Alocarea compensațiilor pentru a doua grupă de culturi este în plin proces. Per total, au fost depuse 3158 de dosare iar suprafața de porumb declarată eligibilă spre achitare este de 222.582,99 de hectare.
Fermierii au verificat starea dosarelor, iar, potrivit datelor prezentate de aceștia, banii oferiți per hectar depășesc puțin suma de 260 de lei.
Spre exemplu, fermierul Vrabie Maxim a avut afectate de secetă 456,4 ha de porumb. Suma ce urmează să o obțină fermierul este de 121 045 lei, ceea ce ar însemna aproximativ 265 de lei per hectar.
Dumitru Chiperi este un tânăr agricultor din Hâncești, care are în gestiune câteva zeci de hectare. În acest an cea mai mare suprafață a fost destinată porumbului – 50 de hectare, mai având și câteva hectare de grâu și floarea soarelui. Agricultorul spune că toate cele 50 de hectare au fost afectate de secetă în proporție de aproape 100%, iar suma compensațiilor primite este de 13570 de lei pentru toată suprafața.
Potrivit fermierilor, costurile făcute la semănatul și întreținerea unui hectar de porumb variază de la 6 la 12 mii de lei.
O bună parte din fermieri susțin că nu au resurse pentru noul sezon. Agricultorii solicită autorităților să identifice bani pentru alocarea compensațiilor ce le-ar permite să continue activitatea. Protestele au fost reluate. Amintim că, protestului s-au alăturat și transpotarorii și reprezentanți din sectorul HoReCa.
Comentarii