‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCondițiile favorizează dezvoltarea fuzariozei la grâu și orz

Condițiile favorizează dezvoltarea fuzariozei la grâu și orz

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fuzarioza este una dintre principalele boli care se înregistrează la grâu și orz în anii cu umiditate sporită și cu temperaturi scăzute, mai ales dacă acestea se produc în a doua jumătate a perioadei de vegetație.

Mai mulți fermieri au semnalat atacul de fuzarioză în câmpuri.

„Efectul infestării va fi vizibil puțin mai târziu, însă incubarea și infestarea are loc în perioada înfloritului, în condiții de umiditate sporită. În mod special, ar trebui să monitorizeze situația fermierii care au semănat grâu după porumb, deoarece cultura este purtătoare de fuzarioză. Rezultatele infestării vor fi vizibile după faza de înflorit – în faza de lapte/ceară. Fermierii care au aplicat deja pesticide au redus riscul infestării, însă, în perioada înfloritului este important de realizat tratamente. Una dintre cele mai eficiente substanțe active în acest sens este tebuconazolul”, explică Mihai Bostan, expert în agricultură.

Contactat de Agrobiznes, Dmitri Mihov, doctor în științe agricole, agronom șef TerraVitis SRL, a specificat că, la moment, condițiile din câmp sunt favorabile atât pentru dezvoltarea culturilor, cât și a bolilor.

„Condițiile favorabile pentru cultură, sunt prielnice și pentru dezvoltarea mai multor boli și dăunători. La moment, în regiunea de sud, grâul de toamnă este în perioada de început a înfloritului și umplerea bobului la orzul de  toamnă. Și dacă, până la această etapă ar fi trebuit să controlăm bolile cum ar fi: făinarea, ruginile, septorioza, helmintosporioza, pentru a avea un aparat foliare dezvoltat (îndeosebi frunza stindard și substindard), dar și pentru o cantitate mai mare a producției, atunci acum este nevoie de a acorda o atenție sporită la pericolul din partea fuzariozei spicului. Boala afectează atât cantitatea, cât și calitatea producției”.

‹ adv ›

Apariția fuzariozei prelungește perioada de maturizare și coacere a spicului. Boabele infectate rămân mici, șiștave, cu facultatea germinativă redusă.

Ciuperca începe să se dezvolte, odată cu ieșirea polenului în afara spicului, profitând de substanțele nutritive din polen.

„Umiditatea înaltă și picăturile de apă favorizează răspândirea ciupercii. Scăderea recoltei are loc din cauza reducerii numărului de boabe sau a șiștăvirii lor, iar calitatea producției este mai joasă, deoarece se reduce cantitatea de proteină și apar micotoxine”.

În aceste condiții, trebuie de acționat preventiv în perioada înspicării, iar în Registrul de Stat sunt omologate multe preparate care pot fi utilizate în scopul tratării fuzariozei.

„De menționat că, cele mai importante sunt măsurile de prevenire și combatere a acestei boli, printre care menționez cultivarea soiurilor rezistente, folosirea semințelor sănătoase, rotația culturilor, fertilizarea echilibrată”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›