Cultura de dovlecel nu este pretențioasă, însă, pentru recolte maxime, ca și orice altă specie legumicolă, impune necesitatea de a cunoaște și de a satisface cerințele specifice.
Dovlecelul crește bine pe diferite tipuri de soluri, cele mai bune rezultate se obțin pe cele cu un conținut scăzut de săruri minerale, un conținut ridicat de materie organică și un pH ușor acid (5,5-7).
Drenajul solului trebuie să fie bun, deoarece apa stagnantă în câmp, chiar și puțină, deprimă puternic sistemul radicular al legumelor bostănoase.
Un sol nisipos și argilos va fi ideal. Alte soluri care îndeplinesc criteriile de mai sus vor da, de asemenea, rezultate bune.
Cultura de dovlecel – recomandări la semănat
În cele mai multe cazuri, semințele sunt semănate direct în pământ.
Uneori, cultivarea prin răsad este folosită la începutul sezonului, pentru a reduce riscul de a fi afectate de îngheț și pentru a obține o producție mai timpurie decât la semănatul direct.
Când se seamănă dovlecelul? De obicei, se recomandă semănarea dovlecelului la 2-3 săptămâni după ultimul îngheț, începând cu ultima decadă a lunii aprilie. Semănatul se poate face și eșalonat.
La ce distanță se seamănă dovlecelul? O schemă obișnuită de semănat a culturii de dovlecel este de 1,4 și o distanță între rânduri și de 0,6-0,9 m între plante pe rând, cu un număr de 8.000-12.000 de plante/ha.
În general, pentru soiuri cu vrej scurt se recomandă distanțe de 0,8×05 cm, iar pentru cele cu vrej lung 0,8-1,4×0,7-0,8 m.
Schema de semănat la dovlecel în fiecare caz specific va depinde în mare măsură de sistemul de irigare utilizat și de condițiile specifice. Densitatea de plantare are o influență semnificativă asupra dimensiunii fructelor.
O densitate mai mare va produce mai multe fructe mai mici, în timp ce plantarea mai rară va duce la mai puține fructe, dar o dimensiune medie mai mare. Schema de semănat se alege în funcție de utilizarea preconizată a produsului.
Pentru piața produselor proaspete, greutatea maximă a fructelor este de până la 1 kg, în timp ce în industria alimentară sunt preferate fructele de dimensiuni mai mari, deoarece conțin mai multă pulpă, ceea ce îmbunătățește calitatea salatelor de dovlecei.
Irigarea culturii de dovlecel
Pentru a obține o recoltă bună de dovlecei, este necesară irigarea. În practica mondială, se folosesc toate metodele: aspersiune, irigare pe brazde, sisteme de picurare și micro irigare.
Important! Apa trebuie să corespundă cerințelor privind cantitatea de săruri, deoarece aceasta va încetini creșterea plantelor.
Cantitatea de apă va depinde de tipul de sol, de temperatură, de stadiul de creștere și de precipitații.
În timpul verii secetoase, dovlecelul se udă abundent, mai ales în timpul înfloririi și fructificării, iar adâncimea de umectare a solului trebuie să fie la 15-20 cm.
Randamentul dovlecelului crește dacă udarea este combinată cu fertilizarea. Aceasta, pe de o parte, favorizează formarea unor fructe mai mari, pe de altă parte – întârzie semnificativ coacerea rapidă a acestora.
Din momentul formării ovarelor și până la recoltarea fructelor, dovlecelul trebuie udat la minim 7-10 zile, astfel încât umiditatea solului să nu scadă sub 80%.
Creșterea umidității solului în această perioadă până la 90% duce la o scădere a randamentului din cauza afectării aerisirii și, de asemenea, contribuie la apariția bolilor plantelor.
Udarea nu se efectuează dacă temperatura medie zilnică a aerului este sub 15ºC. Temperatura apei nu trebuie să fie mai mică de 15 – 18ºC. Cel mai bun moment pentru udare este în orele de dimineață și de seară.
Fertilizarea culturii de dovlecel
Aplicarea îngrășămintelor va fi eficientă numai dacă se ține cont de rezultatele analizei solului.
Potrivit diferitor autori, dovlecelul consumă în medie 2,6 până la 4 kg de azot, 1,2 până la 1,5 kg de fosfor și 3,5 până la 4,5 kg de potasiu la 1 tonă de fructe.
Ca program de bază, toamna pentru dovlecel este binevenită schema: sub arătură 40-60 t/ha de îngrășăminte organice și 60 kg/ha de îngrășăminte minerale s.a: azot, fosfor, potasiu.
Pentru aplicarea înainte de semănat se recomandă 40 kg/ha: azot, fosfor și potasiu, precum și în cursul vegetației să se efectueze fertilizarea foliară cu îngrășăminte azotate de cel puțin 3 ori cu o cantitate de azot total de 70-80 kg/ha și fertilizarea foliară cu microfertilizanți.
Orice micronutrienți sau alți nutrienți se administrează în funcție de analiza solului. În cazul în care sunt precipitații abundente în timpul perioadei de vegetație, fertilizarea cu azot va ajuta la creșterea plantelor.
La cultivarea dovlecelului pentru procesare, trebuie acordată o atenție deosebită îngrășămintelor cu azot, pentru a evita creșterea conținutului de nitrați în fructe.
În acest caz, schema aproximativă de nutriție cu azot este următoarea:
- Aplicarea înainte de semănat a aproximativ 45-60 kg de azot s.a., ceea ce este suficient pentru 40 de zile pentru creștere.
- Apoi, odată cu începerea recoltării, de la 6 până la 8 kg s.a. pe săptămână.
Reduceți azotul sau eliminați-l cu totul în zilele înnorate. Per total, în timpul sezonului de recoltare (6-8 săptămâni) aplicați până la 50 kg.
Dovlecelul – polenizarea
Din cauza polenizării slabe, este posibil ca legarea să nu aibă loc sau ca fructele să fie inegale. Dezvoltarea normală a fructelor necesită o polenizare eficientă. Cel mai simplu mod de a asigura acest lucru este prin intermediul albinelor sau bondarilor.
Florile de dovlecel nu sunt foarte atractive pentru albine, așa că la numărul natural de albine ar trebui să se adauge 3 sau 4 stupi la hectar. Stupii se amplasează în câmp doar la începutul înfloririi.
Dacă îi amplasați mai devreme, albinele pot stabili modele de căutare a hranei pe alte plante, mai atractive. Acestea vor ignora apoi dovleceii atunci, când aceștia vor începe să înflorească.
Albinele sunt mai active de la răsăritul soarelui până la amiază. Prin urmare, insecticidele ar trebui aplicate mai târziu în timpul zilei, având grijă să nu le pulverizați aproape de stupi și să nu le permiteți să fie purtate de vânt spre stupi.
Temperatura ideală pentru cultivarea dovleceilor este cuprinsă între 25 și 32 °C. Eficiența polenizării scade, dacă temperatura crește peste 30°C. Temperaturile de peste 38 °C pot duce la căderea florilor și a fructelor.
Temperaturile extreme afectează raportul dintre florile masculine și cele feminine. În astfel de cazuri, se produc mai multe flori masculine, iar producția este redusă prin mai puține fructe.
Recoltarea
Recoltarea dovleceilor se face în funcție de utilizarea produsului. Pentru piața de produse proaspete, se recoltează, de obicei, un fruct de pe fiecare plantă pe zi, în timpul vârfului de producție. Producția de vârf durează, de obicei, aproximativ 3-4 săptămâni.
În condiții mai reci, intervalul de recoltare se dublează. Este important să se lucreze cu grijă cu fructele de dovlecel, deoarece acestea sunt ușor de murdărit și deteriorat, ceea ce reduce calitatea și, prin urmare, profitul.
Dacă este posibil, recoltați vara, la începutul zilei, astfel încât fructele să nu fie culese la temperaturi ridicate.
Răcirea fructelor recoltate va prelungi durata de păstrare a acestora.
V-ar putea plăcea și articolul Zucchini – cultivare și îngrijire pentru recolte bune.
Comentarii