‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCreșterea legumelor în paturi înguste după metoda Mittleider - cum obținem recolte bogate

Creșterea legumelor în paturi înguste după metoda Mittleider – cum obținem recolte bogate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Aveți un spațiu mic în grădină, dar doriți să creșteți legume pentru a asigura familia cu acestea? Atunci ar trebui să testați metoda lui Mittleider de cultivare a legumelor.

Jacob Mittleider, doctor în științe agricole din SUA, a dezvoltat o metodă universală de cultivare a legumelor, care se consideră eficientă în orice tip de sol și climă și este utilizată în peste 25 de țări.

Dacă vă provoacă interes metoda și ați dori să aflați mai multe despre aceasta, vă recomand să citiți în continuare acest articol.

Potrivit lui Mittleider, există mai multe avantaje ale organizării grădinii în paturi înguste și cultivarea legumelor în acestea. Printre acestea se numără:

  1. Randamentul nu depinde de tipul de sol de pe parcele, deoarece rândurile le îmbogățim cu amestec de sol de înaltă calitate sau îngrășăminte minerale.
  2. Metoda este aproape că independentă de climă și vreme. Este la fel de eficientă atât în ​​regiunile uscate, cât și în cele reci. Peste paturi pot fi construite adăposturi temporare (peliculă, agril).
  3. Rândurile înguste economisesc spațiu pe parcele. Pentru a crea o astfel de grădină, nu sunt necesare suprafețe mari.
  4. Parcelele cu rânduri înguste Mittleider sunt usor de întreținut. Pentru a menține grădina în ordine, este suficient să-i acordați atenție două zile pe săptămână.
  5. Udarea rândurilor înguste necesită cu 40% mai puțină apă decât o grădină de legume tradițională.
  6. Parcelele cu rânduri înguste asigură recolte mai mari.

Lățimea rândului recomandată este de 45 cm, iar pentru lungime, chiar dacă se spune că poate fi nelimitată, sunt recomandați până la 9 metri. Distanța dintre rânduri este de aproximativ 90 cm (o putem reduce până la 75 cm).

Din experiență, s-a determinat că plantele în astfel de rânduri primesc maximum de lumină solară și aer, ceea ce înseamnă că se creează condiții optime de fotosinteză pentru fiecare cultură.

‹ adv ›

În același timp, îngrijirea este redusă la minimum: afânarea, plivitul și irigarea unei astfel de grădini este efectuată mult mai rar decât necesită rândurile tradiționale.

Pentru a înființa o parcelă cu paturi înguste, veți avea nevoie de:

  • Hârleț, lopată, sapă;
  • picheți, țăruși (pentru marcare);
  • recipient pentru amestecarea îngrășămintelor;
  • ruletă;
  • sfoară.

Primul pas este să faceți măsurările necesare pentru viitoarelor parcele. Cu ajutorul țărușilor bătuți în colțuri, conturăm marginile viitoarelor paturi înguste și tragem sfoara la o înălțime de 10 cm.

‹ adv ›

Lateral marcăm rândurile formând din sol niște margini cu înăltimea de 8-10 cm în baza sforii prinse. Din pământ, ardezie sau scânduri pot fi făcute marginile paturilor. Materialele de îngrădire a paturilor ar trebui să fie amplasate în interiorul sfoarei, nu în exterior.

Tasăm bine pământul dintre rânduri. Ar trebui să fie suficient de tasat, astfel încât buruienile să nu crească prin el.

Nivelați suprafața, umplând zonele joase cu pământ și înlăturând denivelările cu o lopată. Panta trebuie să fie minimă pentru a preveni scurgerea apei și formarea de băltoace în grădină.

Înainte de a planta legume, rândurile sunt udate bine.

În mod ideal, rândurile ar trebui să fie amplasate de la est la vest, astfel încât plantele să primească lumina solară maximă.

Este permisă și amplasarea de la nord la sud. În acest caz, legumele ar trebui să fie plantate în grădină, ținând cont de înălțimea unei plante adulte: cele înalte sunt plantate în partea de nord a grădinii, cele scunde la sud).

Plantele înalte sunt plantate pe rândul îngust Mittleider într-un rând, păstrând o distanță de 30-35 cm între ele. Verdețurile și rădăcinoasele sunt plantate în două rânduri sub formă de șah cu o distanță de 5-10 cm.

De exemplu, cartofii și varza albă sunt plantate la o distanță de 35 cm, iar ceapa sau usturoiul – la o distanță de 5-10 cm.

Precum am menționat, distanța dintre plante variază în funcție de tipul de plantă. Există trei modele de bază pentru aranjarea plantelor în paturile de sol:

  • Rândurile duble sunt folosite pentru specii precum cartofi, porumb, ridichi și salată verde.
  • Rândurile duble sub formă de șah sunt folosite pentru plante precum salata verde, varză, broccoli și culturi de dimensiuni similare.
  • Rândurile simple de-a lungul unei laturi a patului de pământ sunt folosite pentru roșii, castraveți, pepeni și alte culturi cultivate vertical sau plante ce ocupă suprafețe mari, cum ar fi dovlecelul.

V-ar putea plăcea și articolul Permacultura – agricultura în armonie cu natura.

Fertilizarea rândurilor conform Mittleider

Mittleider nu a pledat exclusiv pentru materia organică din grădină și sfătuie fermierii să aplice îngrășăminte minerale pe sol. Schema clasică de hrănire a rândului îngust arată astfel:

Înainte de plantare, în paturi se adaugă un amestec de calciu și bor în proporție de 100 g pe 1 metru liniar pentru solurile ușoare (nisipoase și lutos nisipoase) și 200 g pentru solurile grele (turbă).

După plantare, plantele sunt fertilizate o dată la 1-1,5 săptămâni (îngrășămintele sunt turnate într-o fâșie îngustă între rânduri). Pentru fertilizare se folosește un amestec de azot, fosfor, potasiu, magneziu și molibden la o rată de până la 50 g pe un metru liniar.

După aplicarea îngrășămintelor, rândurile sunt udate abundent.

Rândurile înguste conform Mitleider aduc un randament mai mare decât de obicei și necesită mai puțină întreținere.

Mulți legumicultori care nu doresc să folosească „chimia” în grădină înlocuiesc îngrășămintele minerale cu îngrășăminte organice: zeamă de bălegar, compost, gunoi de grajd, mraniță introduse în paturile formate.

Desigur, există și critici la adresa metodei Mittleider. Cu toate acestea, rămâne cert faptul că, dacă sunt respectate toate regulile unei astfel de tehnologii agricole, este posibil să obțineți o recoltă bună chiar și în condițiile nu cele mai favorabile.

V-ar putea fi util și articolul despre Cum creăm o „pădure comestibilă” sau Food Forest.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›