Situația dramatică din sudul țării unde, recolta de grâu din acest an, în unele regiuni, a fost în jur de 250 de kilograme la hectar, s-a extins și asupra altor culturi agricole.
Crescătorii de animale susțin că seceta a făcut din acest an unul deosebit de anevoios, fermierii având nevoie de o strategie aparte pentru a-i face față.
Astfel, crescătoarea de capre Angela Tricolici din satul Colibași, Cahul susține că banii câștigați în urma comercializării producției vor fi absorbiți în totalitate pe latura de asigurare cu furaje a animalelor pe perioada iernii.
„Sperăm că anul care vine va fi mai ploios, mai bun și lipsit de secetă, căci noi depindem de furaje. Dacă furajele se ridică în preț, de exemplu mazărea e 5,50 lei, iar porumbul nici nu s-a făcut la sud. Am fost nevoiți să aducem tocmai de la Edineț un tir de floarea-soarelui. La noi nici nu se mai găsesc furaje. Lucerna a fost la fel compromisă, iar unde se și comercializează, prețul e unul pipărat. Oricum, noi, cât de cât dăm lactatele la preț accesibil. Tot ce câștigăm în acest an trebuie să investim pentru a menține caprele sănătoase și frumoase pentru anul următor”.
Amintim că, anterior, și crescătorii de vaci și păsări s-au plâns pe prețul pipărat al furajelor, subliniind necesitatea creșterii prețului producției finite.
Comentarii