‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum alegem porcii de vânzare – recomandări și practici utile

Cum alegem porcii de vânzare – recomandări și practici utile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Primăvara este perioada când gospodarii inundează târgurile și piețele de animale în căutarea purceilor. De la fătările în masă a scroafelor au trecut în medie două luni, iar asta este vârsta perfectă pentru a separa purcelușii de mamă.

Există producători responsabili, care mizează pe calitate și pot garanta că din acești purcei vor crește animale sănătoase și productive. Dar, din păcate, există și opusul acestora: cei axați pe profit rapid și cu orice preț, care vând animale bolnăvicioase, slabe, creșterea cărora va fi anevoioasă, costisitoare și de lungă durată.

Un purceluș sănătos valorifică rapid investițiile, are o viteză mare de creștere cu un consum adecvat de furajeastfel încât de Crăciun să poată bucura privirea gospodarului. Cei ce din start rămân în creștere, sunt pasivi și bolnăvicioși trebuie hrăniți și crescuți un an întreg, în loc de 6-8 luni.

‹ adv ›

Iată de ce este important să fie ales corect un porc de vânzare. Cunoscând punctele pe care trebuie făcut accentul, se va face și alegerea corectă. Iată cele mai importante din ele:

  • Alegerea rasei de porci;
  • Alegerea sexului purcelușului;
  • Purceii castrați;
  • Numărul purceilor;
  • Comportamentul animalelor;
  • Aspectul purceilor;
  • Semne de boală.

Alegerea rasei de porci

Înainte de a merge la târg este necesar de determinat scopul, pentru care va fi crescut porcul. Întrebați-vă ce produse apreciați mai mult: carnea sau slănina.

Dacă apreciați porcii cu un strat considerabil de grăsime și carne cu striuri de grăsime printre fibrele musculare, alegeți rasele de tip morfo-productiv pentru grăsime. Aceste animale au formatul corporal scurt, larg și adânc, perimetrul toracelui mai mare decât lungimea corporală, prezintă forma de ”butoi”.

‹ adv ›

Precocitatea lor este moderată, prolificitatea – redusă, rezistența – înaltă. Rasa Mangalița este un bun reprezentant al acestui tip.

Pentru cei care consumă carne cu grăsime redusă se potrivește tipul morfo-productiv de carne. Aceste rase au corpul lung și cilindric, șuncile posterioare – bine dezvoltate, carcasele de calitate înaltă, cu un randament bun de carne. Porcii de carne au o viteză înaltă de creștere, prolificitate și precocitate bune.

Cele mai populare rase de porci pentru carne sau bacon sunt: DurocPietrainLandrace.

‹ adv ›

Vedeți care sunt și altele cele mai productive rase de porci pentru carne.

Iar pentru cei care iubesc și carnea și slănina există rasele mixte, de carne-grăsime. Acestea prezintă un corp bine proporționat, trunchiul mai scurt decât la rasele de carne, perimetrul toracelui egal cu lungimea corporală, constituția robustă, temperamentul vioi, rezistență și adaptabilitate sporită.

Carnea este fragedă, suculentă. Reprezentanții de bază sunt rasele: Marele AlbBazna.

Alegerea sexului purcelușului

Sexul animalului are influență directă asupra calității cărnii. Producția obținută de la scroafă se consideră mai gustoasă și mai fină, decât cea de la vier.

Dacă cumpărați animalele cu scop de reproducere, acestea se aleg de la mame cu mulți pui, cu comportament matern pronunțat și capacitate bună de alăptare.

Scrofița trebuie să fie bine dezvoltată, cu membrele poziționate corect, capul de dimensiuni medii. Se urmărește și dezvoltarea mameloanelor, în medie 12-14 la număr. La vieruși se verifică dezvoltarea ambelor testicule.

Purceii castrați

Dacă animalele nu vor fi întreținute cu scop de reproducere, se recomandă alegerea purceilor castrați. Acest lucru este valabil atât pentru vieruși, cât și pentru scrofițe. La masculii necastrați carnea are un miros specific și nu este potrivită pentru consum.

Castrarea femelelor este mai puțin o necesitate, decât o recomandare. Carnea nu suferă schimbări organoleptice semnificative, în schimb sporește viteza de creștere și scade consumul furajelor în lipsa căldurilor regulate. Procedura se justifică economic din plin.

Așa deci, dacă animalele urmează a fi crescute pentru producție, se recomandă alegerea purceilor castrați. Chiar dacă aceștia se oferă la un preț mai mare, veți putea economisi pentru serviciile medicului veterinar, se va câștiga din timp și se va evita stresul purceilor, care poate întârzia într-o măsură oarecare creșterea.

Numărul purceilor

Achiziționarea a doi indivizi odată este mai rațională, deoarece împreună vor fi mai puțin influențați de stresul transportului și respectiv mai rapid se vor adapta la noul adăpost. În plus, concurând pentru mâncare, aceștia prezintă un consum mai mare și o creștere mai rapidă.

Vedeți și Hipoglicemia sau de ce purceii nou-născuți slăbesc și mor.

Comportamentul animalelor

Este foarte important să se analizeze comportamentul purceilor, în special în raport cu semenii săi. Porcii prezintă comportament și ierarhie socială, așa că se merită de ales animalul care demonstrează comportament dominant.

Purcelușul trebuie să fie activ și curios, glasul – curat și cu tonalități ridicate. Rugați proprietarul să le ofere ceva de mâncare și analizați pofta de mâncare a fiecăruia. Se va da preferință animalului care mănâncă lacom, fără a alege. Din contra, se evită cei ce sug apa din terci și apucă hrana selectiv.

La vârsta de două luni, purceii trebuie să consume cu spor furajele pentru animalele adulte. Purcelușii sănătoși nu stau pasivi, nu se scarpină și nu se ascund de alții.

Aspectul purceilor

Se dă preferință animalelor cu corpul lung și lat, pieptul adânc. La rasele cu părul alb se evidențiază pielea rozovie, curată. Cele colorate au părul cu un luciu bine pronunțat. La rasele de carne și mixte, coada este bine spiralată, ceea ce dă dovadă de o dezvoltare bună a musculaturii.

Ochii se verifică să fie curați, fără eliminări, traume sau edeme ale pleoapelor, privirea – ageră. Dimensiunile capului trebuie să fie proporționale. Capul prea mare, cu păr prea lung indică la probleme de sănătate, posibil invazii parazitare, vârstă mai mare, decât afirmă stăpânul și respectiv întârziere în creștere și dezvoltare.

Capul lung și îngust poate fi un semn de dezvoltare târzie. Botul scurt și corpul rotungit pot indica predispoziția la obezitate de la o vârstă fragedă și sănătate mai slabă. Abdomenul nu trebuie să fie nici tras, nici să atârne. Gâtul și spatele să fie bine îmbrăcate în musculatură.

Semne de boală

Dacă purcelușul arată bolnăvicios, mai bine evitați achiziția, deoarece pierderile pot fi mult prea mari, atât pe tratamente, cât și pe viteza de creștere scăzută.

Cereți neapărat proprietarului detalii despre procedurile veterinare efectuate: vaccinări, deparazitări, castrări, medicamente administrate și perioada când acestea au avut loc.  

  • Coada umedă și lăsată în jos indică la posibile boli digestive;
  • Pielea acoperită de eritrem poate fi semn de scabie;
  • Pielea palidă sau cianotică – amenie;
  • Mișcările intense a toracelui sau zgomote la respirație semnalează probleme ale aparatului respirator;
  • La fel și tusea, însă aceasta poate fi și semn de ascaridoză.

Bibliografie selectivă: N.Eremia, S.Chilimar, I.Rotaru [et al.], Tehnologii în zootehnie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›