‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePiciorușul negru - boala fatală pentru răsad

Piciorușul negru – boala fatală pentru răsad

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Primăvara, una dintre cele mai importante verigi în producerea legumelor de calitate revine creșterii răsadului. Chiar dacă legume crescute în sere, cum ar fi castraveții, deja sunt comercializate cu succes la piață și în supermarketurile din țară, producerea răsadului pentru plantare în câmp deschis rămâne a fi la fel de importantă.

Pe lângă temperatură, apă, lumină și nutriție – plantulele au nevoie de protecție împotriva celei mai periculoase boli – căderea plantuțelor. Dacă nu este combătută la timp, aceasta devine letală și poate distruge întreaga plantație. Unele dintre cele mai importante specii atacate sunt: tomatele, ardeii, castraveții, vinetele, varză.

Simptome

Plantulele răsărite au țesuturile de la baza coletului brunificate, care se extind spre tulpină și rădăcină subțiind zona afectată, iar în scurt timp planta cade la pământ. Primele simptome apar izolat, apoi este atacată întreaga cultură. Dacă infecția este în sol, plantele pot fi atacate încă înainte de a răsări, iar în cazul în care acestea sunt slab dezvoltate, pot fi afectate și la maturitate.

‹ adv ›
FOTO: agroxxi.ru

Surse de infectare

Boala este provocată de un grup de patogeni: micoze și bacterii. Agentul patogen se păstrează în sol, astfel, la condiții prielnice de dezvoltare atacă plantele. La fel, sursă de infecție pot fi chiar semințele, deoarece sporii se pot păstra pe acestea. La temperaturi de circa 20-30°C și umiditate înaltă boala se dezvoltă în ritm accelerat.

Metode de prevenire și combatere

  • Ținând cont de sursele de infectare, solul în care vor fi semănate semințele trebuie dezinfectat termic. La fel, eficiente în limitarea răspândirii bolii sunt semănarea în soluri alcaline, fără exces de umiditate.
  • Serele, solariile sau răsadnițele necesită aerisire permanentă și o iluminare adecvată, boala răspândindu-se ușor în spații cu puțină lumină. Un alt element important este asigurarea nutriției optime a plantelor, astfel, acestea devin mai tolerante la atac.
  • După răsărire, în faza de cruciuliță, poate fi efectuată rărirea plantulelor, pentru a reduce din densitate și permite circulația normală a aerului. La fel, dacă repicarea este făcută corect, fără a produce traume esențiale plantei, acestea se dezvoltă bine și devin mai rezistente. Iar pentru a evita pătrunderea infecției prin leziuni, este necesară tratarea plantelor cu permanganat de potasiu (1%) sau cu fungicid. Tot cu acest preparat pot fi tratate și semințele înainte de semănat.
  • Dacă au fost depistate focare, plantele atacate trebuie înlăturate și distruse, iar cele rămase stropite cu fungicide specifice omologate la noi în țară.
FOTO: elliser.ro
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›