joi, 31 octombrie, 2024
18.9 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCu ce hrănim răsadurile - 7 cele mai bune remedii populare

Cu ce hrănim răsadurile – 7 cele mai bune remedii populare

Recomandate

Îngrășămintele chimice sau altele pe care le puteți achiziționa de la magazinele de profil își demonstrează eficiența. Cu toate acestea, costul sau impactul acestora le fac mai puțin utilizate în grădini, pe suprafețe mici.

Remediile populare pentru hrănirea răsadurilor de legume vă vor permite să obțineți plante sănătoase ce vor oferi o recoltă bună în viitor. Multe dintre ingredientele pentru metodele descrise le aveți acasă sau le puteți cumpăra fără probleme de la magazin sau farmacie.

Pe lângă faptul că au impact minim, acestea nu sunt atât de puternice, așa că chiar dacă nu ați preparat corect soluția, probabilitatea de a dăuna plantelor este foarte mică.

Desigur, în orice caz, nu ar trebui să udați răsadurile cu aceste îngrășăminte prea des, doar folosindu-le rațional, răsadurile de roșii, ardei, castraveți, vinete sau varză vă vor bucura.

Prima hrănire a răsadurilor cu îngrășăminte

Este recomandat să se efectueze prima hrănire a răsadurilor la 10-14 zile după repicare. Dacă răsadurile cresc în recipiente separate, atunci ghidați-vă după dimensiunea lor: ar trebui să aibă cel puțin 2-3 frunze adevărate.

Înainte de plantarea răsadurilor în sol, pot fi efectuate mai multe hrăniri, dar intervalul dintre fiecare ar trebui să fie de cel puțin 7 zile. Cel mai bine, este să alternați diferite tipuri de îngrășăminte. Deci, iată cu ce puteți hrăni răsadurile.

Îngrășământ produs din coji de ouă

Coaja de ou conține mult calciu, care asigură diviziunea celulară și, în consecință, creșterea activă a răsadurilor. În calitate de îngrășământ, se folosește o infuzie de coajă de ouă.

Luați cojile a 3-4 ouă de găină, turnați 3 litri de apă caldă și lăsați la infuzat într-un loc întunecat. Pentru a preveni răspândirea mirosului, acoperiți recipientul cu un capac etanș. După 3 zile, când infuzia devine tulbure și cu miros specific, se diluează în proporție de 1:3 și se udă răsadurile.

Cojile de ouă pot fi, de asemenea, folosite fiind tocate mărunt cojile și împrăștiindu-le pe solul din recipientele cu răsaduri.

Amoniacul – fertilizant și insecticid eficient

Este indicat ca răsadurile sa se fertilizeze cu amoniac, ce conține 82% azot și este ușor absorbit de plante. Azotul va întări tulpinile răsadurilor, va spori creșterea frunzelor.

Pentru a pregăti soluția, dizolvați 1 linguriță de amoniac în 10 litri de apă, amestecați bine și turnați cu grijă răsadurilor la rădăcină.

Pe lângă efectul de sporire a creșterii, coropișnițelor și sârmarilor nu le place amoniacul, așa că poate fi folosit pentru a proteja plantele chiar și după transplantarea lor în pământ. Dizolvați 3-4 linguri în 10 litri de apă și turnați 0,5 litri în fiecare cuib pregătit pentru plantare.

Hrănirea răsadurilor cu zaț de cafea

Zațul de cafea saturează solul cu azot. Deși nu există atât de mult în el ca, de exemplu, în amoniac (doar aproximativ 2%), plantelor le va plăcea. Datorită zațului, plantele vor putea absorbi rapid alți nutrienți din sol.

Înainte de a hrăni plantele, clătiți zațul de cafea cu apă curată, uscați-l și apoi încorporați-l în sol. Astfel veți îmbunătăți compoziția solului, vor fi atrase râme și microorganisme benefice.

Hrănirea răsadurilor după plantare în sol

Prima fertilizare poate fi efectuată la 10 zile după plantarea răsadurilor în câmp. Următoarea este realizată la 14-20 de zile după prima. A treia hrănire se face de obicei în momentul înfloririi.

Hrănirea răsadurilor cu îngrășământ pe bază de drojdie

Hrănirea foliară cu soluție de drojdie a răsadurilor este foarte populară, deoarece drojdia contribuie la creșterea masei verzi, accelerează creșterea plantelor, le sporește imunitatea și rezistența.

După aplicarea hrănirii foliare, sistemul radicular primește un impuls puternic pentru dezvoltare. Drojdia aduce beneficii și solului.

Se toarnă 100 g de drojdie în 10 litri de apă, se adaugă două linguri de zahăr și se lasă peste noapte. Diluați produsul finit într-un raport de 1:5 și udați plantele la rădăcină.

Înainte de înflorire, fertilizarea cu drojdie poate fi repetată.

Hrănirea răsadurilor cu îngrășăminte din cenușă

Cenușa de lemn este o sursă valoroasă de potasiu și fosfor, de care plantele au atât de mult nevoie în această etapă. O astfel de fertilizare poate fi aplicată atât sub formă uscată (o linguriță de cenușă per plantă, doza maximă fiind de două linguri), cât și sub formă de infuzie.

Se dizolvă o jumătate de pahar de cenușă în 10 litri de apă fierbinte, se lasă să se infuzeze o zi. Apoi strecurați și udați plantele. 

Hrănirea răsadurilor cu îngrășăminte din coajă de banană

Cojile de banană sunt bogate în potasiu și sunt folosite cu succes în zonele suburbane. Pentru a pregăti un îngrășământ nutritiv, puneți coaja a 2-3 banane (o puteți mărunți în prealabil) cu 3 litri de apă caldă. Se infuzează coaja timp de 3 zile, apoi se strecoară și se udă plantele la rădăcină.

Hrănirea răsadurilor cu îngrășăminte din coajă de ceapă

Cojile de ceapă sunt un îngrășământ de neprețuit pentru răsaduri și sunt la fel de accesibile ca și cojile de banană sau cojile de ouă.

Este deosebit de util să udați plantele firave cu infuzie de ceapă, coaja conține o mulțime de antioxidanți care întăresc plantele. Fitoncidele aduc, de asemenea, beneficii nu mai mici.

Unele boli produse de ciuperci și bacterii patogene tot ar putea fi astfel prevenite. Și în ceea ce privește cantitatea de nutrienți, coaja de ceapă nu este inferioară altor remedii populare, conține și vitaminele A, C, grupa B, potasiu, fosfor, fier și altele.

Pentru a pregăti infuzia, veți avea nevoie de 2 pahare umplute cu coajă de ceapă. Turnați 2 litri de apă clocotită și lăsați timp de aproximativ 2 zile. Apoi, infuzia se strecoară și se diluează într-un raport de 1:3.

Dacă planta arată rău, o puteți hrăni cu infuzie de ceapă deja în a 3-a zi după plantare.

V-ar putea plăcea și 4 lucrări inutile în grădină în perioada de primăvară.

În concluzie, ce trebuie să știți:

1. Hrănirea răsadurilor în recipiente diferă de hrănirea plantelor transplantate în sol, când plantele sunt mai întâi udate și apoi fertilizate.

În cazul răsadurilor în containere, acest lucru poate duce la aceea, ca solul să fie prea umed și se va dezvolta putregaiul. Prin urmare, cel mai bine este să separați udarea și hrănirea foliară. De exemplu, udați seara plantele și hrăniți-le dimineața.

2. Răsadurile crescute în sol trebuie hrănite cel mai bine dimineața într-o zi înnorată sau posomorâtă.

3. Nu folosiți soluții concentrate de îngrășăminte, asigurați-vă că le diluați astfel încât plantele să nu se ardă.

4. Hrănirea prea frecventă slăbește plantele și reduce randamentul. Regula principală este că este mai bine să subalimentați decât să supraalimentați.

5. Fiți atenți la aspectul plantelor. Dacă frunzele și tulpinile sunt puternice, sănătoase, nu vă grăbiți să le hrăniți din nou. Dar dacă sunt firave sau ofilite, atunci este timpul să le hrăniți. De asemenea, următoarele semne semnalează probleme cu plantele:

  • frunzele inferioare se decolorează – lipsă de azot;
  • frunzele se îngălbenesc, vârfurile se usucă – lipsă de potasiu;
  • lăstari subțiri, frunze violete sau albăstrui – lipsă de fosfor.

6. Nu păstrați cantitățile rămase după fertilizare. De fiecare dată se utilizează o soluție proaspătă.

Citiți și despre Creșterea răsadului – 19 greșeli cel mai frecvent făcute.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco