‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 14 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCultura extratimpurie și timpurie a cartofului

Cultura extratimpurie și timpurie a cartofului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producerea cartofului timpuriu și extratimpuriu necesită unele măsuri organizatorice și tehnologice speciale deosebite de tehnologia obișnuită.

Selectarea soiului

Selectarea și utilizarea soiurilor extratimpurii sau timpurii care trebuie să răspundă cerințelor:

  • perioadă scurtă de vegetație,
  • dinamică rapidă de creștere, dezvoltare și acumulare a tuberculilor;
  • rezistență bună la temperaturi scăzute și oscilații de temperatură noapte-zi;
  • rezistență sporită la boli și dăunători.

În cultura extratimpurie cele mai răspândite și valoroase sunt soiurile Minerva și Riviera.

‹ adv ›
FOTO: bz.farmforage.com

Tipuri de cultură

Cultura extratimpurie poate fi realizată:

  • în sere, solarii sau tunele acoperite cu folie de plastic sau agril;
  • în câmp, cultură acoperită cu folie microporoasă antiîngheț, tip agril. 
FOTO: kartofan.org

Termenul de plantare fiind luna februarie, efectul de seră favorizează maturarea și recoltarea poate începe în prima decadă a lunii mai.

Pregătirea terenului

La amplasarea solariilor și a terenurilor adăpostite trebuie să se Țină cont de următoarele condiții:

‹ adv ›
  • solariile să fie amplasate în locuri luminoase, protejate de vânt;
  • terenul să se zvânte și să se încălzească cât mai rapid;
  • solul să fie bine structurat și bun pentru cultivarea cartofului.

Terenul pentru producerea cartofului extratimpuriu se pregătește toamna prin afânarea adâncă (27–30 cm) a solului cu încorporarea îngrăsămintelor organice în formă de mraniță în cantități de 2–4 kg/m2.

Îngrășămintele minerale se recomandă să fie aplicate odată cu plantarea în brazdă sau în cuib.

Pregătirea tuberculilor pentru plantare

Încolțirea calitativă permite obținerea unei recolte mai timpurii cu 10-15 zile față de cartoful neîncolțit. Prin efectuarea acestei lucrări, se urmăresc două scopuri:

‹ adv ›
  • obținerea la momentul plantării a unor colți puternici și bine dezvoltați;
  • realizarea unui număr cât mai mare de colți pe tuberculi.
FOTO: osortah.ru

Aceasta se face cu 35-50 de zile înainte de data planificată a plantării.

Tuberculii se amplasează în 2-3 straturi în lădițe cu piciorușe sau rafturi montate, în încăperi speciale luminoase și calde, cu posibilități de reglare a temperaturii și ventilare a aerului.

Pentru a stimula începutul încolțirii uniforme pe toată suprafața tuberculului, în primele două săptămâni în încăpere se asigură temperatură de 16–18°C.

Umiditatea aerului se menține la nivelul de 85%, care poate fi asigurată prin stropirea cu apă a podelelor.

Dacă se planifică plantarea mecanizată, când colții ating lungimea de 1,0–1,5 cm, sunt groși și sunt destul de rezistenți la rupere temperatura se reduce până la 10–12°C.

Cu 5-7 zile înainte de plantare temperatura poate fi redusă până la 7–8°C.

Pentru plantarea manuală, lungimea colților poate fi mai mare de 2,0–2,5 cm, iar încolțirea poate fi efectuată la o lumină mai redusă. În acest caz tuberculii sunt mai buni pentru plantare, având însă dezavantajul că colții sunt mai fragili și trebuie plantați cu mare atenție.

Plantarea cu tuberculi înrădăcinați

Aceasta se practică pentru obținerea unei recolte și mai timpurii.

Înrădăcinarea se face cu 7-10 zile înainte de plantare. În lăzi sau coșuri se pune un strat de 5 cm de turbă, mraniță sau rumeguș de lemn, urmat de un strat de tuberculi. Straturile se succed în această ordine până la umplerea coșurilor sau lăzilor.

Substratul în care se înrădăcinează cartoful se stropește cu o soluție formată din 60 g de superfosfat și 30 g de sare de potasiu la 10 litri de apă. În cazul când se folosește rumegușul de lemn, se adaugă și 30 g azotat de amoniu. Temperatura aerului în încăpere se menține de 7–8°C, iar amestecul se stropește regulat.

Plantarea acestor tuberculi se efectuează manual, împeună cu o parte de substrat. Pentru a evita uscarea rădăcinilor după plantare tuberculii se acoperă imediat cu un strat puhav și umed de sol.

Scheme de plantare a cartofului extratimpuriu

Schema de plantare trebuie să asigure o densitate optimă a plantelor pe unitatea de suprafață. S-a constatat științific că recolte bune pe teren protejat, se obțin atunci când suprafața foliară în timpul înfloririi plantei este de 4,5-5 ori mai mare decât suprafața de nutriție a unei plante. Ceaa ce ce corespunde densității de 6-7 plante la 1m2 .

Distanța între rânduri 50–60 cm, iar dintre plante în rând este de 20–25 cm sau 28–33 cm în cazul fracției mai mari.

Adâncimea de plantare nu trebuie să fie mai mare de 3–4 cm.

La plantare, în brazdă se administrează îngrăsămintele minerale. Dat fiind faptul că perioada de vegetație este scurtă, iar scopul este obținerea cât mai timpurie a tuberculilor, normele de îngrășăminte pot fi micșorate cu o treime față de cultura obișnuită.

Aplicarea dozelor stabilite sau majorate de îngrășăminte va contribui la creșterea mai viguroasă a tufei și pierderea tempoului de acumulare timpurie a producției.

Întreținerea culturii

Pentru asigurarea răsăririi cât mai timpurie și uniforme a plantelor, crearea condițiilor optime de formare ritmică și sănătoasă a tufei, de creștere și acumulare a tuberculilor. După plantarea cartofului se efectuează un șir de lucrări tehnologice:

FOTO: osortah.ru
  • afânarea solului și combaterea buruienilor. După răsărirea plantelor și identificarea rândurilor se face o prelucrare adâncă (12– 15 cm) între rânduri cu hârlețul sau colțul sapei, fără să fie afectate plantele;
  • formarea și menținerea bilonului cât mai mare. Când plantele ating înălțimea de 10–15 cm, se formează bilonului, utilizându-se solul afânat dintre rânduri. Cu cât mai mare va fi bilonul, cu atât mai înaltă și calitativă va fi producția;
  • protecția contra bolilor, dăunătorilor. Combaterea bolilor și dăunătorilor, în caz de necesitate, poate fi verificată prin aplicarea cel mult a unui tratament cu un produs nepoluant;
  • fertilizarea foliară și aplicarea irigării. Este foarte important să se asigure un regim optim de irigare, preponderent prin picurare, la un nivel de 80–85% din capacitatea de absorbție a apei de către sol.

Regimul de temperatură se menține prin încălzirea artificială a serelor și solariilor și prin utilizarea foliei duble de plastic.

Recoltarea cartofului poate începe peste 40-45 de zile după răsărirea plantelor. Procesul poate fi eșalonat, prin extragerea tuberculilor mari, sau prin recoltarea într-o singură etapă.

Informații despre cultivarea cartofului timpuriu în sistemul de agricultură ecologică, puteți găsi aici.

Bibliografie selectivă: ILIEV P.; ILIEV I. Cultura cartofului extratimpuriu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›