‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum protejăm iepurii de căldură și realizăm răcirea acestora

Cum protejăm iepurii de căldură și realizăm răcirea acestora

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sezonul de vară nu este întotdeauna ușor pentru iepuri. Le este greu să se răcească singuri și, de aceea, adesea trebuie să se lupte cu căldura, uneori chiar pot fi înregistrate decese.

În acest articol găsiți câteva sfaturi ce țin de îngrijirea iepurilor pentru a evita pierderile produse de temperaturile înalte.

Așezați cușca corect

Indiferent unde a fost creat adăpost pentru iepuri – trebuie să te asiguri că sunt așezate corect cuștile. Dacă este posibil, așezați cușca la umbră, astfel încât să nu se încălzească de la soare. 

‹ adv ›

Dacă afară este foarte cald, iepurii ar trebui să stea în subsolul sau încăperile răcoroase din partea de nord cu puține ferestre. Cu toate acestea, nu trebuie să schimbați locația prea des, deoarece acest lucru creează stres pentru iepuri.

De asemenea, asigurați-vă că aveți o ventilație bună și aer curat în hambar sau cușcă.

Răciți cușca corect

Nu există limite la creativitate când vine vorba de răcirea cuștii de iepure. De exemplu, puteți pune o sticlă de plastic cu apă înghețată învelită într-un prosop în cușcă. 

‹ adv ›

Puteți utiliza, de asemenea, prosoape umede așezate pe cușcă, de exemplu, sau atașați-le pe părțile laterale ale boxei. 

Urechile hidratate fac minuni și la iepuri. Deoarece iepurii se răcesc în principal prin urechile lor lungi, puteți susține acest proces foarte bine. 

Pur și simplu luați o cârpă umedă sau mâna și umeziți ușor urechile iepurelui. Puteți repeta acest lucru de mai multe ori pe zi. Evaporarea apei creează senzația de răcoare, ceea ce vă ajută iepurele să se răcească mai repede.

‹ adv ›

Verificați tendința de diaree

Pe lângă căldură, iepurii sunt expuși la un pericol mult mai mare în timpul verii – infestarea cu larve. Mai ales la temperaturi fierbinți, iepurii bătrâni, bolnavi și slabi pot dezvolta diaree. 

Prin urmare, verificați în mod regulat natura fecalelor și păstrați partea din spate curată. Muștele își depun ouăle acolo. Dacă vedeți ouă mici pe blana iepurelui, contactați imediat un medic veterinar.

Larvele eclozează în câteva ore și mănâncă sub pielea iepurelui. Rănile deschise, sângerarea internă și infecțiile, sunt rezultatul.

Îngrijirea iepurilor

Îngrijirea corespunzătoare a blănii la iepuri este esențială, în special în timpul temperaturilor calde. Astfel puteți să scurtați blana iepurilor cu păr mai lung. 

Pur și simplu scurtați blana cu foarfeca, dar asigurați-vă că nu tăiați prea mult, deoarece blana servește și ca protecție împotriva soarelui.

De asemenea, ar trebui să periați iepurii în mod regulat. Mai ales pe vremea caldă, este important să se subțieze blana groasă a iepurilor. 

La fel ca noi oamenii, iepurii pierd în fiecare zi păr, care se prinde de blană și acționează ca izolație suplimentară. De aceea este foarte important de periat iepurii.

Niciodată să nu udați complet iepurele. Iepurii nu sunt înotători buni prin natură și nu se simt deosebit de confortabil în apă. 

Dacă îi scufundați în apă cu gheață, este posibil să faceți chiar contrariul și să supraîncălziți iepurii și mai mult din cauza panicii lor. Pulverizați urechile, dar niciodată întregul animal!

Ventilarea aerului

O ventilație bună este importantă pentru iepuri în căldură, dar niciodată nu trebuie să plasați un ventilator direct în fața cuștii. 

Vântul poate usca ochii și mucoasele, ceea ce poate duce la conjunctivită sau alte boli. În plus, ventilatoarele nu sunt în niciun fel potrivite pentru răcire. Ele dau doar senzația că aerul cald se va arunca peste pielea noastră. Dar asta nu funcționează cu iepurii.

Hrănirea greșită a iepurilor

Deoarece iepurii devin lenoși și se mișcă puțin atunci când sunt fierbinți, furajul trebuie, de asemenea, ajustat.  Rațiile de furaje ar trebui să fie mai mici și mai puțin calorice.

Din cauza căldurii și a lipsei de mișcare, există intestine malpractice și balonare dureroasă. De asemenea, ar trebui să asigurat fructe moderat, deoarece conțin mult zahăr, ceea ce poate duce la obezitate.

Verificați hrana administrată iepurilor în mod regulat, la temperaturi ridicate adesea se alterează și înlocuiți-o dacă este necesar. Asigurați-vă întotdeauna că aveți suficientă apă.

Transportarea iepurilor

Încercați să transportați iepurii doar în situații de urgență absolută la temperaturi ridicate. Iepurii nu trebuie să fie puși sub stres, mai ales la căldură. 

În niciun caz nu trebuie transportați în cutii închise. Pentru că și aici este important să se asigure o ventilație bună.  Programează transporturile dimineața sau seara târziu.

De ce este importantă răcirea încăperei sau aerului pentru iepuri?

Iepurii nu pot transpira

Spre deosebire de câini și pisici care își pot regla temperatura corpului, iepurii sunt mult mai dificili. Datorită blănii lor groase și pufoase, aceștia nu emană aproape nicio căldură la exterior și, prin urmare, sunt greu de răcit.

Principala responsabilitate pentru reglarea temperaturii sunt urechile lor lungi, prin care se degajă căldură.

Iepurii sunt animale active și trăiesc în natură în peșteri reci și întunecate. De la 25 de grade Celsius, trebuie luată în considerare una dintre metodele de răcire menționate mai sus.

Supraîncălzirea iepurilor

Riscul de atac, pe timp canicular, la iepuri este destul de mare în comparație cu alte animale de companie. Puteți recunoaște o lovitură de căldură la iepuri prin diferite semne. 

La început iepurele arată emoționat, tremură și încearcă să găsească un loc umbrit. Respiră mai slab, mai repede și poate începe să gâfâie. 

Dacă supraîncălzirea progresează, devine mai calm, stă aproape nemișcat pe podea și pare apatic. Respirația este limitată doar la câteva respirații mai profunde. 

Dacă iepurele tău are un atac de căldură, acesta este de obicei un caz ce poate fi soluționat de medicul veterinar. Puteți acorda primul ajutor prin învelirea într-o cârpă umedă, insuflarea apei în ea și păstrarea labelor în apă rece.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›