‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 9 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCriza medicilor veterinari la sate. Soluțiile Guvernului

Criza medicilor veterinari la sate. Soluțiile Guvernului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În multe localități din Republica Moldova lipsesc medicii veterinari, iar în unele raioane, un singur specialist deservește mai multe sate, ne povestesc unii fermieri care dețin ferme de ovine.

Aceasta nu este o problemă nouă, cu părere de rău, tinerii specialiști nu merg în sate din cauza salariilor foarte mici. 

Po­trivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în țară, sunt vacante circa 400 de funcții de medici veterinari. Salariul mic și infrastructu­ra slabă ar fi principalele cauze care fac puțin căutată profesia de medic veterinar, mai ales în mediul rural.

‹ adv ›

La începutul anului curent, a intrat în vigoare Regulamentul privind acordarea facilităților tinerilor absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior în domeniul medicinei veterinare, aprobat prin HG 611/2023.

Potrivit acesteia, timp de trei ani tinerii specialiști, care vor alege să muncească la sate vor primi o indemnizație de 175,5 mii de lei și încă 24 de mii de lei anual pentru închirierea locuinței.

Ei vor mai beneficia și de compensare lunară pentru 30 kW/oră energie electrică, iar anual vor primi un cub de lemne și o tonă de cărbune.

‹ adv ›

Autoritățile speră că, indemnizația de aproximativ 200 de mii de lei va atrage tinerii veterinari în zonele rurale.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii spune că, profesia de medic veterinar este importantă pentru sănătatea publică și siguranța alimentară. Veterinarii sunt cei care asigură sănătatea animalelor și ne garantează că produsele de origine animală sunt sigure pentru consum.

„În Republica Moldova sunt 600 de medici veterinari, care fac parte din cadrul Colegiului medicilor veterinari –  o organizație profesională autonomă, din care fac parte toți medicii veterinari din Republica Moldova. Astfel că, medicii veterinari nu pot practica profesia dacă nu sunt membri ai acestui Colegiu”.

Întrebat care este viziunea Ministerului Agriculturii față de soluționarea problemei lipsei medicilor veterinari în sate, oficialul a explicat că, în acest caz, vorbim despre două categorii de deținători de ferme de ovine și caprine. 

„O mare parte dintre ei nu au o fermă înregistrată și nu apelează la un medic veterinar, dar consultă alte persoane. Și aici e o mare problemă, pentru că vorbim despre animale, care sunt ființe vii și primesc antibiotice sau alte medicamente. Ne propunem să mergem pe segmentul de autorizare a fermelor.

Există medici veterinari pe teritoriul Republicii Moldova, iar fermierii trebuie să-și facă o Societate pe Acțiuni sau o gospodărie țărănească, o fermă de familie, SRL, să devină membri ai Asociației de profil și atunci, Asociația de profil are medic veterinar care le poate presta serviciile necesare.

Începând cu 1 august 2023, în Republica Moldova a intrat în vigoare Legea Zootehniei, care prevede în mod obligatoriu că, rețetele în baza cărora se cumpără din farmacia veterinară produse, trebuie să fie eliberate de un medic veterinar cu studii superioare. Doar astfel se poate demonstra trasabilitatea unui produs”. 

‹ adv ›

Vladimir Bolea îndeamnă proprietarii de ferme să-și înregistreze activitatea nu doar pentru că este important ca aceștia să achite impozite, dar pentru a putea beneficia de servicii calitative, profesioniste.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›