Cristina Morcov a stat împreună cu părinții 10 ani în Italia. Acolo și-a petrecut o parte a copilăriei și adolescenței. În sfârșit, au revenit cu toată familia acasă. În anul 2015, cu ajutorul părinților s-a gândit să-și deschidă o afacere în domeniul agricol. Investiția în plantarea unor livezi de cireș, prun și cais părea cea mai viabilă.
A ales să planteze livezi pentru a-și asigura o sursă durabilă de venit aici, acasă. A investit peste 13 mii 500 de euro procurând 3400 de puieți de cireș și 6000 de puieți de prun. Nu avea disponibili pentru investiții toți banii și a decis să contracteze un credit prin intermediul Proiectului ”Livada Moldovei”. Creditul acordat a fost de 6400 de euro.
„Pasiunea pentru agricultură vine de la tata. Am discutat îndelung în familie care ar fi cea mai bună oportunitate de a mă lansa în afaceri și am decis în favoarea horticulturii. Am plantat 15 hectare de livadă, 8 de cireși și 7 de prun. Soiurile pe care am ales să le plantăm sunt potrivite pentru zona noastră climaterică. De mare ajutor ne-a fost asistența acordată în cadrul Proiectului „Livada Moldovei” pentru că am beneficiat de o perioadă de grație generoasă. Rata dobânzii la care am accesat creditul este cea mai mică din toate ofertele care erau la moment pe piață”, a comunicat Cristina Morcov, Administrator G.Ț. „Morcov Cristina”.
Tânăra antreprenoare este încrezătoare în viitorul afacerii pentru că a făcut un plan de afaceri bine argumentat dar și pentru că are un consilier foarte bun – tata. Planifică să extindă afacerea plantând noi suprafețe cu pomi fructiferi dar și investind în infrastructura de post recoltare.
„Am planuri ambițioase. Mi-aș dori foarte mult să le văd realizate aici acasă. Urmează să mai investesc în plantarea unor livezi de caise și de prun. Sunt fructe foarte căutate pe piață și aduc profituri bunicele. Prunele sunt un produs strategic pentru noi din motivul că pot fi lesne procesate. Piața de export pentru prunele uscate moldovenești este în creștere. Atestăm o creștere considerabilă a cererii pe piața Uniunii Europene. Desigur, aș avea nevoie de mai multe utilaje agricole pentru îngrijirea livezilor și de un sistem de irigare care mi-ar da siguranța recoltelor bune. O cameră de pre răcire a cireșilor este și ea pe lista viitoarelor investiții pentru că altfel este foarte greu să livrezi către consumator un produs de calitate”, a mai adăugat Cristina Morcov.
Urmare a investițiilor făcute de tânăra antreprenoare au fost create 2 noi locuri de muncă și în perspectivă va avea nevoie de alți 10 angajați ce culege cireșele și prunele. Cristina Morcov a reușit să-și inițieze o afacere profitabilă aici, acasă.
Comentarii