‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum hrănim albinele primăvara. Rețete și recomandări utile

Cum hrănim albinele primăvara. Rețete și recomandări utile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Perioada de primăvară este una critică pentru alimentația albinelor. Volumul de polen și nectar proaspăt, disponibil în natură, este încă prea mic și nu poate asigura în plină măsură necesitățile familiilor.

Acestea au nevoie de energie suplimentară, cu importanță vitală la capitolul creșterii intensive a puietului. În lipsa nutrienților prospeți, albinele suplinesc neajunsul din contul rezervelor rămase din iarnă.

Apicultorii experimentați au demonstrat în repetate rânduri, că asigurarea familiilor de albine cu hrană suplimentară stimulează intens creșterea și dezvoltarea acestora.

‹ adv ›

Ele își hrănesc larvele îndeajuns, acestea crescând într-un număr mai mare, mai sănătoase și mai productive.

În continuare veți afla:

  • Cu ce hrănim albinele primăvara;
  • Hrănirea stimulativă de primăvară;
  • Recete de înlocuitori ai polenului;
  • Procedee pentru sporirea producției de miere;
  • Hrănirea albinelor cu scop de profilaxie;
  • Asigurarea albinelor cu apă.

Cu ce hrănim albinele primăvara

Producătorii folosesc diferite tipuri de hrană suplimentară. Cea mai eficientă metodă se consideră introducerea în cuib a fagurilor cu miere din rezervă.

‹ adv ›

În lipsa acestora, cel mai frecvent se administrează siropul de zahăr. Acesta însă nu se recomandă în perioada timpurie, deoarece este anevoios să se consume la temperaturi scăzute.

Un alt tip de nutriție suplimentară este amestecul Candi, format din pudră de zahăr cu miere, frământat bine și pregătit în formă de turte. Acestea se învelesc în tifon și se plasează direct pe rame, deasupra cuibului albinelor.

Turtele se pregătesc după următorul raport: 80% de pudră de zahăr, 19% de miere și 1% de apă. Amestecul se frământă bine, până la omogenizare și se modelează turtele.

‹ adv ›

Cea mai sigură metodă, pentru ca primăvara devreme să nu fie întreruptă hrănirea larvelor și creșterea puietului, este să se lase din toamnă câte 2-3 faguri de pastură în fiecare stup. Începând cu luna februarie, albinile încep a consuma hrana proteică.

Fagurii cu pastură pot fi introduși în stup și primăvara devreme. În așa caz, ei vor fi plasați lângă ultimul fagure cu puiet.

Alimentația cu pastură nu asigură același nivel de creștere a puietului de albine, ca polenul proaspăt. Totuși, consumată în cantități mari, ea permite creșterea lor și pe timp nefavorabil.

Citiți și despre revizia de primăvară a familiilor de albine.

Hrănirea stimulativă de primăvară

Scopul de bază al hrănirii stimulative este intensificarea ouatului mătcii. Ea se face indiferent de cantitatea proviziilor de miere ale familiei, atunci când nu există culesuri de întreținere naturale.

Hrănirea stimulantă trebuie inițiată cât mai devreme posibil, dacă permite vremea de afară. Obligatoriu, însă, aceasta trebuie să înceapă cu cel puțin șase săptămâni înainte de înflorirea salcâmului alb. De regulă, înflorirea lui are loc la începutul lunii aprilie.

Pentru hrănirile stimulative de la sfârșit de iarnă – început de primăvară, cel mai frecvent se folosește o pastă din zahăr pudră și miere, care se administrează sub formă de turtă (șerbet sau candi).

Așa deci, primăvara devreme, este important să se creeze condiții favorabile pentru creșterea și dezvoltarea puietului, pentru sporirea puterii familiei, astfel încât la începutul înfloririi salcâmului alb, stupul să fie plin cu albine.

Aflați și despre combaterea dăunătorilor albinelor.

Rețete de înlocuitori ai polenului

Atunci, când nu este suficient polen, albinele pot fi hrănite cu substituienții lui:

  • Se amestecă: 3 părți de făină degresată de soia, 1 parte de lapte uscat degresat, 1 parte de drojdii de brutărie uscate. Pentru a stimula consumul acestuia de către albine, i se conferă miros de polen, adăugând 15-20% de păstură sau polen.
  • Sau: 22% de miere, 64% de pudră de zahăr, 5% de drojdii furajere, 5% de polen, 4% de apă, 0,04% de acid acetic. Se prepară un aluat dens (să nu se întindă pe masă) și se administrează câte 500 de grame la fiecare familie de albine.
  • O altă recetă de hrană proteică include ghemotoacele de polen, care se amestecă cu miere, până la redarea unei consistențe de pastă. Aceasta se păstrează în bidon și se distribuie familiilor de albine sub formă de turte.

Când albinele încep să culeagă suficient polen, li se administrează doar hrana stimulatoare: sirop de zahăr în proporție de 1,5 părți de zahăr și 1 parte de apă. Acesta de distribuie în cantitate de câte 300-500 gr la fiecare familie, o dată la 3-5 zile.

Această hrănire periodică este eficientă doar în cazul, când în stup sunt rezerve destule de hrană. Ea imită culegerea și activizează familia de albine.

Vedeți aici și despre Varroa la albine, cum o tratăm și evităm.

Procedee pentru sporirea producției de miere

Sunt disponibili spre achiziție aditivi nutriționali (ex. Vitacorm AD-1-3 ml/l), care se administrează în hrănirea stimulatorie până la înflorirea salcâmului alb, mărind producția de miere depozitată în cuib. Experimental, au fost obținute valori cu până la 31% mai mari ale volumului de miere, față de loturile martor.

Un alt procedeu presupune alegerea unui aditiv nutrițional cu conținut de substanțe probiotice, care normalizează metabolismul, sporește imunitatea și reduce mortalitatea.

De asemenea, are loc stimularea rezistenței împotriva nosemozei, profilaxia și terapia aparatului digestiv și recuperarea microflorei intestinale.

Ca urmare, crește puterea familiei de albine, productivitatea și siguranța albinelor în perioada de primăvară.

Citiți și despre Loca Americană la albine.

Hrănirea albinelor cu scop de profilaxie

Hrana suplimentară a albinelor poate fi efectuată și cu scop profilactic. Aceasta se practică atunci, când în prisacă sunt familii suspecte la nosemoză, locă sau în caz, că au fost înregistrate îmbolnăviri în anul precedent.

Distribuirea în perioada timpurie de primăvară a amestecurilor candi cu preparate curative, are rol stimulator asupra creșterii puietului, precum și de preîntâmpinare a îmbolnăvirii albinelor.

Hrana curativă în formă de candi, administrată în cantitate de 1 kg, este consumată de o familie puternică în decursul a 7-10 zile, perioadă în care preparatele își manifestă efectul terapeutic.

Vedeți care sunt bolile frecvente ale albinelor și cum le tratăm.

Asigurarea albinelor cu apă

Deși albinele consumă apă pe durata întreagă a anului, cel mai mare volum este solicitat în timpul primăverii, în perioada de creștere intensivă a puietului.

Cantitatea de apă, necesară pentru o familie, a cărei matcă depune 1200-1600 de ouă, este de 40-50 gr de apă pe zi.

În lipsa nectarului și în zile călduroase și uscate, albinele aduc în stup până la 200 gr de apă. Marea parte a acesteia se folosește pentru termoreglare. În perioada culesului, albinele consumă apa din nectar.

Bibliografie selectivă: N.Eremia, Apicultura. Chișinău, 2020.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›