‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum hrănim vițeii la diferite vârste pentru creștere rapidă

Cum hrănim vițeii la diferite vârste pentru creștere rapidă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Îngrijirea vițeilor în perioada de alăptare este unul din momentele critice în viața lor. Dezvoltarea vițelului în primele luni de viață determină creșterea sănătoasă și productivă a acestuia.

Greșelile, admise de producător în acest răstimp duc la pierderi inevitabile, afectând organismul în creștere și provocând consecințe de lungă durată.

Locul de frunte în lista factorilor ce influențează creșterea o are alimentația tineretului. Începând de la primele zile și pe tot parcursul primului an există perioade critice, care presupun diferite principii de nutriție.

‹ adv ›

În continuare vor descrie normele de furajare a vițeilor pe perioade și anume:

  • Alimentația vițeilor nou-născuți;
  • Norme de furajare a vițeilor în primele 3 luni de viață;
  • Nutriția vițeilor de la 3 la 6 luni;
  • Hrana tineretului bovin după vârsta de 6 luni;
  • Cum determinăm, că vițelul este hrănit bine.

Alimentația vițeilor nou-născuți

Primele zile de viață sunt deosebit de importante în formarea imunității nou-născutului. Organismul acestuia este lipsit de orice rezistență împotriva infecțiilor și a influenței factorilor de mediu.

Până când acesta își formează rezistența proprie el este strict dependent de anticorpii transmiși de mamă prin colostru. Prin intermediul acestuia se transmit și toate substanțele proteice și vitaminele necesare în primele zile de viață.

‹ adv ›

Primul tain de colostru se administrează cât mai curând după fătare și obligatoriu nu mai târziu decât în prima oră de viață.

Colostrul nu poate fi înlocuit cu nici un alt nutreț, deoarece proprietățile sale fizico-chimice sunt unice și nu se conțin în alte furaje.

În primele ore după fătare, acesta este de 6 ori mai bogat în proteine și de 2,5 ori mai bogat în substanță uscată comparativ cu laptele obișnuit. Aceste proprietăți se mențin pe parcursul a 5-7 zile, după care laptele revine la normal.

‹ adv ›

Normele de administrare a colostrului:

  • În prima zi de viață, vițeii se hrănesc cu 2,5 – 2,8 l de colostru, care se divide în 5 tainuri minim. Prima doză de 0,5-0,6 l se va administra la 40-60 min de la fătare.
  • Cantitatea totală pe zi, administrată în următoarele 2 zile, crește până la 3-3,5 l, divizată în tainuri a câte 0,7-1 l.
  • Din ziua a patra cantitatea crește treptat, astfel încât la a șaptea zi aceasta ajunge la 6 litri pe zi, administrată în 3 tainuri.

Citiți și despre însămânțarea vacilor după fătare.

Norme de furajare a vițeilor în primele 3 luni de viață

Până la vârsta de 10 zile, unicul aliment rămâne a fi laptele, administrat în doze zilnice de 5-7 kg.

Vițeii se hrănesc direct de la mamă, cu ajutorul biberonului sau din găleată. Ultima metodă este mai puțin recomandată, deoarece vițeii ingeră cantitate necontrolată de lapte și pot dezvolta probleme de digestie.

La fel, până la vârsta de 2 săptămâni, în rație se introduc treptat furajele grosiere. Vițeilor li se dă la discreție fân de leguminoase de calitate superioară.

La început, cantitatea recomandată pentru consum constituie 40-70 g pe zi. La finele primei luni aceasta ajunge la 150-200 g pe zi, iar la sfârșitul lunii a doua cantitatea este de 1-1,2 kg.

Din ziua a 10-a de viață se introduc și concentratele. Prima porție se alcătuiește din făină cernută sau fulgi de orz sau ovăz, în cantitate de 100-150 gr.

De la vârsta de 15-20 de zile se administrează și tărâțe de grâu, uruială de porumb, orz, șroturi de soia sau floarea-soarelui. Furajele se dau la discreție până la vârsta de 3 luni, apoi în cantitate de 1,5-2 kg pe zi.

Suculentele se introduc în alimentație din a doua lună de viață. După 4 săptămâni se include în rație morcovul, după 2 luni – sfecla furajeră, după 3 luni – senajul.

Silozul se administrează abia din luna a 4-a. Consumul zilnic total de suculente variază, în dependență de vârstă, de la 3 la 5 kg.

Din primele zile de viață se asigură accesul la apă potabilă proaspătă, încălzită până la 30oC.

Nutriția vițeilor de la 3 la 6 luni

Această perioadă este caracterizată de o creștere intensivă a organismului vițelului. Se dezvoltă intens atât sistemul osos, cât și cel muscular.

Așa că aportul adecvat de substanțe nutritive, vitamine și minerale joacă rol primordial.

Componentul de bază al rației este proteina. Se aleg furaje bogate în acest element nutritiv. La această vârstă deja se pot introduce nutrețurile combinate.

Pentru creșterea activă în greutate, se adaugă obligatoriu:

  • Grâu mărunțit;
  • Legume proaspete;
  • Tărâțe de grâu;
  • Adaosuri alimentare.

Dar și cele mai corecte rații nu vor da efectul așteptat fără asigurarea condițiilor optime de întreținere. Tineretul se menține în încăperi curate, cu o microclimă adecvată și igienă corespunzătoare.

Se urmărește accesul constant la apă proaspătă de consum. Animalele se scot la plimbare cel puțin odată în zi.  Furajarea se face în porții egale, la fiecare 8 ore.

Hrana tineretului bovin după vârsta de 6 luni

După perioada de creștere, începe cea de îngrășare. Cu ce hrănim tineretul după vârsta de 6 luni, depinde de scopul, pentru care acesta este crescut.

Tăurașii la îngrășat vor avea o rație complet diferită de cea a junicilor de lapte.

Tăurașii

Hrana lor este obligatoriu de cea mai bună calitate. Asta pentru că masculii sunt cu mult mai pretențioși la acesc capitol, decât femelele.

Rația în perioada de îngrășare are scop de bază asigurarea creșterii intensive în greutate.

Sporul mediu zilnic la această categorie de tineret constituie mai mult de un kilogram. Animalul se asigură cu elemente minterale ca: zinc, cupru, cobalt, iod, mangan.

În perioada de iarnă, tăurașul neapărat va consuma o cantitate mare de apă, fân de calitate înaltă (în raport de 2 kg la 100 gk masă corporală), dar și vitaminele A, E și D, siloz și rădăcinoase.

Junicile

În perioada de la 6 la 24 de luni, pentru asigurarea unui ritm de creștere intensiv, se urmărește o sporire gradată a furajelor voluminoase.

Tineretul femel este mai puțin pretențios, decât cel mascul. Și totuși se hrănește regulat cu furaje combinate calitative, fânuri și apă proaspătă curată.

Adăugător, junicile se hrănesc cu cartofi proaspeți sau fierți, precum și cu morcov.

O atitudine responsabilă față de alcătuirea rației tineretului femel va permite obținerea vacilor sănătoase, capabile să ofere urmași de valoare.

Citiți și despre gestația la vaci, durata ei, calculatorul datei fătării și normele de întreținere.

Cum determinăm, că vițelul este hrănit bine

Principalul indiciu de creștere a tineretului este sporul mediu de greutate. Cel mai frecvent se folosește sporul mediu zilnic, unde se înregistrează acumularea în greutate pentru fiecare zi, se adună pentru o perioadă de timp și se divide la numărul de zile.

Creșterea animalelor, mai ales a celor pentru îngrășat, presupune obținerea rezultatelor, care ar corespunde cu diapazonul mediu pentru fiecare sector al zootehniei.

În plus, se urmărește și greutatea corporală a animalului la o anumită vârstă.

Astfel, tăurașii la îngrășat cântăresc în medie: 120-200 kg la 3 luni; 200-270 kg la 6 luni; 450-500 kg la 16 luni. Sporul mediu zilnic până la vârsta de 6 luni este de 750-1000g.

Junicile la vârsta de 6 luni trebuie să atingă o greutate, cuprinsă între 130 și 175 kg.

Junicile de rasa Bălțată cu Negru, la vârsta de 18 luni pot atinge o greutate corporală de 350-380 kg. Tineretul femel de rasa Jersey la aceeași vârstă cântărește în jur de 280-320 kg.

Toate aceste date sunt estimative, cu un diapazon destul de mare, fiind în strânsă dependență de numeroasele metode de întreținere și alimentație. În sistem intensiv viteza de creștere este mai mare. Cel extensiv presupune cifre mai mici.

Așa deci, atâta timp, cât vițelul Dvs atinge valorile minime, indiferent de tipul de întreținere, se poate vorbi despre o creștere sănătoasă.

Se urmărește și starea generală a vițelului, pofta de mâncare, activitatea, exteriorul acestuia.

Cel mai frecvent, un stăpân grijuliu este în stare să determine la prima vedere orice schimbare de stare a animalului. Dacă acesta arată bine, energic și vesel – sunteți pe calea cea dreaptă!

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›