‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCum e să fii tânăr fermier în Moldova? Victor Ceh: Cea mai mare problemă...

Cum e să fii tânăr fermier în Moldova? Victor Ceh: Cea mai mare problemă – birocratizarea privatizării de terenuri agricole

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Mulți tineri, la un moment dat, visează la înființarea și dezvoltarea propriei afaceri. Ideile și entuziasmul acestora este de apreciat, dar, totuși, desfășurarea activității de antreprenoriat este una dintre cele mai solicitante, mai ales atunci când vorbim de agricultură.

Dar, v-ați întrebat vreodată, cum e să fii tânăr fermier în Moldova, ce-i determină pe tineri să aleagă acest sector și cum s-au combinat așteptările cu realitățile lor?

Dacă răspunsul la aceste întrebări este „Da”, atunci vă invităm să aflați istoria lui Victor Ceh din Onișcani, Călărași, care la 27 de ani gestionează o afacere și deja cunoaște câte ceva din cele „bune și rele” ale agriculturii, datorită celor 4 ani de când este implicat.

„Am ales să fac acasă agricultura pentru că m-a captivat domeniul. Mi-a părut ceva interesant. Totuși, opinia publică a societății în care am crescut nu a fost tocmai cea mai motivantă pentru un tânăr care a absolvit universitatea cu succese și deja activase în domeniul financiar de 2 ani, cu excepția celor care direct erau cuplați cu agricultura – producătorii de carne și cei care contribuie la asigurarea agricultorilor cu semințe și pesticide de calitate”, ne-a povestit Victor Ceh.

A investit în agricultură banii câștigați în timpul celor doi ani de muncă, l-au susținut și părinții, dar a și căutat proiecte de finanțare.

Astfel, acum are în gestiune peste 120 de hectare de teren agricol pe care cultivă culturi de câmp.

Victor Ceh spune că un rol important în atragerea tinerilor în agricultură îl au guvernarea și cei care iau decizii ce vizează politica de subvenționare/stimulare a investițiilor tinerilor antreprenori în domeniu, dar și cei care monitorizează corectitudinea repartizării capitalului în agricultură.

‹ adv ›

Totodată, tânărul menționează că își dorește mult ca atitudinea societății față de agricultori să se schimbe.

„Pare paradoxal, dar într-o țară agricolă ca Republica Moldova, atârnarea față de agricultori deseori e cam una de subestimare, dacă de exclus o categorie mică de persoane care instant te atribuie la categoria „boierilor”, dacă deții terenuri agricole și faci agricultură. Evident, pentru un antreprenoriat de succes în acest domeniu este nevoie de concentrarea la activitățile operaționale, care sunt chiar delicate și necesită o îndeplinire în termeni proprii, de aceea, am decis să nu mă las mult influențat de părerea societății”.

Ținând cont de experiența pe care o are, spune că pe lângă problemele generale ce apar în timpul gestionării unei afaceri, o afacere în agricultură mai e și puternic marcată de condițiile climatice, astfel că toate planurile îți pot fi date ușor peste cap.

„Situația reală din domeniu arată că asemenea altor afaceri, aici sunt o mulțime de factori care sunt imposibil de prognozat și aici toți colegii evident înțeleg, mă refer la condițiile climaterice – și nu doar ploi sau lipsa lor, dar și un ansamblu întreg ce include temperatura solului, fluctuațiile termice ale aerului – anomale în ultimii ani, cu primăveri reci și veri uscate critic. Sunt multe de vorbit, sunt și metode eficiente de control al factorilor climaterici, dar ce necesită investiții”.

Astfel, Victor Ceh este orientat spre sistemele conservative de întreținere a solului. Pe unele câmpuri cu soluri mai ușoare practică semănatul direct, datorită unei semănători adaptată No-till, iar pe altele, unde nu este posibil, optează pentru pregătirea superficială a solului, pentru a asigura o răsărire mai uniformă a plantelor.

‹ adv ›

Totodată, acesta a reușit să asigure și irigarea unor suprafețe.

„Pentru a o asigura, am lucrat 2 ani și am obținut un câmp irigat prin picurare subterană – 34 hectare. Planific să cresc soia irigată. Cultura este atractivă, dar necesită umiditate pentru a obține rezultate”, menționează acesta.

Cât despre problemele cu care se confruntă, Victor menționează următoarele:

„Cea mai mare problemă pentru mine, la ziua de azi, este birocratizarea privatizării de terenuri agricole, costurile cadastrale mari – care sunt în creștere în ultimii 2 ani, predispunerea slabă a autorităților locale (primării) de a contribui la sporul economic al satelor prin dezvoltarea agriculturii și încă multe altele. Până la urma, agricultura este baza economiei țării și ramura primară a producerii. Deci, ar trebui salutată de către autorități”.

Totuși, era conștient că are un drum deloc ușor de parcurs.

„Așteptările au fost realiste și deja suntem mulțumiți că avem posibilitatea de a beneficia de utilaje de producție prin intermediul ADMA și ulterior de a subvenționa proiectul cu ajutorul AIPA.

Concluzionând, aș vrea să mulțumesc celor care contribuie la dezvoltarea domeniului dat, dar, ca agricultor, aștept implementarea unor mecanisme noi pentru a facilita accesul agenților economici la terenurile agricole care stau pârloagă și nu aduc aport bugetului nici prin încasarea plăților de la mine ca agent economic, nici de la un eventual export de producție”.

Victor Ceh administrează întreprinderea „Cerom-Trans” și are drept obiectiv eficientizarea producerii cerealelor și sporirea randamentului fiecărui teren agricol prin implementarea tehnologiilor adaptate condițiilor actuale.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›