‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCriteriile de alegere a soiurilor şi hibrizilor de roșii și castraveți din sere

Criteriile de alegere a soiurilor şi hibrizilor de roșii și castraveți din sere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După investiţii de mii de euro şi muncă asiduă, producătorii pot vedea rezultatele îmbucurătoare.

„Scopul nostru principal este furnizarea, cât mai rapidă, pe piaţă a legumelor proaspete, crescute în cultura extratimpurie. Pentru a atinge acest scop semănarea seminţelor are loc cât mai curând posibil, plantarea răsadului în serele gospodăriei noastre a fost realizat la data de 15 februarie. Evident, verificăm calitatea seminţelor, susbtratului şi însuşi a semănatului. Cu aşa investiţii nu trebuie omis nimic”, afirmă un producător din Oniţcani.

Fermierul afirmă că acordă o atenţie deosebită hibridului sau soiului, respectând următoarele criterii: rezistenţă sporită la principalele boli şi productivitate înaltă. Bolile care crează cele mai mari bătăi de cap, la cultura castravetelui, sunt mana şi făinarea, iar din dăunători – tripsul californian. Tratamentele nu pot fi efectuate în perioada recoltării, pentru a nu afecta calitatea roadei.

Majoritatea producătorilor aleg hibrizi, aceştia având o productivitate mai înaltă.

„În sera noastră toţi castraveţii sunt de hibridul Cantara, un hibrid viguros, rezistent la o bună parte din boli şi cu o productivitate înaltă. Anul trecut, am obţinut 160 tone/hectar per ciclu. O recoltă foarte bună, aş spune eu”, afirmă acelaşi producător.

Castraveţii sunt realizaţi cu preţul de 6 lei/kg pe piaţa locală. Potrivit lui, administrarea îngrăşămintelor organice şi minerale, combaterea permanentă a patogenilor, menţinerea umidităţii şi temperaturii optime sunt cele mai importante lucrări efectuate în sere.

Pe lângă castraveţi, producătorul cultivă şi roşii care sunt la fel de solicitate pe piaţă. Principiile de alegere a soiului sau hibridului sunt identice.

Aspectul legumelor pentru realizare este de mare importanţă, iată de ce el atrage o atenţie deosebită la bolile sau carenţele ce le pot compromite. Principalele boli întâlnite sunt făinarea, pătarea albă a frunzelor de tomate, viroza petelor de bronz şi putregaiul vârfului.

‹ adv ›

Viroza petelor de bronz la tomate este des întâlnită în sere, roşiile atacate se opresc din creştere, nu se dezvoltă, îşi pierd fermitatea. Cea mai efectivă metodă de prevenire este utilizarea hibrizilor rezistenţi la această boală, cum ar fi hibridul Zulfia.

Carenţele generate de insuficienţa elementelor nutritive provoacă diverse simptome cum ar fi „umerii verzi la tomate” provocat de insuficienţa potasiului. Carenţa de calciu provoacă pete negre cu marginea roşie.

Producătorii susţin că aceste boli nu influenţează calităţile gustative, ci doar aspectul exterior al tomatelor. Roşiile sunt realizate, în dependenţă de calitate, la un preţ de până la 22 lei/kg, ne-a spus producătorul din Oniţcani.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›