‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCultivarea roșiilor hibrid, afacerea care nu dă greș niciodată - istoria familiei Burchin

Cultivarea roșiilor hibrid, afacerea care nu dă greș niciodată – istoria familiei Burchin

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Au pus pe roate o afacere cu roșii încă în urmă cu 10 ani, iar asta le asigură un trai decent fără să meargă la muncă în afară. Vă prezentăm astăzi afacerea familie Burchin, din Dubăsarii Vechi, Criuleni, pentru care cultivarea roșiilor a devenit mai mult decât o afacere, s-a transformat într-un stil de viață.

Povestea lui Sergiu Burchin din Dubăsarii Vechi, Criuleni, începe simplu, fără nuanțări entuziaste, specifice începuturilor. Primii pași pe drumul cultivării roșiilor, Sergiu i-a facut încă acum 10 ani. N-a făcut-o din pasiune, ci din nevoie, după cum ne mărturisește cu sinceritate bărbatul.

„A fost un moment când eram gata să plec și apoi m-am căsătorit, și dacă pleci, nu îți poți lăsa soția aici și cu ceva trebuie să te ocupi. Și ne-am zis, hai să încercăm cu roșiile și noi. Și părinții s-au ocupat cu roșiile și acum, la fel. E mai mult ca o moștenire”.

Dubăsarii Vechi este cunoscut de către toată lumea drept tărâmul roșiilor”. Nu există practic gospodar în sat care să nu se îndeletnicească cu această activitate. Chiar dacă are studii în mecanică și apicultură, asta nu l-a împiedicat pe Sergiu să-și mai facă informal și o a treia meserie – cultivator de roșii.

‹ adv ›

A început cu două solarii, mai apoi cu patru, iar acum cultivă roșii hibrid pe o suprafață de 10 ari. Nu e mult, dar asta îl mulțumește pe agricultor, atât timp cât afacerea de familie îi asigură o stabilitate financiară. În trecut a avut mai multe hectare, pe care creștea diverse culturi. Nu de puține ori a fost nevoit să facă față mai multor provocări, așa că treptat, s-a convins că și suprafețele mici pot fi eficiente.

Poți să pui suprafață mare, dar dacă ieși târziu pe piață, plus-minus, tot aceeași bani îi faci”.

Lumea iubește cu ochii

A învățat din mers, părinții i-au împărtășit și ei din experiența lor, iar acum ajutor de nădejde îi este soția sa Veronica. Absolventă de limbi moderne, femeia n-a stat mult pe gânduri atunci când soțul a venit cu ideea de a crește roșii. Au optat pentru hibrizii Fado și Sandoline. Aceștia asigură o productivitate înaltă – planta poate crește până la 5 metri înălțime, iar de pe un curpăn se pot culege în jur de 50 de roșii.  Explicația pentru care a ales cultivarea roșiilor hibrid este simplă.

La noi lumea iubește cu ochiul și cu urechea, cum se spune. Toți iubesc roșii frumoase, tari, transportabile. De aceea și tendința a mers spre asta. Ce a cerut piața, asta oferă și producătorul”.

‹ adv ›

Cel mai ușor este să cumperi sau să vinzi roșii, mai greu este să le cultivi

Anul 2020 nu a fost ușor nici pentru agricultori. Decalajele mari de temperaturi, ploile care au adus cu ele mai multe boli, pandemia generată de COVID-19, au fost cele care i-au dat familiei Burchin mari emoții. Cu toate acestea, producția este una bună.

Deși, puțini dintre noi se gândesc, atunci când mănâncă o roșie, că de la a pune sămânța în pământ, până la a savura o roșie aromată și mustoasă e o cale lungă, presărată cu multă muncă. Cea mai intensă perioadă a anului este începutul primăverii. Atunci, pe bună dreptate – o zi de muncă, te poate hrăni un an.

Cel mai dificil e primăvara când se începe plantarea. După plantare, acoperirea serelor, încălzirea, îngrijirea, totul odată. Atunci, iți vine câteodată să lași tot. Când se începe vânzarea, atunci parcă se mai înmoaie inima. E mai ușor să cumperi și să vinzi. Asta e bine în Moldova – să cumperi și să vinzi, de cât să fii producător”.

‹ adv ›

 Cea mai mare investiție este sănătatea

Agricultura implică investiții atât la început, dar, mai ales, pe parcursul activității, atunci când trebuie să crești afacerea și să-ți menții numele clădit cu atâta trudă. Pentru Sergiu Burchin însă, cea mai mare investiție pe care a facut-o de-a lungul timpului este sănătatea. Numai cine nu e agricultor, nu cunoaște cât de intense pot fi zilele pentru cei care s-au angajat să facă activitate în această sferă.

„În agricultură investești foarte multă sănătate. Multă muncă fizică, mai ales primăvara. Singur le pui, singur ai grijă de ele. Închide serele, deschide-le”.

În acest an, familia Burchin estimează să strângă peste 20 de tone de roșii, de pe cele 10 ari. Roșiile sunt vândute angro, iar ultima dată barbatul a obținut un preț de 13 lei pentru un kilogram.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›