‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 3 noiembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleConstituirea Asociației legumicultorilor din Moldova: Principala problemă este că, piața internă se asigură, în...

Constituirea Asociației legumicultorilor din Moldova: Principala problemă este că, piața internă se asigură, în mare parte, cu legume din import

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La data de 15 martie, la Chișinău a avut loc adunarea generală de constituire a Asociației legumicultorilor din Moldova, la care au fost prezenți peste 70 de producători din diferite raioane ale republicii.

Grupul de inițiativă a organizat, în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024, o campanie națională de mobilizare a legumicultorilor, care a avut ca scop informarea despre necesitatea și beneficiile asocierii.

Legumicultorii prezenți au ținut să se pronunțe referitor la necesitatea unei Asociații de profil, dar și care sunt perspectivele de dezvoltare a sectorului legumicol.

‹ adv ›

Daniela Avramam din satul Badragii Noi, raionul Edineț, se ocupă cu cultivarea legumelor de mai bine de 25 de ani și susține că, alături de colegii săi din sector, sunt cei care alimentează populația republicii cu legume, dar și asigură fabricile de producere cu materie primă.

„Este nevoie să avem și noi o Asociație a producătorilor de legume, modernă și eficientă. Ne dorim ca aceasta să fie una transparentă, cât mai productivă și să reprezinte interesele atât pentru producătorii mari, cât și pentru cei mijlocii, mici. Suntem conștienți de faptul că totul se va realiza treptat, dar sperăm să avem o colaborarea cât mai productivă pornind de la noi producătorii, să fim auziți și promovați”, a spus Daniela Avramam.

Producătoarea, care lucrează 7 ha de legume în câmp deschis și 40 de ari de teren protejat, a mai adăugat că, cu părere de rău, pe parcursul ultimilor ani, legumicultorii au fost separați de toți ceilalți producători agricoli, iar statul ar trebui să acorde atenție inclusiv producătorilor de legume. 

‹ adv ›

Alexandru Cheșcu, legumicultor din Nisporeni, activează în domeniul agricol deja în a patra generație. 

Începând cu anul 2009, crește răsad, legume în teren protejat, dar și în câmp deschis, flori altoite în ghiveci și mai produc și dulceață din ardei iute. 

„Prelucrăm 35 de ari de teren protejat, iar în câmp deschis avem doar un ha. Am micșorat suprafața cu legume în câmp deschis, de la 6 ha la un ha, deoarece nu avem acces la apă pentru irigare. Piața de desfacere pentru legumele noastre este piața angro, dar avem și câteva contracte cu rețelele. Principala problemă cu care ne confruntăm este faptul că piața internă se asigură, în mare parte, cu legume din import.

Consider că, în această situație ar trebui să fie introdus treptat un procent de produse autohtone la raft pentru a da un imbold producătorilor ca ei să înțeleagă că sunt protejați și asigurați că producția lor va fi absorbită de rețelele de magazine. De obicei, noi legumicultorii ne întâlnim la piața angro, ne uităm altul la altul și nu știm ce să facem pentru că supermarketurile se aprovizionează cu producție din import”.  

‹ adv ›

După intervențiile legumicultorilor a fost aprobat statutul Asociație, au fost prezentați și votați membrii Consiliului de conducere și Rezoluția adunării.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›