Crearea Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei, care va oferi acces întreprinderilor mici și mijlocii la finanțare în condiții avantajoase, a fost aprobată de deputați în prima lectură.
Potrivit proiectului de modificare a Legii cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, vor fi alocate instrumente de finanțare precum împrumuturile, compensarea totală sau parțială a costurilor creditelor, alte mijloace de finanțare.
Resursele vor fi acordate de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în cadrul căreia va fi creat fondul, sau prin intermediul băncilor și organizațiilor de creditare nebancară.
FACEM va fi finanțat din alocările de la bugetul de stat, mijloacele financiare oferite de către partenerii de dezvoltare și donatori – în formă de credite, asistență financiară și tehnică, granturi.
De asemenea, va fi completat din veniturile obținute din creditare și recreditare, din investirea mijloacelor financiare disponibile.
Mărimea fondului pentru anul curent este de 70 de milioane de lei. Guvernul își propune ca pe parcursul următorilor trei ani capitalizarea fondului să ajungă la 2,45 de miliarde de lei.
Executivul estimează că, în anul viitor, ODA, prin intermediul fondului, va putea pune la dispoziția antreprenorilor circa 1 miliard de lei.
Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă 95 la sută din numărul total de întreprinderi, de aceea fondul este foarte important pentru economia națională, a menționat deputata Marina Morozova, membra Comisiei economie, buget și finanțe.
În acest context, deputata a îndemnat companiile eligibile să acceseze resursele fondului, mai ales că aceste mijloace financiare au costuri cu cel puțin 30% mai mici față de cele de pe piața creditară bancară.
Proiectul urmează să fie votat și în lectura a doua.
Comentarii