La finele săptămânii trecute, Judecătoria Comercială a adoptat o decizie de dizolvare a celebrei firme Caravita Co SRL, „în vederea lichidării ei cu păstrarea personalităţii juridice în măsura necesară pentru finalizarea operaţiunilor de lichidare”.
Motive neelucidate
Din decizia instanţei nu este clar motivul pentru care s-a iniţiat procedura de lichidare. Astfel judecătorul a decis să înlăture toate organele de conducere şi, potrivit Mold-Street, l-a numit în calitate de lichidator pe Victor Magnet.
Totodată magistratul l-a obligat pe lichidator ca să înştiinţeze creditorii despre faptul că au un termen de patru luni pentru a înainta cerereile de recuperare a creanţelor.
De asemenea s-a decis ca lichidatorul să întocmească şi un proiect al bilanţului de lichidare a companiei pe care să-l prezinte instanţei.
Reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze decizia instanţei. Astfel după ce a ascultat întrebările reporterului Mold-Street, un angajat al companiei a spus că nu vorbeşte la telefon la acest subiect, iar când a auzit că suntem gata să venim la sediul firmei a declarat că „în general nu vrea să vorbească cu presa”.
Caravita şi dosarul Filat
Caravita Co SRL a fost fondată în septembrie 2011, în localitatea Zolotievca, Anenii Noi. Primul fondator a fost Sanda Filat, soţia fostului premier Vlad Filat. După divorţul celor doi, proprietar în acte al companiei Caravita a ajuns Vladimir Rusu, nepotul fostului premier.
În vara anului 2014, a izbucnit un scandal legat de faptul că firma Caravita Co SRL a beneficiat de subvenţii de peste patru milioane lei pentru investiţiile în agricultură.
Astfel compania în câţiva ani a ajuns să deţină câteva mii de hectare de terenuri agricole în raioanele Anenii Noi, Căuşeni şi Ştefan Vodă. De asemenea a procurat tehnică agricolă de zeci de milioane de lei.
Spălare de bani în proporţii deosebit de mari
O anchetă iniţiată de Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratură a constatat că firma Caravita şi alte companii afiliate ar fi beneficiat de credite de zeci şi sute de milioane de lei obţinute ilegal de la Banca de Economii.
Totodată două rude ale liderului PLDM, Vlad Filat, Vladimir Rusu, proprietarul Caravita Co și tatăl acestuia, Ion Rusu au fost reținuți şi apoi condamnaţi pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari şi complicitate la tranzacţiile dubioase cu banii de la BEM.
În acelaşi dosar au fost reţinuţi şi apoi condamnaţi Igor Cijov, administrator şi Tatiana Roşioru, director financiar la firma Caravita Co.
Dosarul Caravita a reprezentat o parte din investigaţiile legate de fraudele de la Banca de Economii.
Comentarii