‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum poți obține subvenții pentru defrișarea și/sau înființarea unei plantații viticole

Cum poți obține subvenții pentru defrișarea și/sau înființarea unei plantații viticole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Procedura de obținere a subvențiilor pentru defrișarea și/sau plantarea unei noi plantații de viță de vie a fost unul dintre subiectele discutate de membrii grupul nostru Viber Agrobiznes.

Contactată de Agrobiznes, Olga Calmâș, Serviciul Relații Externe și Comunicare AIPA, a menționat că principiile de subvenționare și stimulare a investițiilor prevăzute în submăsura dată sunt descrise în Legea nr. 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.

„Dacă e să vorbim despre defrișarea plantațiilor viticole, atunci sprijinul financiar este acordat producătorilor agricoli care au executat defrişarea plantaţiilor multianuale, începând cu anul precedent celui de subvenționare, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 705/1995 privind modul de înregistrare la venituri, punere pe rod, casare şi defrişare a plantaţiilor perene, în cazul plantațiilor pomicole, și, respectiv, cu Legea viei şi vinului nr. 57/2006”.

Este important să cunoașteți că pentru defrișarea plantațiilor multianuale (pomicole, nucifere şi viticole exceptând plantațiile de culturi bacifere) sprijinul financiar constituie 10 mii de lei per hectar.

„În ceea ce privește înființarea platațiilor viticole sprijinul financiar este acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat plantații viticole, începând cu primăvara-vara anului de subvenționare, conform proiectului de înființare, a actelor de înfiinţare a plantaţiilor viticole cu material săditor provenit din pepiniere autorizate (sau import), cu soiuri înscrise în Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova şi importate conform prevederilor art. 11 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 68/2013 despre seminţe şi nesubvenţionate anterior. Suprafața minimă indivizibilă eligibilă pentru înființarea plantațiilor viticole constituie 0,5 ha, iar în cazul investiții acestora pe teren protejat – 0,1 ha”, a explicat Olga Calmâș.

‹ adv ›

De menționat că, suprafața maximă anuală eligibilă la înființarea plantațiilor viticole constituie 40 ha. Suplimentar, pentru sectorul viticol, eligibili pentru subvenţionare sunt producătorii înregistraţi şi/sau care au înregistrate plantaţiile viticole în Registrul vitivinicol.

Mărimea subvenției se calculează sub formă de cuantum, exprimat ca sumă fixă la o unitate de suprafață utilă, în funcție de categoria plantațiilor, grupa de soiuri și densitatea plantării, după cum urmează:

  • plantaţii de preînmulţire altoi – 120 de mii de lei/ha, portaltoi -100 de mii de lei/ha;
  • plantaţii mamă de categorie „Bază”: altoi – 100 de mii de lei/ha, portaltoi – 80 de mii de lei;
  • plantaţii cu soiuri de struguri de masă – 40 de mii de lei/ha;
  • plantaţii cu soiuri de struguri de vin cu densitatea butucilor la hectar: până la 3 000 – 15 mii de lei/ha; de la 3 001 până la 3 500 – 30 de mii de lei/ha; de la 3 501 până la 4 000 – 35 de mii de lei/ha; peste 4001 – 40 de mii de lei/ha.

„În cazul amânării recepţionării plantaţiei viticole în primul an de vegetaţie din cauza gradului necorespunzător de prindere a materialului săditor sau din cauza întârzierilor legate de legalizarea dreptului de posesie asupra terenurilor pe care s-a realizat investiția, producătorul agricol este în drept să depună cererea de solicitare a sprijinului financiar pentru înfiinţarea plantaţiei în al doilea an de vegetaţie (de la plantare)”, a mai adăugat Olga Calmâș.

Amintim că, producătorii agricoli care activează pe teritoriul controlat de autorităţile Republicii Moldova, inclusiv pe teritoriul raionului Dubăsari situat după traseul Râbniţa–Tiraspol, şi care nu se află în proces de insolvabilitate/lichidare, la fel sunt eligibili.

‹ adv ›

Pentru depunerea dosarului de solicitare a subvenţiilor pentru înființarea plantațiilor viticole și defrișarea plantațiilor multianuale sunt necesare următoarele documente obligatorii.

Persoanele interesate de mai multe detalii referitor la procedura de depunere a dosarului, dar și alte detalii pot consulta Ghidul solicitantului de subvenții aferent Submăsurii 1.2, care poate fi accesat aici.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›