‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum au influențat temperaturile culturile de toamnă - vezi ce spun experții

Cum au influențat temperaturile culturile de toamnă – vezi ce spun experții

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Temperaturile scăzute înregistrate pe parcursul ultimelor săptămâni au provocat un stres termic la culturile de câmp. 

Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole susține că devierile mari dintre temperaturile din timpul zilei și cele din timpul nopților au avut un impact asupra plantelor, dar este prematur de a determina dacă și cu cât au dus la micșorarea producției.

„Este îmbucurător faptul că temperaturile nu au fost foarte scăzute, respectiv culturile nu au fost grav afectate. Semănăturile sunt mai slabe, comparativ cu anii precedenți, dar aceasta este în mare parte din cauza condițiilor care s-au înregistrat în toamnă, când pe parcursul a 3 luni de zile nu am avut precipitații, semănatul s-a efectuat în pământul uscat practic, grâul a germinat iarna. Spre regret, nici nu am avut parte de o iarnă adevărată. Grâul continuă să înfrățească. Un lucru este cert, vom avea pâine, chiar dacă vom avea cantități mai mici. La moment, este dificil de estimat recoltele”.

În condițiile actuale este importantă respectarea tehnologiei și soiurile pe care le cultivă fermierii. Pe parcursul ultimilor ani, spune Boris Boincean, soiurile moldovenești de grâu arată rezultate destul de bune, în multe situații depășindu-le pe cele obținute la soiurile străine. 

„Dacă vor urma înghețuri, vor afecta probabil sfecla de zahăr, care la moment răsare și este destul de sensibilă. Totodată, producătorii trebuie să monitorizeze dăunătorii, bolile și buruienile. La grâne se poate administra hrană suplimentară, fiind încă în perioada de înfrățire”.

‹ adv ›

Rapița este o cultură necesară pentru diversitatea de culturi, fiind și un premergător foarte bun pentru grâu.

„Rapița este un premergător cu mult mai bun pentru grâu decât floarea-soarelui. Se recoltează mult mai devreme, permită să se acumuleze mai multă umiditate în sol, grânele reușesc să germineze și să înfrățească din toamnă”.

Specialistul recomandă fermierilor să atragă o atenție deosebită culturilor care contribuie la fixarea azotului din atmosferă și astfel să reducă cantitatea administrată de îngrășăminte minerale, prețul cărora a crescut foarte mult.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›