Temperaturile de peste 35 °C sunt o provocare nu doar pentru oameni, ci și pentru necuvântătoare. În situația când măsurile de precauție, în cazul animalelor, nu sunt respectate, acestea își pot risca sănătatea, susține medicul veterinar, Mihail Popa.
„Pentru Animalele din fermă sau din gospodăriile țărănești este recomandat pășunatul dimineața și seara. Este, de asemenea, nevoie de apă potabilă proaspătă la discreție. Apa trebuie să nu fie prea rece. Încăperile unde se află animalele trebuie să fie bine aerisite și ferite de razele solare directe”.
Potrivit lui Mihail Popa, ignorarea acestor recomandări precum, de exemplu, expunerea animalului la temperaturi de peste 35 °C îi poate provoca un șoc termic sau arsuri de piele, iar adăparea animalului cu apă rece se poate solda cu tulburări gastrointestinale, inflamații la nivelul gâtului și a cavității bucale.
În urma ploilor abundente din ultima perioadă, nivelul apei a crescut simțitor în râuri. Astfel, pe lângă sfaturile generale de protecție a animalelor pe timp de caniculă, medicul veterinar sugerează ca apa din râuri să nu fie consumată de animale.
„Precipitațiile care cad se scurg în apele curgătoare, acestea fiind râurile, lacurile, iar apa în urma ploilor nu este deloc binevenită pentru adăparea animalelor. Cel mai bine e ca animalele să bea apă din fântâni.”
Conform Biroului Național de Statistică, în ianuarie-martie 2019, în întreprinderi agricole și gospodării țărănești numărul de bovine însuma 144 mii capete, porcine- 398 mii capete, iar ovine și caprine peste 790 mii capete.
Comentarii