Depresiuni superficiale la cireșe sunt cauzate de deteriorări mecanice înainte și după recoltare apar atunci când fructele sunt scăpate pe o suprafață sau când un alt obiect cade pe fruct (depresiuni cauzate de impact), când fructele se freacă între ele sau de o suprafață (depresiuni cauzate de vibrații sau abraziune).
Din păcate, acest defect se manifestă doar după 7-10 zile de depozitare la rece, după ce fructele au fost ambalate și inspectate pentru export.
Defectul are implicații economice grave pentru producător, deoarece consumatorii așteaptă fructe cu suprafața fără defecte.
Strategiile pre-recoltare pentru a preveni sau reduce apariția depresiunilor superficiale la cireșr sunt:
Alegerea soiurilor mai puțin susceptibile
Soiuri precum Skeena, Santina și Regina sunt mai susceptibile la formarea depresiunilor superficiale, în comparație cu Staccato, Lambert și New Star, care sunt mai rezistente.
În literatură există și rezultate contradictorii legate de același soi, deoarece practicile culturale pot avea un impact semnificativ asupra apariției acestui defect.
Tratamente cu calciu, gibereline și betaină glicină
Fiecare dintre aceste tratamente acționează diferit, dar toate lucrează la nivel celular:
- Calciul joacă un rol important în structura și rezistența peretelui celular, în integritatea membranei celulare și în răspunsurile de semnalizare celulară.
- Aplicarea giberelinelor înainte de recoltare întârzie acumularea acidului abscisic la începutul maturării, rezultând o pulpă mai fermă la cireșe.
- Betaina glicină este un produs natural al plantelor. Fiind un osmoprotector, s-a descoperit că protejează fructele de deteriorările cauzate de frig, stresul oxidativ și creșterea agenților patogeni.
Aceste strategii pot contribui semnificativ la reducerea pierderilor și la menținerea calității fructelor pentru piață.
Gestionarea încărcăturii de fructe
Obiectivul acestei practici este de a echilibra corect numărul de frunze cu cel al fructelor pentru a maximiza calitatea.
Pomii cu un raport frunze-fructe ridicat au produs fructe cu pulpă mai fermă și o incidență mai mică a depresiunilor superficiale.
Recoltarea eficientă
Este important să se identifice culoarea optimă a pieliței, la care fructul este mai puțin susceptibil la deteriorări mecanice și este acceptabil pentru consumatori.
În plus, echipa de recoltare trebuie să fie bine instruită. Fructele trebuie transportate la depozitul de ambalare în decurs de 2-4 ore de la recoltare, manipulându-le cu grijă pentru a evita leziunile cauzate de manipulare și protejându-le de încălzire și uscare, utilizând ambalaje izolante pentru lăzi, bureți uzi sau prelate reflectorizante în timpul transportului către instalația de răcire.
Depozitarea corespunzătoare
Liniile de ambalare trebuie să fie proiectate astfel încât să reducă loviturile și căderile și să permită manipularea delicată a fructelor.
Se recomandă o înălțime maximă de cădere de 15 cm (când temperatura fructelor este, în general, peste 20 °C) și de 5 cm pe linia de ambalare (când temperatura fructelor este, în general, între 10 °C și 2 °C).
Mai multe studii au indicat că temperaturile de depozitare între 2,2-4,4 °C în pungi sigilate din polietilenă sau pungi MAP după ambalare au redus semnificativ incidența depresiunilor superficiale și au extins durata de valabilitate a diferitelor soiuri de cireșe la 30-40 de zile.
Vezi și Crăparea cireșelor – prevenire, soiuri tolerante.
Umiditatea relativă optimă pentru depozitarea cireșelor dulci este între 90 și 95%.
Sursă: Jooste M., Mzize N., Pitting in cherries, Hortgro Science/ Department of Horticulture, Stellenbosch University, Stellenbosch, South Africa.
Comentarii