‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum s-au schimbat vânzările de tehnică și utilaje agricole în condițiile din acest an

Cum s-au schimbat vânzările de tehnică și utilaje agricole în condițiile din acest an

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În ultimele luni, piața tractoarelor și echipamentelor agricole din Republica Moldova cunoaște o stagnare. Fenomenul este generat de condițiile meteorologice nefaste care au afectat o bună parte din veniturile fermierilor.

Situația în acest domeniu este una drastică și la nivel mondial. Pe lângă secetă, criza provocată de Covid-19 a făcut ca multe unități de producție din Europa să fie temporar închise. Acest lucru a dus la reducerea vânzărilor de tehnică și utilaje agricole.

Pe fondul celor ce se petrec atât la nivel local, cât și în lume, reprezentanții companiilor ce comercializează tehnică agricolă în Moldova susțin, aproape unanim, că înregistrează mai puține vânzări, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

„Este un an foarte greu din punct de vedere climatic. După câte vedeți, seceta care a fost toată toamna, iarna și primăvara continuă și vara. E un an care vine și cu scăderi de vânzări a tehnicii agricole, pentru că producătorii agricoli se gândesc cum să supraviețuiască sau cum să se descurce și să treacă în alt an. Mai puțini sunt din cei în stare să facă achiziții noi. Nu vreau să spun cifre goale, nu am făcut încă analiza, căci toamna se numără bobocii, dar sunt scăderi ale vânzărilor tehnicii agricole cu minim  30-40%”, a menționat Artur Zgardan, fondatorul Diaztech.

Un lucru similar ne-a fost comunicat și de reprezentanții altor companii de profil:

„Evident că din cauza pandemiei și, în mare parte, din cauza situației climaterice s-au micșorat vânzările. Nu pot să vă spun exact cifrele sau procentul care este, dar semnificativ s-au micșorat”,  a declarat Sergiu Balerca, reprezentant Agropiese TGR.

Odată ce potențialul de achiziție a tehnicii agricole este în declin, acest fapt, susțin comercianții de tehnică agricolă, atrage după sine sporirea cererii pentru piesele de schimb.

„Piața este în stagnare, respectiv și noi înregistrăm o reducere a vânzărilor. Acest lucru e legat, ca și la toate celelalte companii, de pandemie, efectul secetei și cu incapacitatea de a înțelege formarea prețurilor pentru viitoarea producție. Respectiv, situația e similară ca și la toți alții. Dacă să comparăm concret cu vânzările din anul trecut, atunci acestea au scăzut cu circa 15-20% în funcție de grupul de produse. Pe segmentul pieselor de schimb se înregistrează o creștere impunătoare a vânzărilor, iar acest lucru poate fi logic explicat. Atunci când se procură mai puțină tehnică, mai mult se investește în reparația tehnicii de care gospodăria dispune”, a menționat  Vladimir Ghiliov, director Agroprofi.

Cu toate acestea, pentru unele categorii de utilaje situația a rămas practic neschimbată sau a făcut ca fermierii să se orienteze către achiziția de mașini agricole de primă necesitate.

„Seceta a afectat destul de mult potențialul agricultorilor, dar oricum, dacă să fiu sincer, undeva cantitățile de produse vândute rămân cam aceleași față de anul trecut, dar eforturile sunt mai mari. Se observă că, într-adevăr, situația este dificilă, dar, de exemplu, la utilajele Amazone se observă un interes destul de mare, cu toate că sunt utilaje destul de scumpe”, susține Dragoș David, reprezentant Aprocomteh.

„Puterea de cumpărare a fermierilor a fost influențată de câțiva factori. Primul a fost seceta, care a împiedicat ca fermierii să investească în tehnică nouă, iar cel de-al doilea factor a fost din pricina crizei economice mondiale. Băncile din Moldova, pe un termen scurt, au sistat finanțările. Acești factori au influențat direct scăderea vânzărilor la noi. Dacă fermierii aveau planificat achiziții a unor utilaje fără de care ei nu puteau în sezonul acesta, precum sunt semănătorile și stropitorile, aceștia s-au abținut și nu și-au cumpărat un tractor sau să spunem niște utilaje ca să realizeze procedura de semănare și stropirea de primăvară. Aceștia s-au gândit „Nu se prevede să câștigăm, atunci vom cumpăra doar strictul necesar” și au cumpărat, prioritar, semănători și stropitori”, a punctat Mihail Crocmazan, șeful  departamentului tehnicii agricole, Vadalex Agro.

‹ adv ›

Conform datelor Serviciului Vamal oferite în exclusivitate pentru Agrobiznes, în perioada 01.02 – 30.06.2020, mașini și utilaje pentru recoltat s-au importat cu 2149 unități mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe când mașini, aparate și dispozitive agricole, horticole sau silvicole au fost importate cu 3743 de unități mai puțin, decât în aceeași perioadă a anului 2019.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›