactopectidaza are acțiune bacteriostatică și bactericidă;
- xantinoxidaza;
- vitamina B12;
- acidul folic.
Imunoglobulinele din colostru acționează direct asupra agenților infecțioși și indirect, prin stimularea fagocitozei. Sărurile minerale din colostru (sărurile de magneziu) au rol laxativ, ajutând la eliminarea meconiului intestinal.
Sursa: Revista-ferma.ro
Comentarii