Antreprenorii locali care au avut de suferit din cauza situației pandemice pot beneficia de credite garantate de Organizația Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Este vorba de acele întreprinderi care au înregistrat o scădere a venitului din vânzări cu 30% în perioada 01.03.2020-30.06.2020, comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Prin urmare, antreprenorii vor putea solicita credite pentru capital circulant garantate în proporție de până la 80%, cu un comision de garantare zero până la 31.12.2021.
Concomitent, companiile ce solicită credite investiționale vor putea beneficia de garanții ce vor acoperi până la 80% din credit cu o valoare de maxim 5 milioane de lei.
Mijloacele financiare suplimentar alocate în cuantum de 50 mln. lei, vor fi supuse efectului de multiplicare, astfel capacitatea ODIMM de a emite garanții va fi de 150 milioane de lei, cu posibilitatea realocării pe măsura consumării plafonului din mijloacele disponibile de la alte produse neutilizate, sau majorarea coeficientului de multiplicare.
Termenul de garanție pentru creditele destinate capitalului circulant este de doi ani, iar pentru creditele investiționale – 5 ani.
Potrivit datelor, până în data de 31 decembrie 2021, comisionul pentru creditul luat este 0, iar ulterior, din 01.01.2022 va fi de 0,5% anual din suma garanției.
Valuta garanției va fi doar în lei moldovenești. În cazul când creditul este acordat în valută, garanția va fi emisă la cursul oficial al BNM din data cererii de garantare, care va fi aplicat pe toată perioada de acțiune a garanției.
În prezent, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii al ODIMM au fost acordate 429 garanții financiare în valoare de peste 168 milioane lei, care au asigurat debursarea creditelor în sumă de 492 milioane lei și au generat investiții în economie în valoare de peste 714 milioane lei.
Comentarii