‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 13 martie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleConopida – cultivarea de toamnă și timpurie, pentru recolte bune

Conopida – cultivarea de toamnă și timpurie, pentru recolte bune

‹ adv ›
‹ adv ›

Conopida a devenit populară în ultimii ani, datorită cererii crescânde pentru alimentele sănătoase. Cultivarea acestei culturi nu este foarte anevoioasă, însă există câteva reguli de care trebuie să țineți cont.

Crescută în condiții optime, conopida poate produce semințe în primul an, chiar dacă e o plantă bienală. Aceasta are un sistem radicular care pătrunde în sol până la 40 de centimetri.

În funcție de soi, faza în care conopida are formă de căpățână durează aproximativ 10-12 zile. Apoi, lăstarii cresc, se răsfiră și se încep a forma tulpinile florare.

Cerințe la cultivarea conopidei

Fiind o cultură solicitată de consumatori, conopida poate fi cultivată atât în teren protejat, cât și câmp deschis.

Planta are cerințe mari față de factorii de mediu. Semințele încep germinarea la temperatura de peste 4ºC. Temperatura optimă pentru germinare și dezvoltarea plantulelor este de 18-20ºC, răsărirea în aceste condiții având loc în 6-8 zile.

Căpățâna falsă nu suportă temperaturi sub 0ºC, iar pentru a asigura formarea normală a căpățânilor false, sunt necesare temperaturi de 18-20ºC. La temperaturi mai mici de 10ºC, căpățânile înfloresc timpuriu și scade calitatea producției.

‹ adv ›

Nici temperaturile mari nu-i sunt pe plac conopidei, cele de peste 24ºC duc, la fel, la formarea prea devreme a tulpinilor florifere.

Ce ține de necesarul de lumină, conopida este în special susceptibilă la aceasta în faza de răsad. Dacă nu este suficientă lumină, are loc alungirea răsadului. În faza de creştere a căpăţânii cerinţele faţă de lumină se reduc, plantele necesitând o lumină difuză. 

În faza de creștere a căpățânii este important să reducem lumina directă, ea poate produce îngălbenirea, brunificarea sau înverzirea inflorescenței.

‹ adv ›

Și față de umiditate cerințele sunt sporite, conopida necesită ca umiditatea din sol să fie de 70-80% din capacitatea de câmp în mod constant.

Cea mai mare cantitate de apă conopida o consumă la formarea căpățânii. Pentru a forma o tonă de recoltă consumul de apă este de 182 de tone.

Solurile potrivite pentru cultura de conopidă sunt cele profunde, argilo-nisipoase, bogate în materie organică şi cu capacitate mare de reţinere a apei.

La cultivarea conopidei trebuie să țineți cont de faptul că planta consumă și multe elemente nutritive. Pentru a produce o tonă de căpățâni necesită 8-10 kg de azot, 4 kg de P2O5, 10-12 kg de K2O (substanțe active).

La fel ca și în cazul altor legume, în prima perioadă (35-45 de zile) conopida consumă mai mult azot, necesar pentru creștere, iar apoi, la formarea și creșterea căpățânii, extrag din sol 70-75% din necesarul de îngrășăminte.

Cultura timpurie a conopidei în câmp deschis

Cultura conopidei în câmp se practică în zonele cu climat umed, răcoros, potrivite fiind regiunile premontane din România. În zonele sudice şi vestice ale țării, din cauza temperaturilor prea mari pentru această cultură, poate fi cultivată cu succes doar primăvara sau toamna.

Pentru a pregăti solul sunt recomandate îngrășămintele organice, în cantități de 40-60 de tone la hectar. Totuși, de cele mai multe ori acestea lipsesc din gospodărie. Ca opțiune ați putea cultiva îngrășăminte verzi înainte de cultivarea conopidei.

Ce ține de îngrășămintele minerale, este recomandat să le aplicați după ce realizați analiza solului, pentru a cunoaște exact ce lipsește sau se conține în cantități mici în acesta.

Orientativ, specialiștii recomandă de aplicat 60 de kg/ha s.a. P2O5 şi 50 kg s.a./ha K2O. Aceste îngrășăminte se încorporează în sol concomitent cu arătura realizată la 25-28 de cm.

Ținând cont de faptul că trebuie să obținem o producție cât mai timpurie, terenul poate fi pregătit pentru plantarea răsadului din toamnă. Pentru aceasta, trebuie formate biloane de 80-90 de centimetri.

Producerea răsadului de conopidă

Răsadul se plantează la vârsta de 25-30 de zile. Această vârstă nu trebuie neglijată. Pentru un hectar (50-60 de mii de plante) sunt necesare 250-300 de grame de sămânță pentru producerea răsadului.

Ghivecele nutritive în care se face repicarea răsadului ar trebui să aibă dimensiunea de minim 5x5x5 cm. La capitolul fertilizare, este recomandat să se ofere îngrășămintele necesare în 2 etape: la 10-12 zile după repicat se utilizează 5 l/m2 de soluție de azotat de amoniu de 0,5%.

Apoi, peste 2 săptămâni, se aplică 10 litri/m2 de soluție formată din îngrășămintele: 0,2% azotat de amoniu, 0,6% superfosfat, 0,4% sulfat de potasiu.

Plantarea răsadului de conopidă

Plantarea conopidei în câmp se realizează atunci când temperatura solului atinge 8ºC. De obicei, temperatura respectivă se înregistrează în a doua decadă a lunii martie în zona sudică și aproximativ peste 2 săptămâni în cea nordică a țării.

Distanța de plantare a conopidei este de 20 de centimetri pe rând, însă sunt posibile și alte variante, în funcție de tehnologie. În cazul plantării pe biloane late de 80 de centimetri, distanța dintre plante pe rând este de 40-50 de centimetri.

Irigarea și fertilizarea conopidei

Conopida necesită aproximativ 5-6 udări de bază, realizate cu norma de 250-250 de m3 de apă la hectar.

Suplimentar fertilizării de bază, în faza de 8-10 frunze a conopidei se aplică 35 kg s.a./ha N sau gunoi de păsări, urină de grajd diluate în apă în raport de (1:4-6).

Recoltarea conopidei se face eșalonat, timp de 2-3 săptămâni, fiind de fiecare dată alese căpățânile ce au atins maturitatea tehnică.

În cazul în care este respectată tehnologia de creștere se obțin aproximativ 15-20 de tone de recoltă la hectar.

Întreținerea culturii de conopidă

Pentru a distruge buruienile, sunt recomandate 2-3 prașile mecanice și una manuală.

Înainte de semănat, este recomandată tratarea semințelor. În acest sens, poate fi utilizat de exemplu soluție de hiplocorit de sodiu de 1% în care sunt plansate semințele timp de 60 de minute, apoi în apă călduță, de 50ºC timp de 30minute.

Pentru a evita bolile răsadului, cea mai periculoasă fiind putregaiul plăntuțelor (Pythium debaryanum), după semănat și după răsărire se tratează patul germinativ cu 15-20 l suspensie/100 m2 de fungicide (de exemplu cele ce conțin substanța activă captan 80% (Captadin) sau Previcur).

Pentru a combate mana, sunt recomandate stropiri cu fungicide, cum ar Dithane M 45-0,2% sau Alliette 80 WP-0,2%.

Principalii dăunătorii la culturile din grupa verzei sunt păduchele cenușiu, puricii de pământ, buha verzei, musca verzei. Pentru combaterea acestora puteți cumpăra produse de la magazine specializate.

Conopida – cultivarea de toamnă

Cultivarea de toamnă a conopidei este mai populară, pentru că în acest mod pot fi mai ușor asigurate condițiile de creștere ale plantei.

Răsadurile sunt produse în câmp pe straturi reci, fără a utiliza repicarea acestuia. Semințele se seamănă în prima decadă a lunii mai, fiind necesare aproximativ 300 de grame de semințe pentru un hectar.

Vârsta răsadului la plantare este de 30-35 zile. Plantarea răsadului de conopidă la cultura de toamnă se realizează în perioada 15-25 iunie sau 25 iunie-10 iulie (pentru varianta semintimpurie).

Distanța între plante pe rând este de 26-30 de centimetri, fiind realizate desimi de 42-51 de mii de plante la hectar. Dacă doriți să cultivați conopida pe lângă casă, distanța de plantare recomandată este de 40-50 de centimetri între rânduri și 30-40 între plante pe rând.

În perioada de vegetaţie se realizează trei fertilizări faziale cu 35 kg de azot la hectar (substanță activă), iar udarea se face cu norma de 350-400 de m3/ha de circa 6-8 ori.

La producția de toamnă a conopidei, pot fi obținute recolte de 20-25 de tone la hectar. Pentru a evita afectarea căpățânilor de înghețuri, puteți să protejați cultura cu peliculă, fleece, formând tuneluri joase.

Citiți și despre Dovlecelul Zucchini – cultivare și îngrijire pentru recolte bune.

Bibliografie: Legumicultura, Autor: Gheorghe Poșta.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii