‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 6 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum alegem capre de vânzare pentru producție bună de lapte

Cum alegem capre de vânzare pentru producție bună de lapte

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fiecare fermier știe că alegerea corectă a animalului stă la baza unei creșteri bune, a producției înalte și, respectiv, a profitului cu un cost de producție adecvat.

Există careva puncte de bază la cumpărarea unei capre bune de lapte, pe care le vom descrie în continuare:

  • Reguli generale la alegerea caprei de vânzare;
  • Cum verificăm starea de sănătate a caprelor de vânzare;
  • Inspecția ugerului la cumpărarea caprei;
  • Aprecierea producției de lapte;
  • Semnele unei capre productive;
  • Cum alegem iezii de vânzare.

Reguli generale la alegerea caprei de vânzare

  • Nu vă grăbiți să cumpărați capra de la piețe și târguri. Mai bine, vizitați fermele sau gospodăriile ce dețin capre, analizați cu atenție efectivul, starea generală a animalelor, condițiile de întreținere, procesul de muls.
  • Țineți cont că o capră bună de lapte, de rasă perfecționată, cu o producție înaltă va costa mult. Dacă și veți reuși să economisiți inițial cumpărând un animal mai slab, veți pierde din profit mai apoi din cauza producției scăzute și a investițiilor mai mari în creștere.
  • Dacă sunteți gata să achiziționați un animal matur, atunci cumpărați o capră lactantă – e mai ușor de apreciat capacitatea productivă. Totuși, țineți cont că este destul de dificil de găsit un animal matur fără probleme, mai ales în perioada de primăvară-vară. Cine va fi gata să se despartă de o capră bună? Mai des se vând cele cu probleme de sănătate sau cu producție mică. Un ied bun va fi cu mult mai simplu de ales.

Cum verificăm starea de sănătate a caprelor de vânzare

  • Întâi de toate, se atrage atenție la comportamentul animalului: o capră sănătoasă este activă, curioasă, mobilă;
  • Se atrage atenție la calitatea pielii și a părului: prima trebuie să fie curată, elastică, fără semne de exfoliații, roșeață, leziuni, iar cel din urmă să fie lucios, dens, integru. Firele să nu fie rupte și să nu apară zone lipsite de păr. Se urmărește prezența paraziților externi sau ai pielii, care pot fi determinați cu ochiul liber, în special pe animalele cu păr alb sau deschis la culoare.
  • Se verifică atent starea coarnelor și a ongloanelor (copitelor). Cele din urmă trebuie să fie lucioase, integre, tunse la timp, fără urme de afecțiuni podale, ulcere ș.a. Se urmărește capra în mișcare: mersul să fie sigur, fără șchiopătură sau poziții nefirești ale membrelor.
  • Se examinează starea mucoaselor (bucale, nazale, vaginale): în normă acestea sunt umede, integre, de culoare specifică, în normă roz pal, uneori pigmentate. Mucoasele palide sunt semn de anemie, cele gălbui (icterice) – de afecțiuni hepatice, roșii – de inflamații. La fel, se umrărește starea ochilor, a conjunctivei, lipsa secrețiilor sau a crustelor.
  • Se vor cere cât mai multe detalii de la crescător privind dehelmintizările, vaccinările, preparatele hormonale sau antibiotice administrate, rația și pofta de mâncare, dacă și de câte ori a fost însămânțată, cum au decurs fătările, câți iezi s-au născut, în cât timp au fost eliminate învelitorile fetale, cum au crescut iezii ș.a.
  • Verificăm starea dinților, inclusiv pentru a determina vârsta animalului.

Vedeți aici detaliat despre Cât trăiește o capră și cum determinăm vârsta acesteia.

‹ adv ›

Inspecția ugerului la cumpărarea caprei

Întâi de toate, se atrage atenție la poziția și forma ugerului și a mameloanelor. Glanda mamară cu o formă necorespunzătoare și ligamente slabe este mai predispusă deformărilor, atârnării nefirești și ca urmare – traumatismelor, mastitelor și altor patologii mamare, care pot deveni cronice și se agravează de la o lactație la alta.

Forma și poziția incorectă afectează direct și procesul de muls, care devine mai anevoios. În unele cazuri nu se poate efectua mulsul mecanic, cupele fiind imposibil de atașat la mameloane. Un uger asimetric poate fi funcțional, dar ne indică la consecințele mastitei, traumelor, mulsului incorect sau a geneticii slabe.

Neapărat se va efectua mulsul de control. Se urmărește nu doar volumul de lapte obținut, ci și ușurința procesului, comportamentul animalului. Ugerul trebuie să fie bine dezvoltat, uniform, cu mameloanele comode pentru muls. După muls, ugerul bun va fi moale și elastic.

‹ adv ›

Dacă capra este tânără și încă nu a intrat în lactație se urmăresc caprele mature în strânsă relație de rudenie cu aceasta, pentru a putea prognoza nivelul de productivitate.

Aprecierea producției de lapte

Se va adresa întrebarea directă crescătorului, dar se va ține cont, că răspunsul vizează indicele maxim al curbei de lactație (de regulă, revine la 3-4 luni după fătare, dar poate fi individual de la o capră la alta).

Corecte vor fi întrebările de tipul: care a fost volumul de producție la o lună după fătare, cât lapte a dat pe timp de vară sau iarna, câte luni a durat lactația până la însămânțare, cum a decurs intrarea în repaus mamar ș.a.

‹ adv ›

Un bun crescător va dispune de un jurnal, unde se înregistrează toate datele relevante privind creșterea, sănătatea și producția animalului. Cereți să vi se prezinte, dacă acesta există.

Sfat! Se consideră, din practică, că o capră cu producție de lapte bun, dulce și fără miros nu va emana miros neplăcut în zona frunții, între coarne.

Semnele unei capre productive

  • Dimensiunile corporale. O capră mai mare consumă mai multe furaje, respectiv produce mai mult lapte cu raport bun de elemente nutritive. Dimensiunile corporale depind de genetică, nutriție și întreținere. A nu se confunda capra masivă cu una supraponderală. Cea din urmă, dincontra, va avea producție scăzută.
  • Forma corporală. De regulă, se urmărește forma conică, care se lărgește spre direcția cozii. O capră bună de lapte are abdomenul în formă de butoi.
  • Pofta de mâncare. Cu cât mai lacom capra va consuma furajele, cu atât mai bună va fi producția de lapte.
  • Starea pielii și a părului. La rasele productive de lapte pielea este destul de fină. Grosimea acesteia se verifică ușor formând un pliu cu ajutorul degetelor. În afară de grosime se verifică elasticitatea, trăgând ușor pielea de la piept și urmărind cutele ce se formează. Părul unei capre productive va fi moale, subțire și lucios.

Vezi și Capra Anglo-Nubiană, rasă ce dă lapte mult, gras și dulce.

Cum alegem iezii de vânzare

  • Se analizează părinții după rasă, producție de lapte, lipsa problemelor de sănătate și defectelor genetice. Se vor examina părinții, buneii, surorile. Dacă există pedigree-ul se va urmări în special informația despre bunicile pe linie paternă, așa cum de la ele se transmit caracterele de productivitate.
  • Ieduța trebuie să fie hrănită cu lapte cel puțin până la vârsta de 3 luni și adaptată la furajele concentrate și grosiere. Dacă vârsta animalului e mai mică, se va afla neapărat cum este hrănit acesta.
  • Comportamentul animalului tânăr ne indică la starea de sănătate a acestuia: iezii trebuie să fie activi, să alerge și să sară, să nu stea retrași în ungher.
  • La fel ca și la animalele adulte se urmărește starea părului și a pielii la integritate, luciu, elasticitate, lipsa depilărilor, a paraziților, exfoliațiilor ș.a.
  • Se urmăresc ochii și căile respiratorii la lacrimații, jetaj, respirație dificilă, strănut sau tuse. După același criteriu se analizează și celelalte capre din gospodărie.
  • Se examinează regiunea cozii și pelvină: părul din jur trebuie să fie curat, fără urme de diaree. La fel, se atrage atenție la dezvoltarea organelor genitale și a mameloanelor.
  • Se apreciază exteriorul ieduței, conformația corporală, culoarea conform rasei, forma craniului, forma și lungimea urechilor, poziționarea și forma membrelor.

V-ar putea fi util articolul Capra Carpatină – rasă cu cerințe mici, ușor de întreținut.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›