‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 7 mai, 2024
27.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCultivarea orzului la nivel internațional. Prognoze privind prețurile în acest sezon

Cultivarea orzului la nivel internațional. Prognoze privind prețurile în acest sezon

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Orzul este o cultură din prima grupă, care are mai multe întrebuințări. Printre cele mai răspândite utilizări ale orzului se numără:

  • Produse alimentare: Orzul este utilizat pentru producția de produse alimentare. De exemplu, orzul perlat este folosit în prepararea supei de orz, a pilafurilor și a salatelor. De asemenea, orzul poate fi măcinat în făină și utilizat pentru a face pâine, biscuiți și produse de patiserie.
  • Industria berii: Orzul este un ingredient esențial în producția de bere. Boabele de orz sunt malțuite, proces prin care se inițiază germinarea acestora și apoi urmează procesul de uscare controlată. Malțul obținut este utilizat la fabricarea berii pentru a furniza enzimele necesare fermentației.
  • Industria băuturilor spirtoase: Orzul este, de asemenea, utilizat în producția de băuturi spirtoase, cum ar fi whisky-ul și vodca. În cazul whisky-ului, malțul de orz este fermentat și distilat pentru a obține alcoolul folosit în producție.
  • Hrană pentru animale, furaje: Orzul este o componentă importantă în hrana pentru animale, în special pentru bovine, porcine și păsări. Se folosește sub formă de fulgi, mălai sau făină pentru a asigura necesarul de nutrienți pentru animale. Circa 70% din producția de orz este folosită pentru furaje.
  • Hrana pentru consumul uman direct: În unele țări, orzul este consumat ca aliment de bază în dieta umană, fie sub formă de orez de orz, fie sub formă de fulgi sau făină.

În sezonul 2023-2024 USDA a estimate o recoltă globală de 147,980 mln. tone orz, o scădere cu 1,5 mln. tone în raport cu sezonul precedent.

Uniunea Europeană, Rusia, Argentina și Canada reprezintă peste 60% din producția totală de orz. Deși producția globală de orz în noul sezon scade, stocurile însă vor rămâne stabile datorită reducerii consumului de furaje și creșterii producției de porumb și grâu.

Ucraina va recolta 4,4 mln tone orz, cu 1,6 mln. tone mai puțin decât în sezonul 2022-2023 și cu 5 mln. tone mai puțin comparativ cu 2021-2022.

Pe parcursul celor 2 sezoane precedente, 45% din orzul exportat din Ucraina a fost cumpărat de China, în 2020/21 – 2,9 milioane de tone, în 2021/22 – 2,6 milioane de tone, dar anul acesta din cauza războiului, cererea din RPC este aproape absentă.

Sezonul curent, China, conform previziunilor, planifică să cumpere 7 milioane de tone de orz, momentan contractează foarte mult cu Franța, dar la sigur nu va putea asimila un astfel de volum dintr-o singură țară.

‹ adv ›

Orzul ucrainean va fi solicitat de China, dar logistica rămâne un aspect problematic pentru aprovizionarea din Ucraina.

Deși scăderea producției globale de orz în corelare cu cererea la cultura dată din partea Chinei ar trebui să pună umărul în susținerea prețului la orz în noul sezon, consumul global al acestuia are o tendință de scădere.

Presiunea competitivă principală asupra producției de orz continuă să fie din partea porumbului și grâului de primăvară. În hrana pentru animale orzul poate fi substituit cu porumbul.

‹ adv ›

Orzul are un conținut de proteine mai mare decât porumbul, ceea ce reduce nevoia de suplimente proteice. Cu toate acestea, îi lipsesc unele dintre celelalte elemente nutritive prezente în porumb.

În general, prețurile orzului furajer urmează prețurile porumbului și reprezintă aproximativ 85% din prețurile acestuia pe o bază de bushel.

Prin urmare, prețurile mai mari ale porumbului cresc prețul orzului furajer. În plus, oferta de orz continuă să scadă pe măsură ce producătorii de culturi mută suprafața de la producția de orz la producția de porumb.

O mare parte din această mișcare este rezultatul creșterii rentabilității producției de porumb, ca urmare a politicilor privind etanolul și apariția soiurilor de porumb cu randament ridicat.

Posibilitatea fermierilor de a substitui orzul cu porumb și grâu, culturi tradițional mai avantajoase economic, determină faptul ca orzul să urmeze o traiectorie de preț similară celorlalte culturi. În noul sezon nu se așteaptă prețuri foarte înalte la orz.

Pe data de 30 iunie 2023 prețul indicativ la orz în Ucraina ese de 120-130 USD/t (2 350 MDL/t). Portul Constanța cumpără orz la 175 USD/t (3 200 MDL/t) livrat în condiții DAP.

Prețul ar putea crește la 145 USD/t pentru Ucraina în viitorul apropiat, ținând cont de factorii meteorologici. Un val este așteptat după 15 iulie, iar înainte de aceasta, lipsa ofertei poate stimula prețurile pe piață.

Potrivit estimărilor analiștilor de pe piață, iulie va fi o lună extrem de volatilă pentru piața orzului și cea mai nefavorabilă pentru vânzări, nivelurile riscă să scadă la 125 USD/t.

Cu toate acestea, începând cu luna august, prețurile vor începe să crească pe piață, care va ajunge la 190-200 USD/t. Prețurile maxime le-am putea vedea în decembrie.

Deși cotațiile la orz urmează pe parcursul sezonului efectul contango, sezonul precedent a înregistrat o situație mai specială (similară ca și pentru celelate culturi) – la condițiile FOB Moseille cotațiile medii au coborât treptat din iulie 2022 de la 298 EUR/t la 215 EUR/t în iunie 2023. La situația de la 30 iunie orzul valora 204 EUR/t.

Cultivarea orzului în Republica Moldova în cifre

Conform datelor statistice suprafaţa medie însămânțată de orz în perioada 2018-2022 a constituit 55- 60 mii hectare.

În perioada menționată, agricultorii au obţinut în medie o recoltă medie la hectar de 2,2 tone la hectar, iar în sezoanele mai roditoare, cum era 2021-2022, unii fermieri au obținut performanțe de 5-6 tone la hectar, cu condiția respectării tehnologiei.

Pentru anul 2023, a fost însămânțată o suprafață de 44 mii ha, mai mica cu 19,4% comparativ cu 2022. În schimb, recolta medie planificată se estimează să fie între 3,8- 4 tone/ha, ce este mai mult cu 58% în raport cu anul precedent, când recolta a înregistrat valoarea de 3,4 t/ha. Astfel, în 2023 recolta globală așteptată la orz este de 167 – 175 mii tone.

În sezonul precedent, din iulie 2022 până în aprilie 2023, principalii exportatori de rapiță au fost companiile „OROM-IMEXPO” SRL, „AGROSTOC SRL”, „TRANSLOGISTIC-13”.

Prețul mediu de export pentru sezonul 2022- 2023 a fost de 5,26 lei/kg. În sezonul viitor, prețul mediu de export al orzului la sigur va fi mai mic, din cauza recoltei mai mari, scăderii cererii, dar și a tendințelor de scădere a prețului pe bursele internaționale.

Ca să abordăm viitoarea rentabilitate la cultivarea orzului, este nevoie să pornim de la costurile de producere. Cu aplicarea corectă și în măsură necesară a îngrășămintelor minerale se poate obține o recoltă medie de 5,5 tone la hectar, ce va influența în mod direct indicatorul rentabilității economice.

În prezenta analiză este estimată cantitatea de îngrășăminte minerale necesară pentru obținerea a 5,5 tone/ha. Desigur, cantitatea de îngrășăminte aplicată efectiv poate fi redusă, ce va avea drept efect diminuarea costurilor dar și a recoltei.

Costurile totale de producere a orzului se estimează la 16,6 mii lei/ha, din care 16,2% – sunt îngrășămintele minerale (salpetru de amoniu, superfosfat, Cristalon special), 29% – substanțe chimice (erbicide, fungicide, insecticide), 20% – operațiunile mecanizate (arătura, cultivarea/fertilizarea, tratamente, recoltarea, transportarea, etc), 21% – plata de arendă la hectar, care este în medie de 3 500 lei, 5,9% – materialul semincer.

La un preț mediu de comercializare a orzului pe parcursul sezonului de 3,40 lei/kg, marja brută procentuală va atinge nivelul de 12,7%, un rezultat mai prost comparativ cu alte culturi.

Spre exemplu, la rapiță acest indicator e de 53,8%. Totodată, există riscuri pentru fermieri de a obține pierderi în cazul unei recolte mai joase sau unui preț mai jos de comercializare.

În cazul cultivării orzului de toamnă, nu sunt necesare cantități mari de îngrășăminte bogate în azot în comparație cu grâul de toamnă, și acest fapt poate face cultivarea mai avantajoasă, dar este necesar să fie dezvoltate sectoarele conexe cum ar fi zootehnia, producerea berii, altele. Din păcate, aceste segmente la noi în țară se află în stagnare.

La începutul perioadei de recoltare, prețurile vor fi mai mici. Pe parcurs, în baza indicilor bursieri se estimează că acestea vor crește.

La moment, în Republica Moldova orzul se vinde la 2,20 – 2,30 lei cu TVA de pe loc (recolta veche).

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›