‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCultivarea soiei sub agrivoltaice – se anunță rezultate bune

Cultivarea soiei sub agrivoltaice – se anunță rezultate bune

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

TSE Energy, principalul jucător independent pe piața energiei solare din Franța, și Alianța BFC, o uniune a cooperativelor agricole, anunță rezultate foarte încurajatoare pentru prima recoltă de soia sub agrivoltaice.

Într-un mod simplu explicat, agrivoltaicele ar putea fi reprezentate drept o copertină dotată cu panouri solare rotative instalate la 5 m deasupra terenului agricol.

Metoda inovativă este promovată activ în ultimii ani, cu toate că a provocat mai multe suspiciuni în rândul fermierilor.

‹ adv ›

La același subiect, v-ar putea plăcea articolul Agrivoltaicele devin tot mai populare. Vezi ce presupune integrarea conceptului în ferme.

Astfel, companiile producătoare vin să aducă rezultate ce le-ar spori încrederea. Construcția primului agrivoltaic în Amance din Haute Saône a fost finalizată în iunie 2022.

Acesta produce 3,2 GWh pe an, adică, potrivit estimărilor companiei, echivalentul consumului a 1350 de locuitori.

‹ adv ›

Echipele agronomice de la Alianța BFC și TSE, însoțite de fermier, au semănat soia la începutul lunii iunie 2022 pe o suprafață de 3 ha acoperită de agrivoltaice și 2 ha în calitate de variantă de control pentru a demonstra relevanța și eficacitatea agrivoltaicelor.

Pentru această primă încercare, au fost semănate și recoltate 6 soiuri diferite de soia, iar rezultatele ar fi foarte încurajatoare:

  • A fost observată o bună creștere vegetativă a soiei, cu înflorire, fertilizare și maturare fiziologică normale.
  • Cele 6 soiuri testate, ale căror maturare este mai mult sau mai puțin rapidă, au prezentat o diversitate de comportament și randamente: până la 25% diferență de producție sub agrivoltaice și 19% la martor.
  • În ciuda unei puternice eterogenități a mediului și în special a solului, datele obținute, în special pentru soiul Soprana, anunță rezultate extrem de promițătoare pentru recoltele viitoare: nicio diferență semnificativă pentru randamentul total și numărul de păstăi de soia în exterior și sub agrivoltaice, însă o greutate mai mare a 1000 de boabe sub agrivoltaice.
  • Agrivoltaicele oferă, de asemenea, o mai bună protecție împotriva stresului termic în timpul căldurilor: temperatura maximă observată sub acestea a fost cu 1,2°C mai mică decât în zona de control.
  • Solul de sub agrivoltaice este mai rece și reține mai bine umiditatea: în medie, citirile indică cu -3,5°C la 30 cm adâncime în centrul agrivoltaicelor din iunie până la jumătatea lunii august.
  • Potențialul hidric este superior la umbră: la momentul înfloririi și începerea umplerii boabelor, soia din zona de control se afla în stare de stres hidric, spre deosebire de soia de sub agrivoltaice.
  • Agrivoltaicele au efect protector în caz de grindină:

„În urma unui episod de grindină după răsărirea soiei, am putut observa daune în zona de control, în timp ce soia plantată sub panouri era mai bine protejată” observă Sylvain Raison, fermier.

„Aceste rezultate inițiale sunt foarte încurajatoare. Suntem complet încrezători pentru următoarele recolte”, subliniază Fréderic Imbert, Director R&D pentru Alianța BFC.

În urma recoltării de soia, pe loturile Amance a fost semănată o cereală păioasă. Acest nou experiment este încă în curs de desfășurare cu echipele agronomice ale TSE și Alianța BFC, precum și de către INRAE, ca parte a planului France Relance 2030, care va studia radiația fotosintetic activă directă și difuză sub agrivoltaice.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›