‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 martie, 2025
3.9 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleCum alegem perioada de semănat pentru a crește răsaduri

Cum alegem perioada de semănat pentru a crește răsaduri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Creșterea legumelor prin răsaduri permite obținerea unor recolte mai devreme și prelungirea perioadei totale de fructificare a plantelor.

În acest articol oferim mai multe detalii cum să determine un începător când trebuie să înceapă semănatul. Momentul de semănat la legume pentru răsaduri depinde de mai mulți factori principali.

Durata de germinare a semințelor

Pe pachetele de semințe se scrie întotdeauna timpul necesar din momentul germinării până la fructificare. Este mai ușor de calculat perioada de vegetație decât timpul de germinare.

‹ adv ›

În funcție de pregătirea semințelor, embrionilor le poate lua de la câteva ore la una sau două săptămâni să se trezească. Acest timp este inclus în calculul duratei de la semănat la plantare.

Pentru a grăbi germinarea, înmuierea în apă este cea mai răspândită metodă. Aceasta accelerează de multe ori trezirea germenilor, deoarece apa înmoaie straturile de suprafață uscate și dense și, în cazul anumitor culturi, spală uleiurile esențiale care împiedică germinarea semințelor.

germinare seminte

Durata aproximativă de răsărire a plantulelor după semănatul semințelor înmuiate (zile):

‹ adv ›
  • varză (varză albă, broccoli, conopidă, kohlrabi) – 3-5;
  • tomate, castraveți, dovlecei, pepeni, patisson – 3-7;
  • ardei iute și dulce, vinete, praz – 5-12;
  • țelină rădăcină și pătrunjel rădăcină – 12-21.

Dacă semințele sunt înmuiate într-un bio-stimulator, acest timp este scurtat mai mult, deoarece accelerează începerea proceselor metabolice.

Timpul de germinare este influențat și de cât de proaspete sunt semințele, de temperatura și umiditatea solului, precum și de adâncimea de semănat.

Este clar, că semințele adâncite la câțiva centimetri și într-un substrat rece au nevoie de mai mult timp pentru a germina decât cele acoperite doar cu câțiva milimetri (0,5 cm recomandat pentru majoritatea legumelor) de substrat și plasate într-un loc cald.

Vârsta optimă a răsadurilor pentru plantare

Pregătirea plantelor depinde de legumele care sunt plantate pentru răsaduri. Și pentru unele culturi, depinde și de soi – timpuriu, mediu sau târziu.

Este cel mai ușor să calculați perioada de plantare pentru legumele cu creștere rapidă, cum ar fi castraveții, dovlecii, dovleceii sau pepenii.

Vârsta optimă la acestea este de aproximativ 25-35 (până la 45 de zile pentru unele varietăți de castraveți). În acest timp, dovleceii formează 3-5 frunze adevărate.

Puțin mai dificil e în cazul solanaceelor. Tomatele și ardeii, în funcție de soi, petrec de la 50 la 70 de zile în răsadniță, vinetele de la 60 la 70 (cu cât soiul este mai târziu, cu atât răsadurile cresc mai mult).

durata crestere rasad vinete

Țelina și pătrunjelul crescute pentru rădăcină au nevoie de 65-75 de zile de la răsărire până la plantarea în parcele.

O situație oarecum paradoxală, la prima vedere, se observă la creșterea răsadurilor de varză albă:

  • timpurie – 45-55 zile;
  • maturare medie – 35-45;
  • târzie – 30-35.

Soiurile târzii de varză la primele etape cresc destul de repede. Dar apoi, după plantare, le ia foarte mult timp să formeze căpățâna. Dacă semănați prea devreme, răsadurile vor crește prea mult până la momentul optim pentru plantare.

Varza timpurie, pe de altă parte, are nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta la început, dar căpățâna se formează mai repede. Soiurile cu maturitate medie sunt undeva la mijloc. Varza albă ar trebui să aibă între 4 și 6 frunze adevărate în momentul în care este plantată în parcele.

Totuși, pregătirea răsadurilor este un indicator aproximativ. Îngrijirea corespunzătoare îi poate accelera creșterea chiar și în cazul unei semănări târzii. Lumina optimă, irigarea corespunzătoare și hrănirea la timp ajută răsadurilor să ajungă din urmă „colegii” lor mai în vârstă.

Condițiile meteorologice

Perioada de semănat a legumelor pentru răsaduri ar trebui, în primul rând, să fie construit pe baza caracteristicilor climatice ale regiunii. Și aici un punct de plecare important este momentul în care răsadurile pot fi plantate într-un loc permanent.

Pentru ca acestea să nu moară, să prindă rădăcini în mod normal și să intre imediat în creștere, trebuie să luați în considerare:

  • perioada de încălzire a solului;
  • stabilirea unor temperaturi pozitive stabile ale aerului;
  • trecerea înghețurilor nocturne.

Materialele de protecție împotriva înghețului pot salva de acestea din urmă. Culturile pot fi iubitoare de căldură și rezistente la frig, dar pentru majoritatea dintre ele încălzirea optimă a solului este considerată a fi de cel puțin 14-15 grade Celsius.

Chiar dacă răsadul poate rezista la temperaturi mai scăzute, acesta în asemenea condiții nu va fi capabil să asimileze o serie de nutrienți. Adică, planta tânără nu își va dezvolta nici sistemul radicular, nici partea de deasupra solului.

Plantarea răsadurilor în sol rece duce la faptul, că apoi îi ia mult timp să prindă rădăcini și mai târziu începe să dea roade. Temperatura solului este chiar mai importantă decât temperatura aerului.

Dacă solul este bine încălzit pentru creșterea răsadurilor, nu se teme de perioadele reci de scurtă durată, în limita rezonabilului. Varza poate tolera cu ușurință temperaturi blânde sub zero grade. Când apar astfel de condiții? În fiecare regiune este diferit.

Dacă vorbim despre teren deschis, majoritatea culturilor pot fi plantate începând cu a treia decadă a lunii aprilie (de ex. tomate, ardei), începutul lunii mai (vinete, castraveți).

Cum să calculați data de semănat

Iată câteva exemple. Dacă doriți să cultivați ardei grași dintr-un soi timpuriu, de la semănatul semințelor până la apariția plantulelor durează în medie 9-10 zile. Iar răsadurile vor crește timp de aproximativ 60 de zile.

Deci, semănatul ardeilor pentru câmp deschis ar trebui efectuat în luna martie. Dacă aveți de gând să creșteți castraveți în câmp deschis în aceleași condiții, atunci semănați-i în a doua decadă a lunii aprilie (5+25 de zile).

În unele zone, vremea caldă stabilă este deja la mijlocul sau sfârșitul lunii aprilie. Dacă doriți să obțineți o recoltă de vinete târzii, timpul de pregătire a răsadurilor e de 70-75 de zile și plus perioada de apariție a germenilor (10 zile) și obțineți termenul de semănat semințele – la sfârșitul lunii ianuarie sau foarte devreme în februarie.

Conform acestei scheme se calculează plantarea tuturor legumelor pentru răsaduri.

Exemple de perioade recomandate pentru semănat:

cand se seamana pentru rasaduri

Vezi și 6 dăunători la răsadul de legume – semne de atac, combatere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›