‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCreșterea nutriilor: Sfaturi utile pentru antreprenori

Creșterea nutriilor: Sfaturi utile pentru antreprenori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cazul în care ai hotărât să inițiezi o afacere legată de creșterea nutriilor și ai și un business-plan bine pus la punct, atunci ai toate șansele să obții un profit considerabil.

Nutria este un mamifer rozător semiacvatic originar din America de Sud. Blana acesteia este destul de apreciată la nivel mondial, iar carnea dietică este la fel de căutată. Este ușor de crescut în condiții de casă. Mănâncă fără ezitare cereale, cartofi, morcovi, varză, sfeclă, fân, trestie și alte deșeuri alimentare. Nu necesită mari investiții, iar venitul obținut din creșterea și vânzarea nutriilor te poate bucura destul de repede.

Nutriile: creșterea și întreținerea

‹ adv ›

Nutria sau Castorul de apă este un animal unic. Are un mod interesant de viață și care se reflectă foarte bine pe structura corpului ei. Urechile îi sunt acoperite cu păr pufos și gros, ca să nu ajungă apa în timpul când se scufundă. Deschiderile nazale au mușchi speciali care se închid când înoată. Și structura buzelor e destul de captivantă: acestea sunt despărțite în față și se întâlnesc numai după dinți — acest lucru le permite să poată mușca plantele de sub apă fără ca aceasta să pătrundă în gură. Coada animalului are rol de „volan”, în special sub apă.

Animalul are 16 molari și 4 canini. Culoarea lor este ca un indicator al stării de sănătate, dar și al vârstei. O nutrie sănătoasă are dinții portocalii (culoarea devine mai deschisă odată cu vârsta). Dinții palizi, cu pete negre indică faptul că animalul este bolnav.

Datorită stilului de viață semi-acvatic, glandele mamare sunt destul de ridicate: 4-5 perechi de sfârcuri la o distanță de 6-7 cm. Aceasta le permite puilor să sugă lapte și atunci când femela se scufundă în apă.

‹ adv ›

Greutatea lor este de circa 6-8 kg, uneori ajungând la 12 kg. Masculii au de obicei cu 20% mai mult.

Citește despre Creșterea nurcilor pentru blană. Norme de întreținere.

Nutria are un auz foarte bun și tresare la orice foșnet. Alte simțuri sunt mai slab dezvoltate, dar vederea i se îmbunătățește pe timp de noapte, pentru că este un animal nocturn. În cazul în care este ținută în cuști, ea poate fi activă și în timpul zilei, dar seara și noaptea mobilitatea nutriei atinge apogeul.

‹ adv ›

Pot fugi destul de repede, dar și foarte ușor obosesc. Temperatura normală a corpului este între +36,5-38,5.°С cu o frecvență de respirație de 45-55 /pe minut. În timpul înotului, bătăile inimii se reduc de 4 – 6 ori, și pulsul poate scădea până la 10-20 de bătăi pe minut.

Temperatura optimă pentru nutrii este de 15-20 ° С . În caz de călduri până la + 40 ° С, dar în umbră și în prezența apei, aceste animale se simt destul de bine. Dar odată cu creșterea temperaturii și în lipsa apei, nutriile pot deceda.

Rasele de nutrii

În conformitate cu planul tău de afaceri, pentru a iniția ceva în acest domeniu trebuie să cunoști de ce rase ai nevoie. Există mai multe tipuri de rase ale acestor animale. Ele se recunosc după culoarea blanei, care poate fi:

• Aurie,

• Neagră,

• Albă,

• Fumurie,

• De sidef

• Pastelată,

• etc.

Caracteristicile nutriilor

O caracteristică primordială a nutriilor este curăţenia. Ele nu au miros specific ca nurcile, vulpile sau dihorii. Se poate de observat adesea modul în care nutria se așază pe labele din spate și se piaptănă cu ghearele lungi sau cu dinții din față.

Au un comportament destul de prietenos, răspund la porecle și își recunosc stăpânul. Agresivi pot fi uneori doar masculii adulți. Lângă nutrii ar trebui să nu se facă zgomot pentru că acestea sunt foarte timide. Această caracteristică le afectează în mod semnificativ. Poate apărea riscul crescut de avort, pierderea în greutate și chiar agresivitatea. Nutriile pot mușca. Mușcăturile sunt periculoase: animalul poate înghiți astfel tot degetul.

Creșterea și îngrijirea nutriilor în cuşti nu trebuie să aibă loc fără de posibilitatea plimbărilor în aer liber.

Nutriilor nu le place când sunt atinse pe spate, și, dimpotrivă, adoră atunci când acestea sunt „gâdilate” pe burtică.

Schimbarea părului apare la vârstă de patru luni. Blana devine „bună” în 7-8 luni. Năpârlirea are loc pe tot parcursul anului, mai puțin la mijloc de vară și de iarnă. Cea mai bună piele se consideră cea obținută din noiembrie până în martie.

Hrana

Vara: Porția zilnică este de 270-350 gr ierburi şi 120-170 gr de concentrate (orz, porumb), 5-10 gr de „macuh”, 5 gr făină de pește, sare.

Iarna: În loc de iarbă, fân şi sfeclă, dar un pic, ca să nu provoace nașteri premature.

De fapt, nutria nu este pretențioasă la acest capitol. Ea mănâncă cu ușurință trestie, viţă de vie, buruieni, vârfurile de sfeclă, morcovi, tulpini de stejar, de plop, de mesteacăn, iarbă (mazăre, trifoi, lucernă), cereale (orz, secară), porumb (acesta trebuie oferit la stadiul de înflorire). De asemenea, poate consuma cartofi și morcovi, fân și frunze.

Cu toate acestea, asiguraţi-vă că nu va consuma niciodată astfel de plante otrăvitoare: spânz, rostopasca, lapidare, cucuta. Toată hrana trebuie oferită pe bază de apă, adică umedă.

Vara, fânul se dă la fiecare 2-3 zile, o dată pe zi. În timpul iernii, ramurile de copac se oferă o dată pe săptămână — cu rădăcina mai groasă de dorit.

În timpul verii mai bine se dă o ramură cu lăstarii tineri. Aspenul, arinul, arțarul – nutriile nu le consumă, chiar mai rău decât stejarul şi salcia. Şi, în general, este inacceptabil carpenul, cireşul şi teiul.

De asemenea, din porția zilnică de hrană nu trebuie să lipsească și algele, care pot fi adăugate la dietă (10-20% din Rația Zilnică).

Hrana umedă animalele o consumă mai bine. Dar de la cea uscată, femelele au adesea avorturi, iar puii se pot naște bolnăvicioși. Prin urmare, cel mai bine pentru aceste animale este de a pregăti un amestec umed. Cu toate acestea, unele alimente pentru nutrii pot fi fierte sau pregătite „pe aburi” (sfecla roșie, morcovii, cartofii), și este foarte important să fie bine spălate şi curăţate.

Nutriile trebuie hrănite de două ori pe zi, preferabil la aceiași oră. Dacă sunt alimentate cu amestecurile furajere, atunci dimineața se dau 40-50%, restul-seara. Fructele şi legumele se oferă la prânz, iarba – după amiază, fânul – seara. Este foarte important ca hrana să fie proaspătă!

Curăţaţi cuşca și înlocuiţi apa la timp. Înlăturați resturile de hrană înainte ca acestea să se strice. În timpul verii, apa ar trebui să fie înlocuită la fiecare 16 ore. Iarna, în schimb, se pune gheaţă sau zăpadă.

Gestația durează mult, cam 127-132 de zile, dar puii se nasc complet dezvoltați. Femele gravide trebuie imediat separate de celelalte, deoarece acestea pot deveni agresive și pot avorta.

Ferma de nutrii ca idee de afaceri

Pentru femelele gravide este recomandabil să se creeze piscine, pentru ca acestea să se miște cât mai mult și ca puii să se nască sănătoși și puternici.

Este foarte important ca în perioada de toamnă-iarnă să se dea gravidelor ulei de peşte. Și trebuie să țineți cont de faptul că nu trebuie să apareți brusc în fața lor, ca să nu se sperie.

Cu 2-3 zile înainte de aduce pe lume puii, femela numai mănâncă. Cel mai adesea, nașterea are loc în timpul nopții şi trece cu uşurinţă. Travaliul poate varia de la 20 de minute la 12 ore, fiind în limitele normalului. Nu este recomandat să deranjați nutria în timpul naşterii: ea devine agresivă.

Femela are un instinct matern destul de dezvoltat, din acest motiv nu trebuie să îți faci griji pentru puii noi-născuți. Tot ce trebuie să faci este să menții curățenia în cușcă.

Laptele de nutrie este foarte hrănitor, el apare aproape imediat după naştere. În acest timp, copiii reușesc să se usuce, (prin urmare, e foarte important ca în cuşcă să fie cald).

Comportamentul femelei până la sfârşitul zilei poate fi foarte agitat, ea poate lăsa copiii, și să facă zeci de cercuri prin cușcă. Acest lucru arată că este necesar ca femela să fie transferată cu un mascul pentru câteva ore, ca mai apoi să revină la puii săi.

Nou-născuții au blană, dinţi, pot vedea, pot merge și chiar să înoate. În primele 2-3 zile, ei sunt foarte vulnerabili la variația temperaturii.

Se poate întâmpla ca puii să se manânce între ei, în cazul unei așa zise selecții naturale. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să examinaţi alimentele ce i le oferiți, în special doza de vitamina A.

Selecția și transferul de puii nou-născuți între nutrii trebuie realizat în prima zi, deoarece „mama vitregă” adesea refuză puii cu miros străin. Este mai bine de făcut cu jumătate de oră înainte ca mama-nutrie să revină de la plimbare. În acest timp, copiii reușesc să prindă mirosul de cuib nou.

În primele 4-5 zile puii trebuie monitorizați. Când femela are o cantitate suficientă de lapte, puii se mișcă repede, înoată, mâncă și alte alimente. În cazul în care puii sunt sedentari, blana cade, atunci trebuie să verifici laptele. În acest scop este necesar să prinzi nutria de coada, să o întorci pe spate, să o ții de picior și să încerci să storci ușor din mamelon lapte. Dacă nu este suficient, este necesar să mai adaugați alimente în rația zilnică.

Află și despre Rațe mute (leșești) – rasă valoroasă pentru carne.

Dacă femela stă într-o cuşcă dotată cu o piscină, e recomandabil ca aceasta să aibă o punte oblică de coborâre, deoarece puii devin mai grei după înot și ar putea să nu poată ieşi şi chiar să se înece.

Dacă ții cont de toate regulile, animalele cresc foarte repede. Dacă s-au născut cu o greutate de 175-250 gr, după 15 zile aceasta se dublează, după 30 de zile se triplează, iar în două luni cresc de aproape 5 ori ca într-un an să fie de 20 de ori mai grei ca la naștere.

Alăptarea durează două luni, de aceea femela trebuie separată la 45-50 zile. În primele zile ale vieţii principala hrană pentru puii este laptele mamei, dar după 2-3 zile ei încep a consuma și hrana ca pentru adulți. Nutriile cresc până la 1,5-2 ani.

Perioada de reproducere adesea începe la trei luni, dar pentru a da viață la o nouă generație e mai bine să fie lăsați până la 6-7 luni. Nutriile pot trăi până la 7 ani.

Ferma de nutrii este o idee de afaceri destul de profitabilă. Poate fi luată drept ca o afacere de familie și care îți poate aduce numeroase beneficii.

Spre exemplu, un kilogram de carne ajunge de la 140 lei, iar o femelă gestantă (însărcinată) poate costa până la 800 de lei.

S. Tataru

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›