‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCristian Bulat, tânărul care a decis să deschidă o fermă de vaci pentru ca...

Cristian Bulat, tânărul care a decis să deschidă o fermă de vaci pentru ca tatăl său să rămână acasă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chiar dacă, potrivit datelor ultimelor sondaje, majoritatea tinerilor de la noi din țară doresc să își creeze un viitor peste hotare, unii totuși își făuresc o viață decentă acasă. Iar de cele mai multe ori, drept soluție, aceștia își propun inițierea unei afaceri în agricultură.

Printre aceștia se numără și Cristian Bulat, tânărul de 24 de ani din satul Cuşmirca, raionul Şoldăneşti, ce a decis să-și inițieze propria afacere – o fermă de vaci. Acesta susține că ideea i-a venit spontan, acum doi ani, din dorința de a-și păstra familia.

„Într-o bună zi, tata ne-a spus că vrea să plece peste hotare. Eu și sora mea eram studenți. Mă gândeam ce am putea face pentru ca tata să rămâne acasă, astfel, mi-a venit ideea să deschidem această fermă de vaci”, a spus tânărul fermier.

Cristian Bulat este student la două facultăţi: drept și zootehnie, dar concomitent se ocupă de administrarea afacerii. Acesta spune că i-au fost necesare 6 luni pentru a-și planifica mica afacere. A beneficiat de suport financiar în cadrul programului UCIP/IFAD, apoi a solicitat un împrumut bancar şi a reuşit să înființeze o fermă modernă, care are acum 30 de capete. Fiecare membru al familiei are rolul său.

„Eu mă ocup de comercializarea laptelui. Determin cantitatea, grăsimea acestuia cu ajutorul unui utilaj modern.  a explicat Svetlana Bulat, mama lui Cristian.

‹ adv ›

Tatăl său, Iaroslav Bulat, asigură nutriția animalelor, prin administrarea la timp a furajelor și formarea rației necesare acestora. Tot acesta îngrijește de animale, făcând ordine la fermă.

„Ținând cont că o bună parte din muncă este realizată de părinții mei, mie îmi rămâne să asigur ferma cu diferite culturi pe care le utilizăm drept nutrețuri sau formarea acestora. Practic, toate lucrările în câmp cum ar fi: arat, semănat, cultivat și îngrijirea plantelor le fac eu. Cumpărăm doar premixuri sau nutrețuri speciale a căror tehnologie de producere este mai complicată”, a spus Cristian Bulat.

Cele 30 de văcuțe oferă pe zi circa 250 de litri de lapte, care este comercializat la o fabrică din Soroca. Cea mai mare problemă o reprezintă lipsa unui veterinar profesionist. Astfel, tânărul își face studiile, pentru a se informa despre bolile și problemele caracteristice sezonului zootehnic, la Universitatea Agrară, fiind la frecvență redusă.

„Visul meu este să ajung la 50 de vaci mulgătoare, nu mai mult, pentru a reuși să-mi gestionez afacerea împreună cu familia”, a conchis Cristian Bulat.

Acesta a mai adăugat că, cel mai mult își dorește să lucreze acasă, alături de părinții săi, să fie stăpân la el în țară, nu muncitor simplu peste hotare.

‹ adv ›

Tinerii antreprenori (cu vârsta de până la 35 de ani) interesați să beneficieze de suport financiar în cadrul Programului UCIP/IFAD pot accesa următorul link pentru mai multe informații.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›