Condiţiile meteorologice din ultima perioadă (precipitaţii intermitente şi moderat cald) favorizează apariţia şi dezvoltarea majorităţii bolilor şi dăunătorilor la culturile agricole. Pe câmpurile de păioase de toamnă dezvoltare ulterioară vor primi aşa boli ca: fainarea (Erysiphe graminis), septorioza (Septoria spp.), rugina (Puccinia spp.), helmintosporioza (Helminthosporium spp.), care, necombătute, vor duce la diminuarea drastică a producţiei.
Principalii dăunători ce vor cauza probleme culturilor de cereale păioase, în aceasta perioadă vor fi: ploşniţa asiatică a cerealelor (Eurygaster integriceps), popularea de care a început în a doua decadă a lunii aprilie, iar spre finele lunii – în masă, muştele cerealelor, gândacul bălos al ovăzului (Oulema melanopus), viermele roşu al paielor (Haplodiplosis equestris), tripsul (Haplothrips tritici), şi păduchii (fam. Aphididae). Tratamentele împotriva dăunătorilor se vor efectua la depistarea pragului economic de dăunare, utilizând insecticidele omologate, conform Registrului de Stat.
Pe câmpurile de culturi prăşitoare (floarea soarelui, sfeclă de zahăr, porumb, tutun), precum şi legume va continua atacul de sîrmari şi pseudosîrmari, cu densitatea pe unele suprafeţe peste norma de 2,0 ex/m²). De asemenea, până la finele lunii vor dăuna gândacii polifagi, densitatea cărora în unele focare se prognozează sporită, în componenţa de specii a cărora va predomina răţişoara sfeclei şi a porumbului.
În gospodăriile cultivatoare de cartofi ne-au semnalat apariţia în cultură a gândacului din Colorado, în densitate sporită, ca urmare a condiţiilor meteo favorabile apariţiei acestui dăunător. Gândacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) atacă plantele din familia Solanacee, pagubele cele mai importante fiind înregistrate la culturile de cartof, tomate, vinete. Un adult poate consuma în numai 2-3 zile, întreaga suprafaţă foliară a unei plante. Pentru combaterea gândacului din Colorado, se recomanda a se utiliza insecticidele omologate, conform Registrului de Stat.
În livezi pe parcursul lunii va continua atacul de păduchele din San Jose, moliile livezilor. Împotriva acestor dăunători se vor utiliza insecticidele omologate conform Registrului de Stat. Va continua zborul fluturilor viermelui merelor, a prunelor, cu depunerea ulterioară a ouălor şi eclozarea larvelor. Totodată în livezi se află o cantitate însemnată de agenţi patogeni ai rapănului, filostictozei, bacteriozei, citosporozei, iar în livezile sâmburoase – a moniliozei, clasterosporiozei, cocomicozei, la piersic beşicarea frunzelor.
La viţa de vie s-a înregistrat zborul însemnat al moliei strugurilor, depunerea ouălor şi eclozarea larvelor, împotriva cărora se vor efectua tratamente chimice. Dezvoltare însemnată vor primi aşa boli ca: făinarea, mana, brenerul, antracnoza. Tratamentele cu fungicide se vor efectua oportun, pentru a evita diminuarea considerabilă a producţiei.
Pentru a afla mai multe informaţii despre dezvoltarea bolilor şi dăunătorilor, precum şi produsele omologate la anumite culturi, luaţi legătura cu inspectorii Agenţiilor Teritoriale Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din raioanele dvs.
Comentarii