În zilele de 2-4 Aprilie 2019, la Chișinău, s-a desfășurat prima Conferință Internațională în Republica Moldova menită să promoveze și să celebreze rezultatele obținute în urma implementării abordării LEADER în țara noastră, ce are drept scop dezvoltarea și revitalizarea zonelor rurale.
Conferința a reunit reprezentanți ai diferitor instituții și organizații interesate în împărtășirea experienței LEADER din Moldova și din UE, precum: Comisia Europeană, autoritățile centrale din Moldova, rețelele europene LEADER, reprezentanții Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din Moldova și din Europa.
Evenimentul a cuprins discuții în grup și ateliere de lucru, prezentarea studiului de evaluare privind eficiența implementării proiectelor-pilot de dezvoltare locală prin abordarea LEADER, precum și semnarea a mai multor acorduri de cooperare importante. Între acestea, pot fi menționate acordurile de finanțare între 18 GAL-uri moldovenești și Solidarity Fund PL în Moldova pentru implementarea proiectelor conform abordării LEADER în anul 2019 și celebrarea momentului creării a 8 GAL-uri noi; un acord de parteneriat între GAL-urile din UE și trei (3) GAL-uri din Republica Moldova pentru implementarea proiectului transfrontalier „Say cheese! Balkan cheese” și un acord de parteneriat între Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova și Federația GAL-urilor din România.
De asemenea, a fost înaintată solicitarea de aderare a Rețelei Naționale LEADER din Republica Moldova la ELARD (Asociația LEADER Europeană pentru Dezvoltare Rurală). Iar punctul culminant al evenimentului a fost aprobarea declarației comune a GAL-urilor din Republica Moldova privind consolidarea și implementarea abordării LEADER în Republica Moldova.
În cadrul conferinței a fost organizat și un târg în aer liber la care s-au prezentat și vândut produse locale ale membrilor GAL. Este vorba despre mici afaceri locale sau de familie, care au fost inițiate sau dezvoltate grație sprijinului financiar european. Astfel, vizitatorii târgului au putut să cumpere miere de albini, obiecte de artizanat sau fructe uscate, produse în cadrul diverselor GAL-uri, dar și să afle cum devine realitate visul de a deschide o crescătorie de iepuri, un club de caiac canoe. Conferința a fost un adevărat eveniment multicultural, prin faptul că au fost prezentate caracteristicile distinctive ale GAL-urilor din toată țara.
În ultima zi a evenimentului au fost organizate vizite în teren la GAL-urile din Moldova pentru ca participanții din alte țări să descopere frumusețea zonelor rurale, precum și să afle despre rezultatele activităților LEADER în Republica Moldova (istorii de succes a proiectelor-pilot LEADER).
Mai multe detalii puteți solicita la următoarea adresă: Cristina Gonta, [email protected]
Comentarii