‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCriza cărnii de porc este una artificială, susţine ANSA

Criza cărnii de porc este una artificială, susţine ANSA

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) consideră că demersul importatorilor de a majora cota de import a cărnii de porc din UE nu este justificat şi susţine că preţurile pot fi diminuate pe alte căi.

În legătură cu creșterea considerabilă a prețurilor pentru carne în Moldova, în special a celei de porcine, ANSA a organizat şi o reuniune a producătorilor şi procesatorilor de carne cu participarea reprezentanţilor Ministerelor Economiei, Agriculturii, Dezvoltării Teritoriale şi Mediului, dar şi a Asociaţiilor de profil.

În ţară este suficientă carne

Astfel, dacă pe piața internă costul cărnii de porc este de aproximativ trei euro pentru un kilogram (60-65 lei), atunci în UE cu doar 1,7 euro (circa 35 de lei), constată ANSA.

„Asta se întâmplă, în timp ce recolta de cereale în anul curent a fost una dintre cele mai bogate, iar producătorii de carne locali sunt în căutare permanentă de piaţă de desfacere. Astfel, solicitarea procesatorilor de a majora cota de import a cărnii de porcine este neîntemeiată, rezervele de micşorare a preţurilor urmând a fi găsite în interiorul ţării, cu atât mai mult că la consfătuire s-a constatat că unităţile de creştere a porcinelor dispun de cantităţi suficiente de carne”, a declarat Gheorghe Gaberi, directorul ANSA, potrivit Mold-Street.

‹ adv ›

Cât despre identificarea unor soluţii a impasului, în care a ajuns ramura, (inclusiv pericolul Pestei Porcine Africane), una dintre acestea potrvit ANSA şi a participanţilor la reuniune aceasta „ar fi încheierea contractelor de conlucrare de lungă durată dintre producători şi procesatori, astfel piaţa fiind protejată, cel puţin parţial, de fluctuaţiile cauzate de influenţa unor factori externi nefavorabili creşterii şi procesării cărnii de porcine şi a celei de pasăre”.

Reprezentanţii întreprinderilor de producere şi a celor de procesare au convenit asupra unor întrevederi mai frecvente, pentru ca de comun acord să găsească soluţiile potrivite pentru problemele existente în domeniul zootehnic.

Au cerut reducerea taxelor de import

Amintim că la începutul lunii octombrie, Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham) a expediat un demers autorităţilor în care se afirmă că pe piaţa Republicii Moldova se atestă un deficit acut de carne, ca urmare a scăderii producţiei locale, a epuizării cotelor de import din UE şi imposibilităţii importului din alte state.

‹ adv ›

Astfel, oamenii de afaceri se plâng că din lipsa materiei prime, procesatorii de carne înregistrează scăderi ai producției şi zilnic pe piaţă nu se livrează produse finite de carne de 7,5 tone, care reprezintă venituri ratate de 600.000 lei zilnic, ceea ce generează pierderi nete de 50.000 lei.

„În consecinţă în ultimele trei luni ale acestui an, statul va pierde venituri de 50 de milioane de lei din impozite neîncasate, iar lipsa cărnii va genera creșterea prețurilor”, se preciza în demers.

Amcham a solicitat reducerea taxelor vamale pentru importul de carne de porc și de pui din UE, pentru procesatorii de carne, în perioada octombrie – decembrie 2017, în contextul în care acestea au fost stabilite prin prisma protejării producătorului autohton și majorarea cotei anuale de import la carne, prin alocarea unei cote speciale pentru procesatorii de carne.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›