Comisia Europeană a anunțat că va rambursa 444 milioane de euro fermierilor europeni, sumă provenită din rezerva de criză constituită pentru anul 2018 și rămasă necheltuită.
Această sumă a fost dedusă din bugetul pentru subvenții pentru anul 2018 acordată fermierilor în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a constitui rezerva de criză agricolă din acest an.
„Chiar dacă sectorul agricol s-a confruntat cu situații critice în acest an, cum ar fi vremea extremă din timpul verii, nu a fost necesară utilizarea rezervei de criză în 2018. Măsurile suplimentare de sprijin luate pentru a face față situației dificile a pieței în anumite sectoare (de exemplu, legume și fructe, produse lactate și boli ale animalelor) au fost finanțate din bugetul PAC disponibil.
Pentru a ajuta agricultorii să depășească consecințele cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile din această primăvară și vară au fost întreprinse alte măsuri ce includ derogări de la anumite condiții legate de plățile ecologice și de plăți avansate mai mari pentru anul 2019,” se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Potrivit deciziei Comisiei Europene, statele UE vor putea rambursa fermierilor sumele deduse din plăţile directe începând cu 1 decembrie 2018.
Conceptul de rezervă de criză agricolă a fost aplicat pentru prima dată în 2014. Deducerea plăţilor se aplică doar fermierilor care au încasat, din fonduri europene, plăţi directe mai mari de 2.000 de euro. Singura ţară din UE care nu contribuie, deocamdată, la rezerva de criză este Croaţia, care a aderat la UE în 2013.
Comentarii