De câte ori, savurând un vin, v-ați gândit la povestea din spatele său? La oamenii care au pus suflet în fiecare bob de strugure și la munca lor dedicată?
Corbu Winery, o mică vinărie membră a Clusterului de Vinificație din regiunea Cahul, pune în prim-plan tocmai această conexiune profundă dintre vin și istoria sa.
Corbu Winery – „VIN cu O poVESTE”
De aceea, motto-ul cramei – „VIN cu O poVESTE” – surprinde esența bogățiilor oferite de Lunca Prutului, atât cele vizibile, cât și cele ce se dezvăluie doar în gust și aromă.
Nicu Știrbeţ, co-fondatorul Eco Village Văleni, ne-a povestit cum a pornit această aventură și care este secretul vinului produs cu dăruire, dragoste și autenticitate.
„Am început activitatea în Lunca Prutului axându-ne pe dezvoltarea experiențelor turistice locale autentice. Și aceasta nu era să fie completă dacă nu includeam și partea de vinificație. Inițial, a fost pensiunea, cu acele căsuțe rustice, care au fost dezvoltate formând complexul Eco Village Văleni. Apoi, am deschis zona de piscină și spa și acum suntem în lucru pentru zona de restaurant și salon de evenimente. Iar vinul vine să înnobileze orice activitate, aceasta este credința noastră.
Acesta, până la urmă, este și scopul vinăriei micuțe pe care o dezvoltăm împreună cu toată familia și se numește Corbu Winery. Prin vinul pe care reușim să-l producem ne propunem să aducem cât mai aproape miracolul naturii și „joie de vivre” (n. red. „bucuria de a trăi”) – bogăția nevăzută a Luncii Prutului”, explică Nicu Știrbeț.
Așa a luat naștere și numele vinăriei, nu întâmplător, într-o zi de Paști, în subsolul uneia dintre cele mai mari catedrale din Bruxelles.
Acolo, Nicu și soția sa, Natalia, au surprins un moment memorabil: un grup de seniori dansând, râzând și celebrând viața cu o bucurie molipsitoare.
„Ne-a dus cu gândul la miracolul vieții și originile Universului. Într-o lume în care dogma academică susține „caracterul aleatoriu” ca teorie a apariției Universului, lăsând de înțeles că nu există Dumnezeu și că totul s-a creat de la sine în mod întâmplător. Însuși matematica (am încrustat-o în sticlă) este un argument în plus al „creației inteligente”, adică nimic nu este creat la întâmplare, toate se leagă, toate au la bază inteligența unui Creator, care nu ne obligă să-i acceptăm prezența, dar care ne lasă pe fiecare în parte să tragem concluziile din ceea ce observăm în Univers.
Creatorul a așezat principiile Creației în fiecare celulă, în fiecare adiere de vânt și-n fiecare poVESTE din fiece strop de VIN. Mântuitorul transformând apa în vin și sângele-i vin, a făurit vinul într-o poVESTE anume despre facerea lumii. Acesta este simbolismul Corbului – un liant între lumesc și divin în toate religiile, mitologiile și filozofiile lumii – pasăre nobilă și mesager al voinței Creatorului, spiritul și memoria Creației, planează peste toate lucrurile lumești aducând mesajul divin – „Adevărul e în vin”, subliniază Nicu Știrbeţ.
Aventura Corbu Winery a început în 2019, iar, pas cu pas, au clădit atât brandul, cât și capacitatea de producție. În 2024, și-au lansat oficial vinul, marcând un nou capitol al poveștii lor.
Au pornit cu doar 2 hectare de viță-de-vie, nu cu scopul de a produce vin în masă, ci pentru a oferi calitate, experiențe autentice și povești pline de suflet, direct din inima Luncii Prutului.
„Noi suntem și vom fi o vinărie mică, care produce o sticlă de vin cu o istorie aparte pentru înnobilarea experienței autentice din Lunca Prutului. Cultivăm soiurile Merlot și Cabernet. Ne propunem să fie disponibil pentru turiștii cazați, pentru a le oferi un simbol al aprecierii noastre pentru ei și pentru a le arăta spiritul locului. Vinurile cramei vor fi disponibile la Centrul Oenologic Cahul, care este creat cu suportul financiar al UE, graţie programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD Moldova şi UNICEF, dar și în magazine, limitat, începând cu Cahul”, menționează Nicu Știrbeţ.
Ilie Știrbeț – revenit la adevărata sa vocație
Tatăl lui Nicu, Ilie Știrbeț, este sufletul vinăriei – vinificatorul care, cu pasiune și dedicare, transformă strugurii în vin, iar vinul în povești și legende ce dăinuie în timp.
„Tata a absolvit Colegiul Vitivinicol de la Stăuceni, iar după mulți ani, s-a întors la adevărata sa vocație. Fiecare picătură de Negru de Văleni și Alb de Văleni poartă amprenta sufletului și măiestriei sale. Maistrul-vinificator Ilie Știrbeț lucrează cu pasiune fiecare vin, având un singur scop: să estompeze linia fragilă dintre lumesc și divin. Căci, dacă știi să-l asculți, un pahar de vin îți poate dezvălui secretele Pământului”.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Fiecare vin dintr-o anumită zonă se încadrează în microclimatul acelei zone, care, până la urmă, este unic pentru Republica Moldova, susține Nicu.
„Pentru zona noastră sunt specifice soiurile de vin roşu, cu aciditate vie. Avem, la moment, trei sortimente: produsul standart Merlot – Cabernet, vinul alb și vinul pastoral. Credem că vinul pastoral este, totuși, povestea pe care vrem să o dăm mai departe turiștilor noștri, care nu au mai gustat niciodată acest vin nobil, de mănăstire”.
Când vine vorba de asociere, mereu, se ating rezultate mult mai mari
Nicu Știrbeţ crede în oamenii din Lunca Prutului, în omenia și puterea lor de a schimba lucruri și aceasta i-a motivat să se alăture Clusterului de Vinificație regiunea Cahul.
„În plus, avem motivația de a crea loturi comune, de a merge pe piață, inclusiv peste hotare, cu produse specifice zonei noastre. Mereu, când vine vorba de asociere, se vor atinge rezultate mult mai mari. Cum e și zicala veche „Unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți puterea crește” și noi am mai adăuga că „…și vinul mai sporește””.
Au deja o experiență plăcută din colaborarea de până acum cu colegii, care sunt și membri ai Clusterului.
„Suntem, într-un final, un grup de suport pentru fiecare, cu toții avem sau navigăm aceleași probleme, inclusiv birocratice, economice. Ne batem mereu cu aceleași lucruri și având un schimb de experiență, de opinii, ajutându-ne unii pe alții, atunci când avem anumite obstacole, cred că ne motivăm, ne inspirăm și, totodată, ne îmbogățim calitatea produselor prin această apartenență.
Totodată, avem deja acces la linia de îmbuteliere, utilajul pentru dopuri. Este un proiect binevenit, mai ales dacă vorbim despre micii producători, pentru care aceste utilaje ar fi altfel destul de inaccesibile, dar având această apartenență la Cluster putem să ne bucurăm cu toții administrând corect aceste resurse comune”.
Vinificatorul a îndemnat consumatorii să caute mereu poveștile din spatele vinurilor autentice, fiecare regiune a Moldovei fiind frumoasă în felul ei.
„Îndemnăm oamenii să caute frumusețea Luncii Prutului, o zonă unică a Moldovei, inclusiv prin vinurile roșii, puternice, „zdravene”, cum le spunem noi, dar și prin comunitatea și comuniunea care se leagă la un pahar de vin…”, conchide Nicu Știrbeț.
Comentarii