‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriConferința națională „Businessul Fructelor 2017” – un generator de idei și tehnologii

Conferința națională „Businessul Fructelor 2017” – un generator de idei și tehnologii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie curent a avut loc Conferința națională „Businessul Fructelor”, ediția a III, care a întrunit mai mult de 150 de participanți atât din țară cât și de peste hotare, veniți să se familiarizeze cu cele mai bune practici din domeniul producerii fructelor.

Pomicultura este o ramură de bază a economiei Republicii Moldova, care în pofida tuturor calamităților naturale din anul agricol 2017, a reușit să înregistreze rezultate remarcabile.

Organizatorii evenimentului, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” în parteneriat cu proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, și-au propus să se implice activ în reformarea ramurei prin acordarea unui sprijin eficient pomicultorilor din Republica Moldova. Astfel, Asociația „Moldova Fruct” depune eforturi, împreună cu producătorii și partenerii de dezvoltare, pentru sporirea calității și competitivității fructelor produse de către membrii Asociației.

‹ adv ›

Prezent la eveniment, Ion Parea, vice-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a comunicat despre rezultatele înregistrate în anul curent de ramura pomicolă și despre provocările cu care se confruntă pomicultorii.

„Majoritatea Asociațiilor existente în țara noastră, cu părere de rău, funcționează doar pe hârtie. Vă spun cu toată certitudinea că Asociația „Moldova Fruct” este un exemplu de realizări frumoase. Prin exemplu dumneavostră demonstrăm că pomicultura din Republica Moldova are viitor și unul destul de frumos”, a conchis Ion Parea.

‹ adv ›

Totodată, menționăm că mai multe dintre propunerile și ideile înaintate de către Asociația „Moldova Fruct” au fost acceptate, iar acum se regăsesc în politicile de subvenționare. Ultima inițiativă parvenită din partea Asociației „Moldova Fruct”, o inițiativă socială, care se referă la Proiectul „Un măr pentru fiecare elev” prin intermediul căruia elevii sunt asigurați cu mere proaspete.

„În acest sens menționez rolul deosebit pe care îl are Asociația în realizarea unor proiecte durabile. O mare parte din cantitatea de mere care urmează să fie achiziționată pentru anul viitor, sunt convins că vor fi de la gospodăriile agricole, sau companiile care fac parte din Asociația „Moldova Fruct””, a menționat Nicolae Ciubuc, directorul AIPA.

Prin deschidere, conlucrare și colaborare se pot obține rezultatele așteptate de fiecare producător. Activitatea desfășurată necesită multe investiții, sunt importante respectarea tuturor rigorilor pornind de la selectarea corectă a soiurilor, calitatea materialului săditor, înființarea corectă a plantațiilor, îngrijirea și utilizarea tuturor tehnologiilor moderne de nutriție, protecție, de recoltare și procesare, prost recoltare, împachetare până la furnizarea produselor pe piața de desfacere exact cum sunt așteptările cumparătorului.

‹ adv ›

Iurie Fală, director executiv al Asociației „Moldova Fruct” , în alocuțiunea sa a subliniat că datorită fatului că membrii Asociației au avut posibilitatea să se informeze și să se familiarizeze cu cele mai noi tendințe și tehnologii au reușit să înregistreze rezultate remarcabile.

„Sezonul 2017-2018 este considerat o fereastră a oportunităților pentru producătorii de mere din Republica Moldova pe piața din UE. Reuniune de astăzi demonstrează odată în plus că pomicultorii s-au consolidat realizând cât de importantă este activitatea în cadrul unei Asociații și cât de valoros este schimbul de experiență și implementarea noilor tehnologii”, a mai adăugat Iurie Fală.

În cadrul Conferinței a fost organizată o expoziție în cadrul căreia au fost expuse 12 soiuri de măr, iar producătorii agricoli au fot îndemnați să participe la degustare și să se expună vizavi de calitatea soiurilor.

Menționăm că în anul 2017, producătorii de fructe au obținut cea mai mare recoltă de mere din ultimii cinci ani – 430 mii tone. Astfel, au fost recoltate circa 74 mii tone de prune, 19,5 mii tone de caise, 10 mii tone de piersic și 7,6 mii tone de cireșe.

Transmisiune video realizată de Agrobiznes la eveniment.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›