luni, 18 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeControlul buruienilor în No-till: ce funcționează și de ce

Controlul buruienilor în No-till: ce funcționează și de ce

Recomandate

Lucrările solului sunt considerate un instrument util pentru a combate buruienile. Privind la provocările fermierilor care practică No-till, putem spune că un control eficient al unor buruieni problemă pentru mulți dintre ei este o provocare.

Totuși, în mare parte, acest lucru se întâmplă atunci când nu au fost respectate toate principiile sistemului de agricultură conservativă.

În strategia No-till, rotația culturilor, acoperirea solului și erbicidările cu erbicide cu moduri de acțiune multiple, sunt principalele metode de combatere a buruienilor.

„Când avem un sol mai sănătos și un sistem bun de rotație a culturilor, multe dintre problemele noastre legate de buruieni sunt suprimate sau eliminate, ceea ce reduce dependența de erbicide pentru combaterea buruienilor”, menționează fermierii care implementează de peste zece ani No-till.

Pentru prevenirea răspândirii buruienilor, luați în calcul:

  • utilizați la semănat doar semințe curate de buruieni, indiferent de cultură și sursa de semințe;
  • mașinile și agregatele trebuie curățate de buruieni.
  • dacă utilizați gunoi de grajd ca îngrășământ, optați pentru cel bine descompus.
  • distrugeți focarele de buruieni de pe suprafețele necultivate.

În general, la tranziția către No-till se recomandă alegerea câmpurilor mai puțin infestate cu buruieni.

Citiți mai multe despre Agricultura conservativă: 6 recomandări în perioada de tranziție.

1. Rotația culturilor – o tactică defensivă majoră în controlul buruienilor

buruieni in no till

Rotația culturilor este una dintre cele mai eficiente modalități de a gestiona problemele, mai ales atunci când se utilizează atât culturi de primăvară, cât și de toamnă și se alternează între graminee și specii cu frunza lată.

Un exemplu ar fi trecerea de la soia la grâu de toamnă. Astfel, avem o plantă care crește într-o perioadă în care cultura anterioară nu a crescut, ceea ce împiedică multe dintre aceleași buruieni să crească anual datorită competiției cu cultura comercială în perioade diferite.

Alternarea de la o plantă cu frunze late la graminee este o altă tehnică de combatere a buruienilor. De exemplu, luând același exemplu al trecerii de la soia la grâu – schimbăm planta gazdă pentru multe boli care nu pot persista pe ambele culturi.

În plus, acest lucru ajută la prevenirea agenților patogeni de a găsi o cultură gazdă și de a deveni o problemă an de an. În plus, insectele au de obicei plante gazdă preferate; prin rotația culturilor și menținerea unei rotații lungi, putem reduce numărul de infestări repetate.

Imitarea naturii este una dintre cele mai bune strategii pentru prevenirea problemelor.

„În natură, nu vedem aceleași plante anuale crescând an de an în același loc – este mereu un amestec sau o cultură perenă bine stabilită.”

Majoritatea fermierilor de la noi care au exclus arătura pe suprafețe mari menționează că asolamentul e compus din minim șapte culturi.

„Există atât de multă valoare într-o rotație diversificată a culturilor – cum ar fi 8 sau 9 culturi, ce ne permite să folosim mai puține substanțe chimice”, specifică Gheorghe Panfil care implementează No-till în fermă de circa 15 ani.

Același lucru ne-au confirmat și mai mulți fermieri din Ștefab Vodă care implementează No-till.

2. Alegerea înțeleaptă a erbicidelor și a modurilor de acțiune

Există buruieni de bază ce creează dificultăți fermierilor care practică No-till. Cele mai problematice se consideră ambrozia, știrul, bătrânișul și altele.

Fiecare fermier ar trebui să evalueze problemele legate de buruieni din fiecare an și să aleagă erbicidele cu înțelepciune.

Nu folosiți mereu aceleași erbicide cu aceleași moduri de acțiune – cel mai important lucru de reținut este că amestecarea în rezervor a mai multor moduri de acțiune este o decizie benefică de control.

Mai mulți fermieri ne-au declarat că observă o eficiență redusă a erbicidelor la utilizarea acestora mai mulți ani la rând, din cauza dezvoltării rezistenței buruienilor la substanța activă a erbicidului (de ex. glifosat). Acest lucru este raportat și de fermierii din țările unde este practicat No-till, numărul speciilor de buruieni care au dezvoltat rezistență crescând considerabil în ultimul deceniu.

Creșterea numărului de specii de buruieni rezistente la glifosat, SUA:

Pentru a spori efi cacitatea erbicidelor în bază de glifosat se recomandă:

  • Micșorarea soluției de lucru până la 50 l/ha (pe timp răcoros);
  • Utilizarea unui adjuvant neionic sau a sulfatului de amoniu (2% din volumul soluției de lucru);
  • Aplicarea erbicidului doar pe plantele curate, nesupuse stresurilor și în faza activă de creștere;
  • Utilizarea doar a apei curate. Prezența particulelor de sol va duce la dezactivarea erbicidului: nu utilizați apă cu un conținut mai mare de 500 mg/l de calciu sau 700 mg/l de magneziu.

Folosirea mai multor moduri de acțiune înseamnă utilizarea diferitelor formulări chimice pe parcursul sezonului de creștere sau de la un sezon la altul. Acest lucru previne dezvoltarea rezistenței chimice la un anumit mod de acțiune.

„Rotația culturilor menține solul destul de curat de buruieni. La ferma noastră, accentul este pus pe sănătatea solului”, menționează fermierii care practică mai mulți ani No-till și au depășit perioada în care acestea erau o problemă.

Condițiile de primăvară – esențiale în sistemul No-Till

Deși fermierii pot fi tentați să lucreze solul pentru a controla buruienile, această practică poate provoca mai multe daune solului decât beneficii.

„Când vorbim specific despre controlul buruienilor, lucrările solului pot, de fapt, să deplaseze semințele de buruieni și, deși pot elimina buruienile mature, pot ajuta semințele deja prezente în sol să germineze. Fără lucrările solului, semințele de buruieni nu sunt aduse la suprafața solului, unde ar putea germina, iar culturile de acoperire umbresc buruieni în curs de apariție”, menționează specialiștii SDSU Extension.

culturi de acoperire

Cele mai multe probleme legate de produsele preemergente care nu funcționează corect sunt cauzate de lipsa aplicării lor primăvara din cauza condițiilor meteorologice sau a lipsei de umiditate în zonele mai uscate.

Culturi pentru înăbușirea buruienilor

Indiferent dacă este cultura principală sau o cultură de acoperire, aceasta trebuie semănată la timp și la limita superioară a normei de semănat.

Astfel, atât specialiștii locali cât și internaționali recomandă reducerea spațiului dintre rânduri și adaptarea „geometriei” semănatului. În plus, plasarea optimală a semințelor (la o adâncime mică și în rigola umedă contribuie la o germinație rapidă) și îngrășămintelor (introducerea îngrășămintelor lateral rândului sau alături de sămânță) reduc condițiile favorabile pentru buruieni.

O rată mai mare de însămânțare ajută la depășirea provocărilor legate de semănat în sistemul No-till și, în același timp, accelerează acoperirea solului, datorită numărului mare de plante.

O metodă de semănat practicată de fermierii din SUA la fel se dovedește a fi eficientă: semănatul poate să îmbunătățească acoperirea solului de la început. Pur și simplu împarte rata de însămânțare la prima trecere și revino în direcția perpendiculară la aceeași rată.

Referințe:

  1. Facts About Glyphosate Resistant Weeds. Chris Boerboom, University of Wisconsin Micheal Owen, Iowa State University.
  2. Agricultura conservativă – soluție indispensabilă pentru conservarea solului și adaptarea la schimbările climatice.
  3. Chemical free No-till.

Despre MAC-P

Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA.

Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale