‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriConferința Businessul Fructelor în Republica Moldova – o platformă de comunicare între actorii de...

Conferința Businessul Fructelor în Republica Moldova – o platformă de comunicare între actorii de pe întregul lanț valoric al fructelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, în parteneriat cu Proiectul Agricultura Performantă în Moldova finanțat de USAID au organizat cea de-a V-a ediție a Conferinței Naționale „Businessul Fructelor în Republica Moldova”, care s-a desfășurat în zilele de 5-6 decembrie 2019 la Chișinău.

Evenimentul a întrunit peste 250 de agricultori și exportatori din toate regiunile țării, experți internaționali în domeniul producerii fructelor și comercianți atât locali, cât și de peste hotare. În cadrul conferinței au fost expuse 31 de prezentări, 16 dintre care de către experți străini, au fost abordate subiecte ce țin de întregul lanț valoric al fructelor, provocările și perspectivele de dezvoltare a pomiculturii în Republica Moldova. Pe lângă multiplele provocări din sector au fost prezentate cerințe și oportunități de export pentru fructele autohtone.

Amintim că, Agrobiznes a publicat mai multe articole în care reprezentanții instituțiilor responsabile au făcut mai multe declarații cum ar fi ministrul Agriculturii Ion Perju, care a spus că: „Îmi iau angajamentul ca Programul de dezvoltare a horticulturii să fie promovat până la sfârșitul acestui an”. Tot în cadrul evenimentului, președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi a subliniat despre provocările în sectorul de fructe din Moldova pentru următorii 5 ani, iar Iurie Fală, directorul executiv al Asociației a remarcat că Republica Moldova va putea exporta mere în India, dacă va trece cu succes de perioada de probă.

‹ adv ›

Producătorii care au fost parte a Conferinței au menționat că:„Pot fi vândute mere de orice soi, dacă producem calitativ”. Iar, Ștefan Bîtlan, a venit cu un îndemn către toți producătorii de struguri constatând că: „În următorii 2-3 ani riscăm să nu mai avem acces cu strugurii autohtoni pe piețele externe”.

Totodată, au fost discutate aspecte importante de la alegerea materialului săditor, soiurilor, scheme de protecție, fertilizare, irigare, până la preferințele consumatorului.

„Conferința Businessul Fructelor a devenit o platformă de comunicare și stabilire a relațiilor între producătorii de fructe, exportatori, furnizori de servicii și echipamente și autoritățile statului, instituțiile de cercetare. În anul curent s-a demonstrat importanța conferinței pentru sector, acest fapt a fost demonstrat prin prezența masivă”, a spus Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct.

Ediția a V-a a Conferinței a fost organizată în baza unui parteneriat constructiv creat între Moldova Fruct, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, proiectul Livada Moldovei și companiile furnizoare de soluții pentru horticultură: Bayer, Bioprotect și Agrocenter Eurochem.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›