‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCu ajutorul prietenilor, a construit sere și a ajuns unul dintre cei mai mari...

Cu ajutorul prietenilor, a construit sere și a ajuns unul dintre cei mai mari producători de castraveți Rodnicioc din țară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producerea castraveților pentru Pavel Terentiev a ajuns a fi pasiunea întregii sale vieți. De mic copil a învățat cum s-o facă de la părinții săi, iar când a crescut și-a lansat propria afacere.

Până și construcția serelor a realizat-o împreună cu tatăl său, pentru a fi sigur că face totul așa cum au nevoie legumele ce ulterior vor crește.

„Cred că de la vreo 10 ani am început să mă implic în legumicultură. Cu banii adunați la nuntă construit câteva sere tunel. Acesta a fost, mai degrabă, un experiment. Am construit singur, de aceea aș spune că mai degrabă a fost un experiment, unde am învățat cum să construiesc corect”, ne-a povestit Pavel.

După aproape 5 ani, perioadă în care a învățat mai multe aspecte despre producerea castraveților, acesta a decis să extindă suprafața serelor. Nu avea suficienți bani, iar după cum se spune că prietenul la nevoie se cunoaște, Pavel a avut norocul să-i aibă pe cei mai buni în acest sens.

„Le-am zis prietenilor de peste hotare despre planurile mele, iar aceștia mi-au propus să mă ajute, fiecare mi-a dat cât a putut. Nu mi-au cerut ceva suplimentar sau să-mi zică un termen în cât să întorc banii, de aceea, produceam și întorceam câte puțin. Mă bucur foarte mult că am parte de așa prieteni. Serele le-am construit împreună cu tatăl meu, adică absolut totul e făcut de noi”.

‹ adv ›

Pavel cultivă un singur soi de castraveți – Rodnicioc, care, susține el, este unul dintre cele mai gustoase, dar și capricioase.

„Acest soi este mult mai capricios, necesită îngrijire specială, dar are și un preț mai mare pe piață. Este polenizat cu ajutorul albinelor sau bondarilor, astfel nu aplicăm insecticide sau fungicide. Pentru combaterea insectelor utilizăm benzi adezive, iar pentru a evita răspândirea bolilor producem în două cicluri pe an. Acest lucru ne permite să evităm și atacul dăunătorilor în perioadele când temperaturile favorizează dezvoltarea acestora. Din îngrășăminte, aplicăm doar cele naturale – toamna gunoi de grajd. Totodată, punem în butoaie la fermentat iarbă, coji de ouă, cenușă de lemn și apă. După fermentare, administrăm amestecul o dată în lună”.

Pavel Terentiev a ajuns a fi unul dintre cei mai mari producători de castraveți soiul Rodnicioc din țară, ba chiar, potrivit acestuia, cel mai mare producător de acest soi din zona centrală a țării.

„După volumele livrate pe piață, suntem primii. Nu putem vorbi de o cantitate exactă produsă anual, deoarece uneori plantele se mai îmbolnăvesc, mai pierdem din recoltă. Este greu să îngrijești acest soi, copilii trebuie permanent înlăturați, apoi soiul necesită prașile manuale, pentru că nu suportă solul tasat. Noi am reușit să-l îndrăgim foarte mult și chiar dacă ne este greu, facem munca cu multă plăcere”.

Castraveții produși de acesta pot fi găsiți la piața agro, perioada de livrare fiind destul de lungă.

„Ne-a fost mai greu la început să găsim clienți, deoarece oamenii nu cunoșteau ce producem și cât de calitativ este. Știți, la piață este o regulă, dacă azi livrezi un produs necalitativ, mâine nu-l mai cumpără nimeni. Am ales să vindem doar castraveți de calitate, iar acum deja aleg cui să-i vindem, deoarece toți știu cum producem și doresc castraveții noștri. Avem circa 10 vânzători cu care colaborăm și care oferă un preț destul de bun. Suntem foarte mulțumiți de acest lucru, de aceea avem încă multe planuri ce trebuie realizate”.

‹ adv ›

Pentru viitor, Pavel planifică să extindă suprafața serelor și să mărească cantitatea produsă de castraveți. Acesta susține că legumicultura a ajuns a fi pasiunea vieții.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›