‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum a reuşit un oraş german să devină 100% independent energetic

Cum a reuşit un oraş german să devină 100% independent energetic

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Imaginează-ţi un oraş care nu se mai bazează pe combustibili fosili sau energie nucleară, un loc unde rezidenţii au băgat mâna în propriul buzunar pentru a-şi construi propria reţea energetică, bucurându-se de beneficiile unor preţuri mai mici la electricitate şi gaz de pe urma investiţiei lor. Vorbim despre Feldheim, un oraş din Germania care este 100% independent din punct de vedere energetic, relatează Treehugger.com, citat de financiarul.ro.

Infrastructura pentru încărcarea autovehiculelor electrice este una din particularităţile acestui orăşel, situat la 90 de kilometri de Berlin. Însă, ceea ce îţi captează prima dată atenţia, pe măsură ce te apropii de oraş, este terenul întins acoperit de turbine eoliene, aflat la înălţime, în apropierea orăşelului de doar 150 de locuitori.

Această imagine întâmpină mii de vizitatori în fiecare an, oamenii îndreptându-şi atenţia spre Feldheim ca spre un model în ceea ce priveşte implementarea energiei regenerabile în infrastructura oraşului, acesta obţinând o independenţă energetică totală.

Şeful pompierilor din oraş, Thomas Gluck, a spus că, de la catastrofa de la Fukushima, oraşul a fost invadat de delegaţi japonezi care au venit să înveţe de la localnici.

Un câmp de 47 de turbine eoliene, care susţin oraşul din punct de vedere energetic, se află aşezat într-un mediul liniştit şi pastoral. Întrebat dacă zgomotul turbinelor eoliene îi deranjează pe rezidenţi, Gluck a recunoscut că „poţi auzi morile eoliene atunci când vântul bate dinspre ferma eoliană, dar sunetul constant şi încet poate fi ignorat cu uşurinţă”.

De asemenea, o serie de panouri solare aşezate la marginea oraşului alimentează reţeaua electrică. Rezidenţii oraşului au contribuit cu 3000 de euro fiecare pentru a-şi construi propria reţea de electricitate în 2010, ceea ce le-a oferit un control complet asupra preţurilor la energie. Acestea sunt cu 30% mai mici decât costurile medii în Germania şi sunt stabilite la întâlnirile comunităţii.

‹ adv ›

Rezidenţii trebuie să preconizeze cu atenţie consumul propriu, pentru a putea echilibra balanţa, iar penalizările se aplică pentru supra- sau sub-estimări.

Producţia independentă de electricitate ajută la funcţionarea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice, localnicii având o staţie de alimentare de tipul „bagă în priză şi plăteşte” amplasată în centrul oraşului.

Rezidenţii din Feldheim îşi încălzesc casele la un preţ mai mic cu 10% decât un german obişnuit. Unităţile de biogaz produc necesarul de gaz al oraşului, folosind ca materie primă deşeurile agricole rezultate de la nivel local. Unităţile au fost construire în 2008, la un cost de 1,7 milioane de euro, jumătate din bani provenind de la UE, ca şi finanţare pentru proiecte de energie regenerabilă, iar biogazul ajunge în fiecare clădire din oraş.

‹ adv ›

Compania Energiequelle lucrează cu oraşul Feldheim, furnizând un know-how tehnic şi financiar pentru a putea organiza aici proiecte energetice importante. Compania energetică a creat în oraş 30 de locuri de muncă. Gluck explică faptul că „după ce preţul grâului s-a prăbuşit, proiectele energetice au fost vitale pentru ca mica noastră comunitate agricolă să supravieţuiască.”

Însă, modelul ar putea să nu funcţioneze peste tot. Disponibilitatea deşeurilor agricole, terenurile întinse, dar şi motivaţia cetăţenilor reprezintă factori cheie ai succesului în acest caz.

Să sperăm că vizitele în acest oraş vor continua, pe măsură ce povestea oraşului Feldheim se răspândeşte în jurul globului, vorbind despre o schimbare radicală în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi independenţa locală energetică.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›