‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCultivarea roșiilor în seră – o afacere de familie din satul Volodeni

Cultivarea roșiilor în seră – o afacere de familie din satul Volodeni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cultivarea roșiilor în seră este o afacere profitabilă care nu necesită mult teren agricol. Acest lucru ne demonstrează Diana Lupu, o tânără de 24 de ani din satul Volodeni, raionul Edineț, care a reușit să îmbine armonios studiul și practica în producția roșiilor în seră. A învățat de la tatăl ei, care are o experiență bogată și în sectorul agricol, domeniu care a devenit o pasiune și pentru Diana.

Ca la mulți alți tineri din Moldova, mama Dianei a plecat la muncă în Italia cu scopul de a câștiga bani pentru întreținerea familiei. Astfel că, dorința Dianei de a fi alături de mamei ei, a determinat-o ca să o convingă să revină acasă, iar cu banii agonisiți să lanseze o afacere. ”Moldovenii sunt dispuși să muncească cu greu, iar cu banii câștigați să își lanseze afaceri de succes în țară, care să le aducă profituri consistente. Așa se face că miile de euro câștigate cu atâta trudă, îi ajută să deschidă afaceri – obiectiv pe care l-am urmărit pe parcursul anilor cât a fost plecată mama la muncă în Italia”, a mărturisit Diana.

După ce a adunat o sumă de bani, mama Dianei s-a întors acasă, iar o parte din banii agonisiți a considerat că urmează să-i acorde Dianei pentru a iniția o afacere. Diana, însă, era conştientă de faptul că îi lipsesc cunoştinţele şi deprinderile necesare pentru a lansa o afacere de succes. Din acest motiv, tânăra a decis să participe la seminarul „Cum să inițiezi o afacere” din cadrul Proiectului „Suport în Utilizarea Remitențelor pentru Crearea Noilor Afaceri și a Locurilor de Muncă”, care i-a oferit cunoştinţe în domeniul managementului, marketingului şi planificarea și finanțarea afacerilor. A obţinut informaţii despre necesitatea şi importanţa unui plan de afaceri, care i-a fost elaborat de către experţii A.O. ”ProRuralInvest” și totodată a înregistrat o gospodărie țărănească.

‹ adv ›

Amenajând o parte din grădina casei, tânăra antreprenoare a construit o seră cu carcasă din metal pe o suprafață de 400 metri pătrați, precum a montat și un sistem complex pentru încălzire pe bază de gaze naturale. Din start, și-a asigurat accesul la resurse de apă, construind o fântână arteziană și instalând un sistem de irigare prin picurare.

”Investiția totală la etapa inițială a constituit 68,415 lei, bani utilizaţi pentru procurarea carcasei de metal, peliculei, sistemului de încălzire, semințelor de roșii, construcția fântânei arteziene și sistemului de irigare. După realizarea investiției, fiind ambițioasă să realizez cele planificate, am depus toate documentele necesare la Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură și am beneficiat de subvenție pentru construcția serei și instalarea sistemului pentru irigare prin picurare”, a mărturisit Diana. Fiind o afacere de familie, un suport semnificativ la derularea acesteia este acordat de membrii familiei tinerei antreprenoare. Pe lângă muncă, a depus și dragoste în noua sa afacere, fără de care nu ar fi reușit. Consideră că rentabilitatea nu constă în suprafaţa cultivată ci în eficienţă.

Roşiile sunt vândute la supermarketele din or. Edineț. Preţurile sunt unul din factorii esenţiali în ecuaţiile Dianei. Este optimistă şi sigură că se va adapta oricărei situaţii şi oricărei conjuncturi ale pieței. Face parte din categoria celor pe care nu îi afectează prea mult ce fac alţii. Își vede de drum liniştită, gândindu-se la probleme sale şi căutând soluţii în propria ogradă. E un caz fericit şi optimist, iar faptul că tânăra este în primul rând un bun manager peste afacerea gestionată, îi asigură rentabilitatea şi, totodată, un viitor sigur.

‹ adv ›

Succesul acestei noi afaceri, obţinut într-o perioadă scurtă de activitate, îi permite Dianei să privească cu optimism spre viitor şi să facă planuri de extindere. Astfel, tânăra antreprenoare deja planifică să-şi extindă afacerea şi să mai construiască câteva sere. Există planuri mari, care au toate şansele de reuşită, pentru că sunt puse în aplicare de o tânără hotărâtă, susținută de persoane cu experienţă în domeniu şi care nu se dau bătuţi la primul obstacol întâlnit în cale.

”În ciuda piedicilor și greutăților din țară, deja mulți moldovenii care au muncit printre străini sunt deciși să nu se mai întoarcă în străinătate la muncă, ci numai în vacanță. Este și cazul mamei mele, care, ca și toți părinții plecați peste hotare la muncă, este sigură că trebuie să fie în permanență lângă cei dragi. Totodată a avut convingerea în faptul că-mi va reuși în afacere. Prin urmare, am mari speranțe că în scurt timp banii câștigați din afacere ne vor acorda oportunitatea tuturor membrilor familiei să mergem peste hotare în vacanță, și nu la muncă”, a concluzionat tânăra antreprenoare.

Acest material a fost elaborat și editat în cadrul Proiectului ”Suport în Utilizarea Remitenţelor pentru Crearea Noilor Afaceri şi a Locurilor de Muncă”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Cooperarea Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Caritas Republica Cehă și A.O. ”ProRuralInvest”, și este destinată persoanelor cu intenții de a crea și dezvolta noi afaceri, precum și specialiștilor și consultanților.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›