Fuzarioza este una dintre principalele boli care se înregistrează la grâu și orz în anii cu umiditate sporită și cu temperaturi scăzute, mai ales dacă acestea se produc în a doua jumătate a perioadei de vegetație.
Mai mulți fermieri au semnalat atacul de fuzarioză în câmpuri.
Contactat de Agrobiznes, Dmitri Mihov, doctor în științe agricole, agronom șef TerraVitis SRL, a specificat că, la moment, condițiile din câmp sunt favorabile atât pentru dezvoltarea culturilor, cât și a bolilor.
Apariția fuzariozei prelungește perioada de maturizare și coacere a spicului. Boabele infectate rămân mici, șiștave, cu facultatea germinativă redusă.
Ciuperca începe să se dezvolte, odată cu ieșirea polenului în afara spicului, profitând de substanțele nutritive din polen.
În aceste condiții, trebuie de acționat preventiv în perioada înspicării, iar în Registrul de Stat sunt omologate multe preparate care pot fi utilizate în scopul tratării fuzariozei.
Comentarii