‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCondiţiile meteorologice din prima decadă a lunii octombrie au fost favorabile pentru recoltarea culturilor...

Condiţiile meteorologice din prima decadă a lunii octombrie au fost favorabile pentru recoltarea culturilor pomicole și a strugurilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În prima decadă a lunii octombrie pe teritoriul republicii s-a semnalat vreme în fond obișnuită după regimul termic și cu insuficiența de precipitaţii. Condiţiile meteorologice au fost favorabile pentru recoltarea culturilor pomicole şi a strugurilor. Totodată, dezvoltarea culturilor de toamnă are loc cu întârziere de 2-3 săptămâni faţă de termenii obişnuiţi.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), temperatura medie decadică a aerului a constituit +10,7..+13,8ºС, ceea ce în fond este în limitele normei, doar izolat mai ridicată față de valorile ei cu 1,0-1,5ºС. Temperatura maximă a aerului a urcat până la +24ºС (SM Tiraspol, Ștefan-Vodă, Comrat, Cahul). Comparativ cu prima decadă a lunii octombrie 2017 această decadă a fost cu 2ºС mai caldă și cu cantitatea de precipitaţii mai scăzută (cu 40-60 mm). An analog după regimul termic al acestei decade este anul 2016.

Pe 1 octombrie, izolat s-au semnalat îngheţuri în aer cu intensitatea de -1ºС (SM Râbnița, Bravicea, Codrii, Bălțata). La suprafaţa solului acestea s-au semnalat izolat pe 1, 5, 6 şi 10 octombrie cu intensitatea de -2ºC. Îngheţuri la înălţimea de 2 cm de la suprafaţa solului pe o mare parte a teritoriului s-au semnalat pe 1, 5, şi 6 octombrie cu intensitatea de -1..-5ºС, iar pe 8 și 10 octombrie – izolat cu intensitate de -1..-3°C.

‹ adv ›

Cantitatea de precipitaţii pe parcursul decadei pe 50% din teritoriu a constituit în fond 1-5 mm (10-45% din norma decadică), izolat în raioanele de nord – 9–14 mm (60-140% din norma decadică). În restul teritoriului precipitații nu au căzut.

Din cauza insuficienţei de precipitaţii şi a rezervelor scăzute de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe cea mai mare parte a teritoriului ţării s-au menţinut condiţii nu destul de favorabile pentru efectuarea semănatului culturilor de toamnă în termeni optimali.

La semănăturile timpurii a culturilor de toamnă, preponderent în jumătatea de sud a țării, s-au semnalat încolțirea semințelor și răsărirea, izolat – frunza a treia. Dezvoltarea culturilor de toamnă în fond are loc cu întârziere de 2-3 săptămâni faţă de termenii obişnuiţi.

‹ adv ›

La situaţia din 8 octombrie pe semănăturile cu grâu de toamnă şi pe terenurile destinate pentru semănatul acestuia, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe 55% din teritoriu au constituit 2-12 mm (10-60% din normă), în restul teritoriului – 15-25 mm (75-100% din normă). În stratul de sol cu grosimea de 1 m pe 60% din teritoriu rezervele de umezeală productivă în sol au constituit 20-55 mm (25-55% din normă), în restul teritoriului – 65-110 mm (75-125% din normă).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›