‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleControlul bolilor și dăunătorilor la cartof

Controlul bolilor și dăunătorilor la cartof

‹ adv ›
‹ adv ›

Bolile și dăunătorii cartofului sunt o veritabilă problemă atât pentru consumatori, cât si pentru agricultori, care pot suferi pierderi semnificative în urma infestării culturilor. Afla care sunt cele mai comune boli și cei mai frecvent întâlniți dăunători care pot compromite culturile de cartofi.

Bolile cartofului

Mana cartofului este o boală cauzată de ciuperca Phytophtora infestans, care atacă toate organele plantei de cartof, de la frunze la tubercul, în pulpa căruia se pot observa niste pete brune atunci când este infestat.

Alternarioza este tot o afecțiune fungică, provocată de ciuperca Alternaria solani. Aceasta atacă frunzele plantei de cartof.

Rizoctonia sau putregaiul uscat este provocat de Rozoctonia solani și afectează coletul cartofului, stopând creșterea tuberculilor și provocând apariția unor pustule închise la culoare în pulpă.

Putregaiul moale, cauzat de Erwinia carotovora, stopează dezvoltarea plantelor, condamnându-le la dispariție.

‹ adv ›

Raia neagra, cauzată de Synchytrium endobioticum, afectează stolonii și tuberculii deopotrivă și rezistă în sol ani de zile, infestând și următoarele culturi, în cazul în care erbicizarea nu este totală și nu se face o rotație a culturilor.

Putregaiul uscat, provocat de Fusarium solani, încetinește creșterea și provoacă apariția unor adâncituri și pete brune, care necrozează în timp.

Vestejirea bacteriană, provocată de bacteria Pseudomonas solanacearum, duce, așa cum sugerează și denumirea, la ofilirea plantei și uneori chiar la moartea acesteia.

‹ adv ›

Putregaiul alb, provocat de Sclerotinia sclerotiorum, afectează de regulă doar frunzele și tulpinile, nu și tuberculii de cartof și apare ca urmare a umidității în exces.

Făinarea cartofului, provocată de ciuperca Erysiphe chicoracearum, se manifestă prin apariția unor pete albicioase în pulpa cartofului.

Verticilioza este cauzată de ciuperca Verticillium dahlia și se instalează odată cu apariția florilor, provocând ofilirea întregii plante.

Dăunătorii cartofului

Gândacul din Colorado este unul dintre cei mai mari dăunători ai cartofului. Plantele sunt atacate atât de către larve, cât și de către adulți, în două sezoane: primăvara sunt atacate frunzele, iar toamna tuberculii și fructele.

Păduchele verde atacă frunzele, tulpinile, inflorescențele și florile cartofului și afectează creșterea plantei și, implicit, dimensiunile recoltei.

Nematodul tuberculilor infestează tulpinile și tuberculii de cartofi și afectează calitatea culturilor.

Nematodul auriu afectează, de asemenea, întreaga plantă de cartof și stopează creșterea acesteia și dezvoltarea tuberculilor.

Viermii sarma afectează tulpinile și tuberculii și facilitează instalarea mucegaiurilor, compromițând iremediabil culturile.

Cărăbușul de mai sau viermele alb are drept țintă rădăcina și tuberculul de cartof și pericliteaza cultura ireversibil.

Limaxul cenusiu si limaxul mare atacă frunzele plantei de cartof și le defoliază, stopând astfel dezvoltarea acesteia.

Pentru eliminarea dăunătorilor și tratarea bolilor la cartofi, agricultorii folosesc insecticid și fungicide special concepute pentru combaterea acestora și vindecarea solului și, dacă este cazul, apelează și la metoda rotației culturilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii