‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 10 octombrie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleConstruim un sol fertil și structurat prin culturi de acoperire

Construim un sol fertil și structurat prin culturi de acoperire

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Solul este incredibil de complex. Are proprietăți fizice și chimice care îi permit să susțină organisme vii – nu doar rădăcinile plantelor și râmele, ci și sute de mii de organisme și microorganisme diferite. Indiferent de cât de sănătos sau viu este solul, semănând culturi de acoperire îi oferim o fundație solidă.

Atunci când solul este în echilibru, asigură eficient nutrienții, stochează apa sau drenează excesul, menține un mediu în care plantele pot să se dezvolte bine, iar culturile de acoperire joacă un rol important în menținerea acestui echilibru.

culturi de acoperire

Culturile de acoperire îmbunătățesc solul în mai multe moduri. Protecția împotriva pierderii solului prin eroziune este, poate, cel mai evident beneficiu al culturilor de acoperire, dar furnizarea de materie organică este un obiectiv la fel de important pe termen lung.

‹ adv ›

Culturile de acoperire contribuie indirect la sănătatea generală a solului prin captarea nutrienților înainte ca aceștia să se poată leviga din profilul solului sau, în cazul leguminoaselor, prin adăugarea de azot în sol.

Rădăcinile pot ajuta la deblocarea unor nutrienți, transformându-i în forme mai disponibile. Culturile de acoperire oferă habitat sau sursă de hrană pentru unele organisme importante din sol, descompun straturile compacte din sol și ajută la uscarea solurilor umede.

Protecția împotriva eroziunii prin culturi de acoperire

Eroziunea stratului superior de sol are loc în multe ferme, privând câmpurile de cea mai fertilă parte, care conține cel mai mare procent de materie organică și nutrienți.

‹ adv ›

O picătură de ploaie care cade cu viteză mare poate disloca particulele de sol și le poate face să se deplaseze până la 1,8 metri. Odată ce o particulă de sol este liberă, este mult mai vulnerabilă să fie purtată de apa curgătoare.

Diferite tipuri de culturi de acoperire pot avea efecte diferite asupra infiltrării ca rezultat al creșterii și compoziției lor unice a biomasei, iar rezultatele variază în funcție de durata de cultivare a culturii de acoperire:

  • Culturile de acoperire fără leguminoase, inclusiv iarba brome și secara, au crescut infiltrarea cu 8 % până la 462 %, pe baza unei serii de studii.
  • Culturile de acoperire cu leguminoase, inclusiv trifoiul roșu, măzăriche și trifoiul (Trifolium fragiferum), au crescut infiltrarea cu 39% până la 528%.
  • Acoperirea suprafeței solului numai cu reziduuri a crescut infiltrarea cu până la 180% în studiile de teren.

Orice acoperire a solului poate diminua impactul unei ploi abundente pur și simplu acționând ca o pernă pentru picăturile de ploaie.

‹ adv ›

Culturile de acoperire pot, de asemenea, să:

  • Încetinească acțiunea apei curgătoare, reducând astfel capacitatea sa de a transporta solul, prin crearea unui curs de obstacole de frunze, tulpini și rădăcini prin care apa trebuie să manevreze în drumul său la vale.
  • Crească capacitatea solului de a absorbi și de a reține apa, prin îmbunătățirea structurii porilor, prevenind astfel deplasarea unor cantități mari de apă pe suprafața solului.
  • Ajute la stabilizarea particulelor de sol în sistemul de rădăcini al culturii de acoperire.

Ecuația revizuită a pierderii universale a solului, dezvoltată de Serviciul pentru Conservarea Resurselor Naturale, prevede că o acoperire a solului de doar 40% la sosirea iernii poate reduce substanțial eroziunea până la primăvară.

Este util să semănăm culturile de acoperire devreme, pentru a asigura că se dezvoltă o acoperire maximă a solului înainte de iarnă.

Este util să menținem o acoperire a solului pe tot parcursul anului, ori de câte ori este posibil.

Materia organică din culturi de acoperire

Beneficiile materiei organice includ îmbunătățirea structurii solului, creșterea infiltrării și capacității de reținere a apei, creșterea capacității de schimb cationic și stocarea mai eficientă a nutrienților pe termen lung.

Fără materie organică, nu există sol propriu-zis, ci doar un amestec mort de roci sfărâmate și erodate.

Materia organică include mii de substanțe diferite derivate din frunze descompuse, rădăcini, microorganisme, gunoi de grajd și chiar resturi de organisme. Aceste substanțe funcționează în moduri diferite pentru a construi un sol sănătos.

Diferite plante lasă în urmă diferite tipuri de materie organică pe măsură ce se descompun, astfel încât alegerea culturii de acoperire va determina în mare măsură beneficiile pe care le va primi solul tău.

Rolul diversificării speciilor din culturile de acoperire

Materialele vegetale care sunt suculente și bogate în proteine și zaharuri vor elibera nutrienți rapid, dar vor lăsa în urmă puțină materie organică pe termen lung.

Materialele vegetale care sunt mai lemnoase sau mai fibroase vor elibera nutrienți mult mai lent, poate chiar îi vor bloca temporar, dar vor promova o materie organică mai stabilă, sau humus, ducând la condiții fizice mai bune ale solului, o capacitate crescută de reținere a nutrienților și o capacitate mai mare de schimb cationic.

În general, leguminoasele anuale sunt suculente. Ele eliberează azot și alți nutrienți rapid prin fracția activă, dar nu sunt foarte eficiente în formarea humusului.

mazare cultura de acoperire

Gramineele și alte plante nonleguminoase vor contribui la producerea de humus, dar nu vor elibera nutrienți foarte rapid sau în cantități mari dacă sunt încorporate pe măsură ce se apropie de maturitate.

Leguminoasele perene, cum ar fi trifoiul alb și roșu, pot să se încadreze în ambele categorii – frunzele lor se vor descompune rapid, dar tulpinile și sistemele lor radiculare pot deveni dure și fibroase și pot contribui la acumularea humusului.

trifoi cultura de acoperire

Important! Trifoiul roșu contribuie cu până la 120 de kilograme de azot din sol pentru următoarea rotație a culturilor.

Culturile de acoperire ajută la „lipirea” solului

Pe măsură ce microorganismele din sol digeră materialul vegetal, ele produc unii compuși în plus zaharuri complexe care acționează ca adezivi în sol pentru a uni particulele mici de sol în agregate.

Un sol bine agregat, ce nu trebuie confundat cu solul epuizat, are o bună aerare. Permite o mai bună infiltrare și reținere a apei.

Solurile bine agregate sunt, de asemenea, mai puțin predispuse la compactare. Leguminoase se consideră mai bune decât gramineele pentru producerea de polizaharide. Cu toate acestea, polizaharidele se vor descompune în câteva luni, astfel încât efectul lor de agregare este probabil să dureze doar sezonul după utilizarea culturii de acoperire.

Gramineele promovează o bună agregare, dar printr-un mecanism diferit. Au un sistem radicular fasciculat – format din numeroase rădăcini fine care se răspândesc de la baza plantei. Aceste rădăcini pot elibera compuși care ajută la agregarea solului între rădăcini.

culturi de acoperire

Materia organică se acumulează foarte încet în sol. Beneficiile creșterii materiei organice, totuși, sunt evidente cu mult înainte ca cantitățile crescute să fie detectabile.

Unele, cum ar fi agregarea îmbunătățită, ratele de infiltrare a apei și eliberarea nutrienților, vor fi evidente în primul sezon; altele pot dura câțiva ani pentru a deveni vizibile.

Culturi de acoperire. Rolul lucrării solului

Important! Tehnologia de lucrare a solului este importantă când folosești culturile de acoperire pentru a restabili solul, lucrarea solului va afecta rata de acumulare a materiei organice.

Este dificil să construiești materie organică sub sistemele convenționale de lucrare a solului. Lucrarea solului accelerează descompunerea materiei organice prin expunerea unei suprafețe mai mari la oxigen, încălzirea și uscarea solului și distrugerea resturilor în bucăți mai mici cu mai multe suprafețe care pot fi consumate de microorganisme.

Specialiștii menționează că lucrarea solului ar putea fi comparată în acest sens cu a sufla în foc – „arde” rapid sau „oxidează” combustibilul, care în acest caz este materia organică.

Pierderea rezultată de materie organică cauzează descompunerea agregatelor de sol și structura slabă a solului, adesea văzută în solul supralucrat.

Când adaugi culturi de acoperire într-un sistem, minimizează lucrarea solului pentru a maximiza beneficiile pe termen lung ale solului.

Nu doar ciclul azotului

Culturile de acoperire ajută la aducerea altor nutrienți înapoi în profilul superior al solului din straturile profunde ale solului.

Calciul și potasiul sunt doi macronutrienți cu tendința de a călători cu apa, deși nu în mod obișnuit pe ruta expres, cum o face azotul.

Acești nutrienți pot fi aduși din straturile mai profunde ale solului de orice cultură de acoperire cu rădăcini adânci. Nutrienții sunt apoi eliberați înapoi în materia organică activă când cultura de acoperire moare și se descompune.

Deși fosforul (P) nu este levigat în mod obișnuit, culturile de acoperire pot juca un rol în creșterea disponibilității sale în sol. Unele culturi de acoperire, cum ar fi hrișca și lupinul, se consideră că secretă acizi în sol care transformă fosforul într-o formă mai solubilă și utilizabilă de plante.

Unele culturi de acoperire îmbunătățesc disponibilitatea fosforului într-un alt mod. Rădăcinile multor culturi de acoperire, în special leguminoasele, găzduiesc ciuperci benefice ce formează micorize.

Ciupercile micorizale au evoluat metode eficiente de absorbție a fosforului din sol, pe care îl transmit gazdei lor vegetale.

Hifele acestor ciuperci extind eficient sistemul radicular și ajută plantele să acceseze mai mult fosfor din sol.

micoriza sol

Astfel, revenirea oricărui reziduu vegetal sau animal în sol ajută la menținerea disponibilității fosforului. Culturile de acoperire ajută, de asemenea, la reținerea fosforului în câmpurile tale prin reducerea eroziunii.

Vezi mai multe despre Micoriza – ce este și ce oferă plantelor. Cum sporim ciupercile micorizice în sol.

Despre MAC-P

Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA.

Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.

Bibliografie:

  1. Managing Cover Crops Profitably, 3rd Edition. Sustainable Agriculture Research & Education.
  2. When Soil Moisture is at a Deficit or Irrigation is Needed. Sustainable Agriculture Research & Education.
  3. Cover Crops at Work: Increasing Infiltration. Sustainable Agriculture Research & Education.
  4. Red Clover. Michigan State University ExtensionCover Crops.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›