‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum influențează calitatea apei eficiența pesticidelor aplicate

Cum influențează calitatea apei eficiența pesticidelor aplicate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe lângă recomandările stabilite de companii pentru fiecare produs de uz fitosanitar, există mai mulți factori de care depinde eficiența produselor aplicate.

Printre factorii importanți se numără condițiile climatice și de sol, calitatea apei utilizate la pregătirea soluției de lucru, termenul și norma de consum, amestecarea produselor fără a analiza dacă sunt sau nu compatibile, prezența organismelor patogene și altele.

Calitatea apei

‹ adv ›

Apa adăugată pentru crearea soluției de lucru poate influența eficacitatea produsului (poate fi un factor limitativ în eficiența unor produse). Înainte de utilizarea apei trebuie realizată analiza acesteia, deoarece pH-ul, calitatea și compoziția sărurilor joacă un rol important.

Este important să cunoașteți ce cantitate de săruri solubile de calciu și magneziu se conțin, acestea influențând duritatea apei. Pentru realizarea analizei puteți utiliza un conductometru portabil sau să apelați la serviciile unui laborator.

Dacă conductivitatea apei nu depășește 500 microsiemens/cm, puteți considera că este pretabilă pentru stropiri din punct de vedere al durității.

‹ adv ›

Pentru corecția apei se folosesc diverse produse pe bază de acizi ortofosforici, oxalici, citrici care includ indicatori și agenți de tamponare.

Totodată, este important să cunoașteți conținutul de sare de sodiu în apă, deoarece aceasta influențează eficiența și durata de acțiune a formelor preparative cum ar fi emulsie și suspensie. pH-ul apei poate fi determinat cu ajutorul unui ph-metru sau cu benzi indicatoare pentru măsurarea valorii pH-ului.

Majoritatea pesticidelor sunt eficiente în soluții de lucru slab acide (cu excepția unor produse cum ar fi cele ce conțin săruri de cupru).

‹ adv ›

În ceea ce privește calitatea apei, apa poate fi tulbure din cauza unor materiale organice sau neorganice fin dispersate. Impuritățile organice și argiloase au un efect foarte negativ asupra substanței active a produsului cu un coeficient ridicat de partiție carbon organic-apă (Koc). Cu cât este mai mare acest coeficient, cu atât substanța este mai susceptibilă la absorbție. În apa tulbure, substanța activă devine pasivă.

Temperatura apei influențează eficiența produselor. Cel mai des apar probleme cu apa foarte rece – nu toate formele preparative o tolerează. Acest lucru duce la dificultăți în pregătirea soluțiilor de lucru (în special în cazul în care se adaugă uree sau silitră în această apă, după care temperatura scade sub zero). Este foarte important să realizați un amestec în cantități mici pentru a analiza cum se comportă produsul la o anumită temperatură.

Un alt factor important constituie condițiile de păstrare ale produselor, mai ales temperatura și umiditatea aerului. Calitatea unor produse nu este afectată de acești factori, însă pentru altele eficiența poate fi redusă esențial.

Astfel, este necesar de evitat temperaturile prea înalte sau scăzute și condițiile de umditatea ce ar afecta calitatea produselor. Dacă, totuși, ați păstrat produsele necorespunzător, adresați-vă producătorului pentru a obține mai multe detalii despre condițiile în care acestea pot fi aplicate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›