‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 18 noiembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCreșterea rațelor în regim gospodăresc

Creșterea rațelor în regim gospodăresc

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O rață adultă care a scos pui vă poate asigura, în toamnă, 100-120 kg de carne. În plus, unele rase depun aproape 130 de ouă într-un an.

Cele mai răspândite rase sunt: rasele cu oglindă (o parte din penele de pe aripi, având nuanțe închise, contrastează cu penajul deschis la culoare, constituind așa-numita oglindă); rasele mixte, Khaki-Campbell (au capul gri-verzui, iar la masculi gâtul și pieptul este de un auriu-maro), rasele specializate pentru producția de carne, rasele Pekin (penajul lor este alb cu nuanțe crem, iar rățoiul are patru pene curbate pe coadă). Ultimele sunt precoce și pot fi sacrificate la 60 de zile.

Îngrijirea bobocilor fără cloșcă

Bobocii de o zi, fără cloșcă, trebuie ținuți în interior, la cald pentru următoarele 20-25 de zile. Pentru a încălzi încăperea puteți folosi un termofor.

‹ adv ›

În primele cinci zile rățuștelor li se asigură o temperatură de 28-30°C, după care se reduce cu câte 2 grade la fiecare cinci zile până se ajunge la 16-18°, temperatură optimă pentru indivizii mai mari de 20 de zile.

Ca așternut se folosesc paie curate sau rumeguș uscat. Paiele vor fi așternute într-un strat uniform și se vor schimba periodic pentru a menține curățenia. În general, rațele se cresc în același mod ca gâștele.

Citește aici despre Rațe mute (leșești) – rasă valoroasă pentru carne.

‹ adv ›

Creșterea naturală, sub cloșcă

Găinile și curcile pot cloci ouăle de rață, pe când rațele și gâștele nu primesc ouă străine. În anotimpul cald, rața poate cloci între 13 și 17 ouă, iar când e rece 11-13, găina clocește 9-11 ouă de rațe pe vreme caldă și 7-9 când e răcoare, iar curca 17-19 și respectiv 15-17.

În regim gospodăresc rățuștele pot fi scoase chiar și primăvara (martie-aprilie) sau vara.

Perioada de incubare durează 27-28 de zile. Cu o zi jumătate înainte de ecloziune ouăle se ciupesc. După ce s-au uscat, bobocii se scot de sub cloșcă ca să nu fie striviți și se pun la cald, într-o cutie sau un coș. Dacă nu se descurcă puteți ajuta rățuștele să se debaraseze de coajă, însă cu mare atenție.

‹ adv ›

După ce au ieșit din ou, se duc la cloșcă. De dorit să o faceți seara, dar verificați dacă cloșca i-a acceptat pe toți, în caz contrar ar putea îngheța peste noapte. În general, dacă există o cloșcă încăperea unde stau puii de rață nu trebuie neapărat încălzită.

Reguli generale de întreținere

Dacă este timp frumos, rățuștele ce au împlinit trei zile pot fi lăsate în aer liber cu rața-mamă. Tineretul de 15 zile poate sta afară toată ziua, însă nu are voie să meargă la heleșteu până la vârsta de 20-25 de zile. Asta deoarece, în prima lună de viață, glanda coccisului nu eliberează grăsimi cu care se ung penele și ele se umezesc.

Întrucât se obișnuiesc fără dificultate să mănânce la ore anumite, ar fi bine să respectați regimul stabilit. În primele 10-15 zile, rățuștele vor avea 5-8 mese pe zi, la intervale egale de timp.

Până fac trei luni vor mânca de șase ori în zi, după care doar de trei ori. Furajele le vor consuma sub formă de amestecuri friabile, fierte pe lapte degresat sau apă. Laptele poate fi turnat și într-un vas separat.

Bobocilor nu trebuie să le lipsească niciodată apa proaspătă și curată. Cel mai bine ar fi să le instalați un jgheab special, deoarece ei au tendința să răstoarne vasele cu apă, din care cauză încăperea se umezește.

Tineretul are un randament bun la producția de carne: la vârsta de 10 zile o rață Pekin cântărește 200 g, la 20 de zile – jumătate de kg, la o lună – 800 g, peste două săptămâni – 1,6 kg, iar la două luni pasărea poate fi sacrificată, având peste 2 kg.

Află aici Cum incubăm ouăle la diferite păsări. Recomandări pe etape.

După ce au împlinit 20-25 de zile, rațele au liber la bazinele de apă, mai ales dacă sunt bogate în vegetație pentru a economisi pe furaje.

Păsările se cresc și fără acces la surse de apă, caci până la urmă rezultatele țin de regimul alimentar, nu de accesul la apă. Deși se pot bălăci și într-un vas improvizat în curte, totuși în acest caz, creșterea lor este mai problemetică și mai costisitoare, dar fără grijă – se răscumpără.

De regulă, păsările se îngrașă până la vârsta de 4-5 luni și se sacrifică înainte de primele înghețuri.

Deși în acest caz se obține o carcasă grea și grasă, cel mai rentabilă este îngrășarea timpurie: rațele din rasa Pekin se sacrifică la 2 luni, iar cele din rasele Khaki-Campbell când împlinesc 80-90 de zile. În al doilea caz, carcasele sunt mai slabe, dar mai cărnoase.

Articol realizat în baza materialelor bibliotekar.ru

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›